Vesti
Politika

Vučić u Berlinu: Ne očekujem mnogo, želimo dugoročni mir

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je da nije preveliki optimista kada je reč o samitu u Berlinu, ističući da će sa predstavnicima Prištine nastaviti razgovore čim se ukinu takse na srpsku robu.
Vučić u Berlinu: Ne očekujem mnogo, želimo dugoročni mir
Aleksandar Vučić (Foto Blic)

Aleksandar Vučić je, obraćajući se novinarima u Berlinu, rekao da očekuje da na samitu budu razmenjeni stavovi o Kosovu i Metohiji.

"Očekujem da razgovaramo na ozbiljan i odgovoran način. Mnogo toga bih mogao da govorim, ali to ću sačuvati za večeras, ne želim da pravimo politički cirkus. To kažem jer ljudi traže neku vrstu senzacije, ekskluziviteta da bi se napravio sukob. Mi ne želimo sukob, nego čuvanje stabilnosti, dugoročni i trajni mir i početak rešavanja onih problema koji koče sve to", istakao je Vučić nakon sastanka sa Federikom Mogerini.

Ukazao je da njegova očekivanja ipak nisu prevelika. "Možda je i bolje tako, možda bude dobro", dodao je Vučić.

Predsednik je dodao da je siguran da će, šta god da se dogodi na razgovorima, sa Albancima morati da se razgovara.

"Vi 2006. potpišete Ceftu, 2008. donosite najteži akt o otcepljenju i ta matična zemlja vam ne uvodi takse, a onda ih vi uvodite deset godina kasnije u Evropi 21. veka. To je moglo možda na početu 20", napomenuo je predsednik.

Kada takse budu ukinute, razgovori će se nastaviti, ponovio je predsednik Srbije.

"Svaki problem mora da se rešava razgovorom, nema načina za rešavanje problema osim razgovorom", napomenuo je Vučić.

Odgovarajući na pitanje novinara, ukazao je da Srbija nema zahteve u vidu otvaranja poglavlja.

Ponovio je i da "ne dolazi u obzir" razgovor o tome da takse ostanu na snazi.

"To se neće dogoditi, možete još demonstracija u Beogradu da organizujete i rušenja svakog dana, taj film se neće davati u bioskopima ni ovog ni narednih meseci", dodao je Vučić.

Dobar razgovor sa Federikom Mogerini

Kada je reč o sastanku sa Mogerinijevom, predsednik je rekao da je to bio dobar razgovor na kom je postignuta saglasnost o značaju nastavka dijaloga.

"Rekli smo Mogerinijevoj da smo spremni da nastavimo dijalog čim se ukinu takse. Da li će se to dogoditi, nije u našim rukama već šest meseci", istakao je Vučić.

Sa šeficom evropske diplomatije delegacija Srbije razgovarala je i o bilateralnim pitanjima Srbije i EU, pre svega o Železari Smederevo i kvotama za čelik.

"Turska može da izvozi mnogo više, a mi ne možemo. Nećemo da dozvolimo da naša Železara bude ubijena zbog birokratskih procedura", naglasio je predsednik Srbije.

Dodao je da su vođeni razgovori o evropskom putu Srbije i ekonomiji koja je, kaže, pod pritiskom.

"Mislim da ekonomija ide dobro, da grabi krupnim koracija. Srbija je posvećena evropskom putu i nastaviće tako", podvukao je predsednik u izjavi novinarima.

Samit u sedištu nemačke kancelarke Angele Merkel u Berlinu u počinje u 17.30. Pored predsednika i premijerke Srbije skupu prisustvuju i lideri Crne Gore, BiH, Albanije, Severne Makedonije i predstavnici vlasti u Prištini.

Skupu će takođe, kako je najavljeno prisustvovati premijeri Hrvatske i Slovenije.Ostale vesti

Od danas se otvaraju prelazi

Na Kosovu od danas nastupa treća faza olakšavajućih mera uvedenih nakon pojave korona virusa.

  • 01.06.2020
RIK: Na Kosovu 90 biračkih mesta
Republička izborna komisija (RIK) Srbije usvojila je sinoć Dopunsko rešenje o određivanju biračkih mesta za parlamentarne izbore 21. juna u Srbiji i odredila 90 biračkih mesta na Kosovu, a 43 u inostranstvu.
  • 31.05.2020
Avdulah Hoti najavljuje ukidanje odluka Aljbina Kurtija
Kandidat za novog kosovskog premijera Avdulah Hoti rekao je da će ukinuti odluke koje sprečavaju nastavak dijaloga sa Beogradom.
  • 31.05.2020
Lajčak: Kosovo odmah da povuče odluku
Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je da je razočaran recipročnim merama koje je Priština uvela i zatražio njihovo momentalno povlačenje.
  • 31.05.2020
Dačić: Ne prihvatamo potez Prištine, dijalog je na respiratoru
Ministar spoljnih poslova Ivida Dačić rekao je za RTS da je za Srbiju neprihvatljiv čin Prištine koja je zabranila zlazak robe iz centralne Srbije bez dokumenata sa naznakom "Republika Kosovo". Nemamo nameru da nastavimo dijalog dok se ove mere ne ukinu, ističe šef srpske diplomatije.
  • 31.05.2020
Vozila sa srpskom robom ne mogu na Kosovo bez posebne dozvole
Bez posebne dozvole, na osnovu sinoćne odluke kosovske vlade, na Kosovo ne mogu da uđu vozila koja prevoze bilo kakvu srpsku robu. Kosovska vlada na elektronskoj sednici raspravljala je o izmenama i dopunama Odluke o reciprocitetu i usvojila niz mera koje podrazumevaju zabranu uvoza proizvoda iz Srbije ako na pratećim dokumentima nije naznačeno "Republika Kosovo".
  • 31.05.2020