Vesti
Politika

Vučić u Briselu: Ni oko čega nismo uspeli da se dogovorimo

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je u Briselu da tokom dijaloga sa Aljbinom Kurtijem nije moglo ništa da se dogovori, dodajući da je sada još više zabrinut za bezbednost Srba na Kosovu i Metohiji.
Vučić u Briselu: Ni oko čega nismo uspeli da se dogovorimo
Aleksandar Vučić (Foto N1 )

Aleksandar Vučić je, obraćajući se medijima nakon završetka dijaloga u Briselu koji je bio buran i trajao kraće od planiranog, rekao da je tokom prethodnog razgovora u Briselu mislio da je nemoguće imati lošiji sastanak, a danas se, kaže, uverio da je moguće.

"Dobili smo predloge EU koji su usaglašavani sa našim glavnim pregovaračima i Srbija se u potpunosti saglasila sa onim što je EU predložila, tri tačke - da intenziviramo napore da indentifikujemo ostatke nestalih osoba, da se uzdržimo od akcija koje bi mogle da potencijalno destabilizuju situaciju na terenu i treće, da se redovno sastaju jednom mesečno i glavni pregovarači i da priremaju sastanke kad je to potrebno. Nismo mogli da se dogovorimo oko ove tri tačke", rekao je predsednik.

Ponovio je da je Srbija potpuno prihvatila sve tri tačke, dodajući da Albanci nisu želeli da ih prihvate.

"Posebno je interesantno da nisu hteli da prihvate drugu tačku, da se uzdrže od akcija koje bi mogle da destabilizuju situaciju, sve vreme su uslovljavali nekim novim političkim kriterijumima", naveo je Vučić.

Suština Kurtijevog izlaganja je, kaže Vučić, bilo da je Srbija kriva za najmanje tri genocida na KiM – prvi 1878. kad je Srbija stekla nezavisnost tokom Berlinskog kongresa, drugi tokom Balkanskih ili Drugog svetskog rata i treći 1999.

"Onda je objašnjavao kako prezimena albanska vuku toponime iz mesta u Srbiji. Jedino što su tražili je da Srbija odgovara za svoju prošlost, pozvali da se u dijalog uključe i dokumenta Nataše Kandić, sve vreme se pozivali na nju i o čemu je ona govorila i neke izjave koje ja navodno potvrdio Nenad Čanak", dodao je predsednik.

Ponovo je, dodaje, pokrenuo pitanje isključivanja Veljka Odalovića iz Komisije za nestala lica.

"Rekli smo da želimo da učinimo sve što je potrebno da gde oni pokažu, mi ćemo da iskopamo i da vidimo ima li ostataka nečijih tela, da napravimo DNK analize i da porodice dobiju zadovoljenje, bez obzira da li si tu Albanci ili Srbi, nisu to želeli da prihvate", rekao je Vučić.

Napomenuo je da ne želi da prihvati da je krivica za današnji sastanak podjednaka jer je Srbija prihvatila sve što je EU ponudila, bez amandmana.

"A neki su došli pre svega da razore dijalog, a mene strahovito brine druga rečenica koju su odbili da prihvate, a to je da će se suzdržavati od akcija koje mogu da destabilizuju situaciju na terenu", naveo je Vučić.

Naveo je da ni oko čega nije bilo moguće dogovoriti se, "zahvaljujući jasnoj odluci unapred pripremljenoj od albanske strane".

"Uvek smo spremni za dijalog i sada sam mnogo zabrinutiji za bezbednost Srba na KiM, ovde je lista svih incidenata protiv bezbednosti ljudi srpske nacionalnosti na KiM, i to je već sada u julu više nego cele 2020, to jasno govori o užasno promenjenoj atmosferi u Prištini, oni žele tu atmosferu. Mi smo sa svim ovim podacima dostavili i Borelju i Lajčaku, kao i fotografije malog Nikole Perića koji je prebijen, Ranka Bcića prebijenog kod Kline i objasnili slučaj Dragice Gašić", rekao je Vučić povodom spiska incidenata dostavljenog EU zvaničnicima.

To nije urađeno, kaže, da bi se na nečiju glavu stavila krivica, već da bi se ukazalo na narastajući trend nasilja nad Srbima.

"Mi ćemo biti na raspolaganju, spremni da razgovaramo o svemu, ali neki ne žele, sve se svodi na jedno isto - neko će naterati srbiju da prizna Kosovo i to je sve", naveo je Vučić.

Odgovarajući na pitanje novinara, Vučić je rekao da bi pregovarači trebalo da imaju novi sastanak krajem avgusta, o tehničkim pitanjima.

"To što će da se vide opet, ne znači ništa, bolje da se nismo ni videli posle onakvog sastanka", rekao je Vučić.Ostale vesti

Bolton: Vašingtonski sporazum je mrtav ako je Kurti nezainteresovan
Američki diplomata i bivši savetnik Donalda Trampa za nacionalnu bezbednost Džon Bolton u intervjuu za Kosovo onlajn navodi da “još ne znamo kakav odnos ima Bajdenova administracija prema Balkanu”, ali i da “ako Aljbin Kurti nije zainteresovan za Vašingtonski sporazum, onda je taj sporazum mrtav”.
  • 26.07.2021
Osmani od Sugoa zatražila pomoć oko priznanja Kosova
Predsednica Kosova Vjosa Osmani se u okviru bilateralnih susreta tokom boravka u Japanu sastala sa japanskim premijerom Jošihidom Sugom i "zatražila podršku Japana u jačanju međunarodne pozicije Kosova, posebno u procesu priznanja i članstva u međunarodnim organizacijama", navodi se u saopštenju Predsedništva.
  • 25.07.2021
Trajković: Kurti je započeo opasan proces i po Srbe i po sebe
Vlada Kosova je ušla u jedan bizaran i uzaludan rat sa srpskim identitetom na Kosovu, narativ oko naše kulturne baštine se agresivno albanizuje, upozorila je u intervjuu za agenciju JUGpress političarka sa Kosova Rada Trajković, prenosi Danas.
  • 25.07.2021
Vučić: Svim punoletnim građanima još 20 evra u decembru
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da u budžetu Srbije ima dovoljno novca i da će za po 20 evra u dinarskoj protivvrednosti biti povećana pomoć punoletnim građanima i penzionerima, predviđena za jesen.
  • 24.07.2021
CIK: Građani mogu da promene biračko mesto do 7. septembra
Centralna izborna komisija (CIK) saopštila je da građani, ukoliko žele, mogu da promene biračko mesto do 7. septembra.
  • 24.07.2021
Vučić: Ako neko prizna Kosovo i mi krećemo u kampanju
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da će, ukoliko bilo koja zemlja donese odluku o priznanju nezavisnosti Kosova, Beograd krenuti u kampanju za povlačenje priznanja. Vučić je najavio i da će na ekonomskom regionalnom forumu u Skoplju biti promenjeno ime inicijative "mini Šengen".
  • 22.07.2021