Vesti
Politika

Vučić traži povlačenje svih trupa sa severa Kosova

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je, nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednost, da Srbija traži povlačenje svih trupa koje su upale na sever Kosova, hitan odgovor EU da li postoji Briselski sporazum o pravnom prometu. Poručuje da je odbio "tobožnje kompromisno rešenje Kvinte koje bi unižavalo Srbiju".
Vučić traži povlačenje svih trupa sa severa Kosova
Detalj sa sednice (Foto Tanjug/Strahinja Aćimović)

Aleksandar Vučić je, obraćajući se medijima nakon sednice Saveta za nacinalnu bezbednost, da je doneto više odluka, zaključaka, predloga i preporuka.

Istakao je da će Srbija nastaviti da insistira na očuvanju mira, pune stabilnosti i sigurnosti, ali i pune sigurnosti za srpsko stanovništvo na Kosovu. 

"Smatramo neprimerenim izjave u kojima se Beograd i Priština izjednačavaju. Srbija želi da nastavi dijalog, ali ne želi da prihvati sporazume iz kriminalnih akcija", poručuje Vučić.

Dodao je da je jutros razgovarao sa ambasadorima najmoćnijih zapadnih zemalja, ambasadorima Kvinte, o tome kako bi trebalo da izgleda "tobožnje kompromisno rešenje".

"Odbio sam to rešenje jer to nije kompromisno, već je rešenje koje bi unižavalo Srbiju. To je rešenje kojim bi 70 odsto onoga što su nameravali da rade Albanci na administrativnoj liniji, oni bi zaboravili na to, ali bi uveli 20/30 odsto mera. Dobio sam za odbijanje saglasnost Saveta. Odbacio sam to, jer sam sit politike svršenog čina i ne možete da razgovarate tako sa Srbijom", rekao je Vučić.

Situaciju je uporedio sa kupovinom u prodavnici, kada postoji dogovor da se, navodi, pet kilograma pomorandži plati 1.000 dinara, a dogovor se ne poštuje.

"Vi platite, prodavac uzme te pare i ti onda tražiš pomorandže, a on kaže ne, ne, to su posebne pomorandže, mora još, vi kažete da je dogovor bio pet kilograma za hiljadu dinara i naravno izbije svađa i dođe policajac, a to su zemlje Kvinte, i kažu smiriti se, vi ste isti, ti dodaj još 300 dinara i onda je to kompromisno rešenje. Na takve barabske trikove Prištine više niko neće pristajati", naveo je Vučić.

Prema njegovim rečima, jedino rešenje za ovu situaciju je povlačenje svih trupa sa severa Kosova.

"Povratak na pređašnje stanje i onda da idemo u Brisel i razgovaramo o svemu", naveo je Vučić dodajući da je Srbija uvek spremna za razgovor.

Takođe, kaže da Savet za nacionalnu bezbednost traži hitan odgovor EU postoji li Briselski sporazum u pravnom prometu ili ne, te kada će biti formirana ZSO.

"Tražićemo odgovor. Ćutanje će biti jasan znak da sporazum ne postoji i da ne žele formiranje ZSO i onda svi znamo da ne postoji. Srž sporazuma je ZSO", ističe Vučić.

Rekao je i da je Savet, u skladu sa svojim poslom, razmatrao odbrambene kapaciteta Republike Srbije, stanje u Vojsci Srbije, MUP-u.

"Razgovarali smo i o desetinama tehničkih stvari koje možemo da unapredimo, zadovoljan sam stanjem, kako borbene gotovosti, tako i moralom, motivisanošću ljudi da uvek unapređuju naše kapacitete tako i svim onim što nas tek čeka, to je značajnije opremanje i naoružavanje naše vojske i policije koje će se videti u tom periodu", naveo je Vučić.Ostale vesti

Sastanak Radne grupe o slobodi kretanja u Briselu
Prvi sastanak Radne grube delegacija Beograda i Prištine nakon postignutog dogovora o prekidu blokade na Jarinju i Brnjaku i registarskim tablicama biće održan danas u Briselu.
  • 21.10.2021
CIK sutra odlučuje o ponovnom prebrojavanju glasova

Centralna izborna komisija (CIK) odlučiće u četvrtak da li će doći do ponovnog brojanja glasova.

  • 20.10.2021
“Blag izveštaj EK, traže se opravdanja za kosovske vlasti”
Evopska komisija je u poslednjem izveštaju o Kosovu bila vrlo nežna prema kosovskim institucijama, ne želeći da im povredi političku sujetu, smatraju poznavaoci kosovskih prilika. Miodrag Marinković zamera evropskim zvaničnicima to što su bili vrlo blagi, ocenjujući bezbednosnu situaciju stabilnom. Tanja Vujisić kaže da nije potreban izveštaj EK da podseća Prištinu na ispunjene obaveze iz Briselskog sporazuma.
  • 20.10.2021
Stano: Cilj Radne grupe da se nađe trajno rešenje za tablice

Prvi sastanak Radne grupe, koja bi trebalo da se bavi rešavanjem spora Beograda i Prištine oko registarskih tablica biće održan sutra u Briselu, potvrdio je za Tanjug portparol EU, Peter Stano. "Cilj radne grupe je da se nađe trajeno rešenje za ovo pitanje", kazao je on.

  • 20.10.2021
Izveštaj EK o Kosovu: Godina političke nestabilnosti
Period od oktobra 2020. do oktobra 2021. godine na Kosovu obeležila je politička nestabilnost, a zakonodavne aktivnosti bile su ograničene uključujući i napore u reformama u vezi sa Evropskom unijom, navodi se u izveštaju Evropske komisije (EK) o Kosovu.
  • 19.10.2021
Eljezi: Završavamo prebrojavanje svih glasova u toku nedelje
Prebrojavanje svih glasova sa lokalnih izbora održanih 17. oktobra očekuje se da bude završeno ove nedelje. 
  • 19.10.2021