Vesti
Politika

Vučić treba da objasni detalje pisma koje nije primio

Dokument o Kosovu koji je objavljen u Albanian postu, kao i svaki non pejper, ima za cilj da ispita javnost i na Kosovu i u Srbiji, ali i da izvrši određenu dozu pritiska da se apetiti oko dogovora smanje, kaže za RTV Kim bivši potpredsednik Vlade Kosova Branimir Stojanović. Miroslav Aleksić, potpredsednik Narodne stranke, ne prihvata navode albanskog lista, već očekuje da Vučić objasni detalje pisma koje mu je ponuđeno od strane izaslanika Nemačke i Francuske, a koje nije prihvatio. Dušan Janjić veruje da je plasiranje ove informacije dogovor srpskog predsednika i albanskog premijera Edija Rame.
Vučić treba da objasni detalje pisma koje nije primio
Izaslanici predsednika Francuske Makrona i kancelara Nemačke Šolca Jens Pletner i Emanuel Bone, predsednik Srbije Aleksandar Vučić i specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak (Foto Instagram predsednika Srbije)

U svakom non pejperu, i u ovom iza kojeg navodno stoje francuski predsednik Emanuel Markon i nemački kancelar Olaf Šolc, su po pravilu maksimalistički stavovi i najgori mogući scenariji i za jednu i za drugu stranu, smatra Branimir Stojanović.

"Mada u ovom dokumentu nisam video previše stvari koje bi za Prištinu bile neprihvatljive, čak se i o ZSO govori da bi ona tek u nekom narednom periodu bila moguća, što znači da je ovaj papir baš naklonjen Prištini. Za njih tu ne bi bilo previše problematičnih stvari i oni bi mogli da se saglase sa tim, čak i Aljbin Kurti koji je do sada dosta radikalno nastupao, bez volje da pravi neke kompromise i ozbiljnije ustupke", kazao je on

Međutim, naglasio je Stojanović, ono što piše u ovom dokumentu ne odgovara previše Srbiji.

"U njemu nema ničeg opipljivog osim obećanja da bi Srbija u budućnosti bila lider i neko ko odlučuje. Ali to da li će neko na nekom prostoru biti lider ne zavisi često samo od političke odluke i da neko kaže ’vi ćete biti ekonomski najjači’, jer niko nema čarobni štapić da vas pretovori u ekonomsku silu. Ekonomska moć se stvara i gradi godinama i Srbija će, bez obzira na neke političke odluke ili deklarativne izjave, biti ekonomski najmoćnija u ovom delu Balkana, bez obzira na to što bude pisalo u nekom sporazumu. Ono što je nezgodno za nas u tom sporazumu je neka vrsta pretnje koja visi u vazduhu da bi ta pozicija Srbije koja danas postoji mogla biti ugrožena. To znači da svi oni mehanizmi koje najmoćnije države Zapada imaju mogu da upotrebe da se Srbija ekonomski lomi", rekao je on za RTV Kim.

Sa druge strane, Dušan Janjić je naveo da ovaj dokument znači da bi kosovski Albanci morali da sačekaju od 10 do trideset godina da bi bili potpuno priznati.

"To znači da prvo Srbija treba da prizna Kosovo, pa će onda pet zemalja EU to da uradi, pa će tek onda Srbija da bude primljena u EU. To je cinično prebacivanje odgovornosti na Prištinu i Beograd da su oni sada krivi što dijalog ne radi. Sve je jasno, EU nema strategiju i ovaj papir je sada jako dobro poslužio Vučiću da pravi svoju kampanju, ali mislim da će više da uzdrma kosovsku javnost", istakao je Janjić za RTV Kim.

Potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić, međutim, je mišljenja da je teško je govoriti o verodostojnosti navoda Albanian posta.

"S druge strane, iskustvo nam pokazuje da je Aleksandar Vučić vrlo sklon da netransparentno dogovara stvari koje se tiču nacionalnog interesa Srbije, pa i kad je u pitanju teritorijalni i ekonomski suverenitet. Mene ne bi začudilo da je bilo razgovora na tu temu, možda se nazire iz njegovog pominjanja ’nove armature’ pregovora sa Albancima u okviru kosovskog dijaloga. Možda je to ta ’nova armatura’, samo što se Vučić verovatno zadržao na toj konstrukciji i nije hteo da komentariše detalje koji se navode u medijima. Ako je to tako, onda to potvrđuje da on radi protiv interesa građana Republike Srbije koji žive na teritoriji Kosova i Metohije, a predstavlja se u javnosti kao veliki borac", kazao je Aleksić u telefonskoj izjavi za RTV Kim.

"Cilj ispunjen"

Dušan Janjić je istakao da cilj je ispunjen, jer je dokument koji je objavio albanski list dospeo u javnost i o njemu je već počelo izjašnjavanje. On je napomenuo da takvih papira već ima mnogo, ali da ovaj predstavlja poziciju Nemačke i Francuske u pregovorima Beograda i Prištine.

"To nije nešto što mora da se prihvati ili nešto što će da se odbaci. Ta izjava Vučića da nije primio papir je diplomatski trik, ali to je jedan od papira koji će ući u igru. Ja znam da se ozbiljno sprema i Ketrin Ešton i njen tim, da su Amerikanci vrlo ozbiljno spremni, a kosovska vlada takođe. Znači da vi imate već neka svoja viđenja i završna dokumenta. Mene jedino brine što ne znam da moja vlada to ima", kazao je on.

