Vesti
Politika

Vučić: Tražimo kompromis sa Albancima na Kosovu, nisam siguran da su na to spremni

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kaže da o kompromisu po pitanju Kosova za sada govori samo Srbija i ponekad EU.
Vučić: Tražimo kompromis sa Albancima na Kosovu, nisam siguran da su na to spremni
Aleksandar Vučić (Foto Nova S.)

"Sve stvari bismo voleli da budu ispunjene, pre svega Zajednica srpskih opština. Što se tiče Vašingtonskog sporazuma, imamo mini-Šengen kao njihovu obavezu, kao i ravnopravan pristup Gazivodama, pre svega pristup energetskim izvorima", napomenuo je on.

Kako je rekao, misli da Albanci ne planiraju da ispune bilo šta, ali su sebi tako otežali stvari.

"Nisam od onih koji se raduju zamrznutom konfliktu, jer u svakom trenutku neko može taj konflikt da odmrzne", rekao je on.

Izričito je kazao da nikakvog non-pejpera nije bilo, te da je pozicija Srbije sada gora, kada je na čelu SAD Džozef Bajden.

"Nama je teža pozicija sa Bajdenom kao predsednikom SAD. Ja njega cenim, reč je o izuzetnom političaru, ali nama je teže", rekao je Vučić.

Na pitanje da li će biti promena zbog odlaska Angele Merkel sa mesta kancelarke Nemačke, Vučić ističe da će to uneti "višak nestabilnosti u Evropi".

"Imali ste jedan telefonski poziv od Angele Merkel, svi su znali kako da se ponašaju. Mene nije zvala, ali mi je rekla zašto je češće ne zovem", rekao je on.Ostale vesti

Rama: Glasao bih
Premijer Albanije Edi Rama izjavio je nakon sastanaka sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem u Elbasanu da će glasati "za" ujedinjenje sa Kosovom, kad god bude napravljen demokratski i miran referendum.
  • 26.11.2021
Lajčak razgovarao sa predstavnicima Kfora i Euleksa
Nakon sastanka sa političkim zvaničnicima Kosova specijalni predstavnik Evropske unije Miroslav Lajčak sastao se i sa visokim zvaničnicima misije Euleksa i Kfora.
  • 26.11.2021
Lajčak u Prištini: Cilj je rezultat u dijalogu
Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio nakon sastanka sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem da radi na pripremi susreta sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, i da želi rezultat tog sastanka.
  • 26.11.2021
Mojsilović sa Kajarijem: KFOR-a da osigura bezbednost svih
Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović razgovarao je u Beogradu sa novim komandantom Kfora general-majorom Ferencom Kajarijem o bezbednosnoj situaciji na Kosovu.
  • 25.11.2021
Kurti: Uskoro naplata struje na severu
Kosovski premijer Aljbin Kurti rekao je danas da će građani koji žive u opštinama na severu Kosova vrlo brzo početi da plaćaju struju.
  • 25.11.2021
Gervala: Rat je ponovo pretnja Balkanu
"Moraju se preduzeti hrabri koraci protiv onih koji promovišu destabilizaciju susednih zemalja u regionu, kao što su Srbija i Rusija, delimično Kina, da bi se ublažila ova velika opasnost", rekla je ministarka spoljnih poslova i dijaspore Kosova Donika Gervala na sastanku Partnerske komisije na ministarskom nivou Američko-jadranske povelje (A5) koji se održava u Zagrebu.
  • 25.11.2021