Vesti
Politika

Vučić u Briselu sa Ursulom fon der Lajen

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić započeo je zvaničnu posetu Briselu sastankom sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen.
Vučić u Briselu sa Ursulom fon der Lajen
Ilustracija (Foto arhiva Kim)

Ursula fon der Lajen je pred sastanak sa srpskim predsednikom, koji je počeo oko devet časova u sedištu Evropske komisije u Briselu, ocenila da je to će biti važna prilika da se razgovara o reformama na EU putu i dugoročnom oporavku regiona.

Očekuje se da će teme razgovora predsednka Vučića i Fon der Lajenove biti podrška Evropske komisije Srbiji na putu evrointegracija i u borbi proti posledica pandemije kovida 19, izveštaj o napretku koji Komisija sprema za jesen za Srbiju i sve zemlje u procesu pristupnjanja kao i evropski ekonomsko investicion paket za region.

Posle sastanka sa predsednicom Evropske komisije, predsednik Srbije će se u istoj zgradi sastati i sa komesarom za proširenje Oliverom Varhejijem.

Tokom popodneva Aleksandar Vučić razgovaraće i sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčkom sa kojim se sastao i početkom nedelje u Beogradu.

Svoju posetu Briselu predsednik Srbije završiće oko 16 časova sastankom sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom.Ostale vesti

Vejvoda: EU se razbudila po pitanju Kosova
Visoki saradnik Instituta za društvene nauke u Beču Ivan Vejvoda izjavio je u intervjuu za Glas Amerike da odlazak kosovskog predsednika Hašima Tačija iz dijaloga sa Beogradom "neće biti prepreka za njegov nastavak".
  • 03.07.2020
Hoti će tražiti da deo luke Drač bude kosovski
Premijer Kosova Avdulah Hoti stigao je sinoć u Tiranu na zvanični sastanak koji će tokom današnjeg dana biti održan sa najvišim liderima Albanije.
  • 03.07.2020
Vučić: O Kosovu pregovaramo sa Zapadom, ne sa Albancima
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da Beograd o Kosovu de fakto pregovara sa Zapadom, a ne sa Albancima, kao i da srpska strana u eventualom nastavku dijaloga sa Prištinom izlazi sa istom platformom kao i ranije, ali i da sada ne vidi nikakvo rešenje.
  • 02.07.2020
Biber: Vučić nije dobio šta je želeo
Direktor Centra za studije Jugoistočne Evrope na Univerzitetu u Gracu Florijan Biber smatra da je apsolutna pobeda predsednika Srbije i Srpske napredne stranke Aleksandra Vučića na izborima "pružila dobar uvid u Srbiju kao nedemokratsku zemlju".
  • 02.07.2020
Hoti uzvraća posetu
Kosovski premijer Avdulah Hoti otputovao je u službenu posetu Tirani.
  • 02.07.2020
Lajčak i Palmer: EU i SAD nisu rivali
Zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD Metju Palmer i specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak poručili su da SAD i EU nisu rivali i da imaju iste ciljeve i vizije za region Zapadnog Balkana.
  • 01.07.2020