Ono što piše u papiru je, po Janjićevom mišljenju, nešto što deluje realno, ali ne znači da će do kraja biti prihvaćeno.

"Mislim da će imati veće probleme da ubede albanske vođe, kosovske vođe u taj papir, nego srpsku javnost. Srpsku javnost će da ubedi ili ne ubedi Aleksandar Vučić i to se videlo u Skupštini", dodao je on.

Podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je na pitanje o postojanju dokumenta kazao da ono što je objavio Albainianpost sadrži elemenate slične onima koje je video u dokumentu koji mu je ponuđen tokom posete Evropskog posrednika za dijalog Beograda i Prištine i izaslanika Nemačke i Francuske, a koji on nije primio, te dodao da ga "od tog dokumenta boli glava".

Šta bi Srbe na Kosovu moglo da zaboli od sadržaja pisma?

"Sasvim je jasno da će nas boleti glava, bez obzira na to šta se bude dogovorilo. Ono od čega će ovde Srbe boleti glava jeste to što će se sve više i više govoriti o tim visokim temama, a najmanje će se baviti običnim ljudima. Niko se neće baviti, kao što se sada ne bavi, problemima običnog čoveka i da će u toj letargiji, tom defetizmu koji ovde postoji, naš narod i dalje da se topi, jer će svi biti zaokupljenim tim ’sudbonosnim i velikim odlukama’, a oni koji treba da se bave ljudima će imati savršen izgovor zašto se ne bave svime onime čime bi morali da se bave", kazao je Branimir Stojanović.

Na pitanje kako komentariše Vučićevu reakciju na pisanje Albanian posta, Dušan Janjić je kazao da ne isključuje mogućnost da je predsednik Srbije to dogovorio sa Edijem Ramom.

"To je jedno dogovoreno čekiranje, ali u suštini, reakcija je korektna. Ono što mene vređa, kao državljanina Srbije, je da Vučić veruje više Albanian postu nego javnosti u Srbiji", ocenio je on.

Janjić smatra da je Vučić sve to o papiru mogao da ispriča za skupštinskom govornicom i da bi mu na taj način ugled skočio. Kazao je da bi predsednik "barem minimalno" morao da obaveštava javnost u Srbiji o tome šta se dešava oko Kosova, jer bi u suprotnom mogao da izgubi podršku naroda, kao što ju je 2000. godine izgubio Slobodan Milošević.

Miroslav Aleksić je istakao da je nezahvalno komentarisati pisanje Albanian posta, ali i on ističe da bi bilo neophodno da se o svemu oglasi vlast u Srbiji.

"Očekujem od srpskih vlasti da se po tom pitanju izjasne. Albanci vode svoju propagandu, možda je ovo samo njihova pusta želja da to tako bude. Za mene Albanian post ne može da bude relevantan izvor, ali svakako treba proveriti te navode. Čovek koji učestvuje u svemu tome je Aleksandar Vučić, pa neka se on obrati javnosti", zaključio je Aleksić.

Vlasnik Albanian posta Baton Hadžiju je kazao da je dokument sastavljen krajem aprila i dat obema stranama u pregovorima. On je dodao i da će, ukoliko ne bude prihvaćen od strane vlasti u Prištini do proleća, vlada Aljbina Kurtija pasti.Ostale vesti

Stano: Kašnjenje u sprovođenju Mape puta zbog tehničkih aspekata

Portparol Evropske unije Peter Stano objasnio je kašnjenje srpske kompanije Elektrosever zbog nesprovođenja sporazuma o energetici, postignutog u Briselu u junu ove godine, između Kosova i Srbije.

  • 07.10.2022
Evropska komisija potvrdila preporuku o viznoj liberalizaciji za Kosovo

Evropska komisija je potvrdila preporuku u ukidanju viznog režima za građane Kosova. Ocenili su da preporuka koja datira od 2018. ostaje "u potpunosti važeća".

  • 07.10.2022
Bez velikih očekivanja od Vučićevog obraćanja. „Pritisci postoje, a mi već znamo da živimo teško“
Posle niza sastanaka sa evropskim zvaničnicima i posle gotovo deset dana držanja u neizvesnosti, predsednik Srbije Aleksandar Vučić sutra će se obratiti javnosti. Obraćanje dolazi i nakon trilateralnog sastanka koji je imao u Pragu sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom i francuskim predsednikom Emanuelom Makronom na kojem je jedna od tema bila Kosovo. Poznavaoci prilika na Kosovu veruju da će Vučić ponovo izaći sa pričom o „teškim danima“ i pritiscima po pitanju postizanja konačnog rešenja sa zvaničnicima u Prištini.
  • 07.10.2022
Osmani: Modeli poput Republike Srpske stvaraju više problema nego stabilnosti

Predsednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je u Pragu da će se poštovati Ustav Kosova kada je u pitanju zajednica opština sa srpskom većinom jer je "Ustav Republike Kosovo, alfa i omega svake naše akcije".

  • 07.10.2022
Vučić i Osmani odvojeno sa Šolcom i Makronom u Pragu
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ali i predsednica Kosova Vjosa Osmani razgovorali su u okviru Samita u Pragu sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom i predsednikom Francuske Emanuelom Markonom.
  • 07.10.2022
Rifat Ljatifi podneo ostavku na mesto ministra zdravlja
Ministar zdravlja Kosova Rifat Ljatifi podneo je ostavku na tu dužnost koju je obavljao manje od godinu dana. U ostavci koju je podneo premijeru Aljbinu Kurtiju se ne pominje konkretan razlog za to.
  • 07.10.2022