Vesti
Politika

Vučić: Sve što je potpisano u dijalogu mora biti sprovedeno

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u intervjuu za Euronews na engleskom da sve što je potpisano u dijalogu Beograda i Prištine i što su potpisali i predstavnici Evropske unije mora da bude sprovedeno.

Vučić: Sve što je potpisano u dijalogu mora biti sprovedeno
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić (Foto Zoran Mrđa/FoNet)

On je rekao da su, kada je reč o Zajednici srpskih opština, pod pokroviteljstvom EU, potpisana četiri sporazuma – implementacioni plan, principi, menadžment i Prvi sporazum.

„Sve već imamo potpisano i naravno to su potpisali predstavnici EU i to mora da bude sprovedeno. I to nije krajni cilj. Krajni cilj je da Srbi i Albanci žive zajedno, da žive mnogo bolje i da se poštuju, bez neprijateljstva“, rekao je Vučić.

Na pitanje da li se priprema za novu rundu razgovora sa predstavnicima Kosova i šta su „crvene linije“, Vučić je rekao da ne govori često o crvenim linijama, jer ako se o tome govori dosta onda ne postoje pravi pregovori i „druga strana će insistirati samo na tim crvenim linijama“, a da je važnije da pokušaju da se nađu kompromisna rešenja.

Kako je rekao, obe strane imaju crvene linije, ali da obe strane moraju mnogo da rade da bi se situacija normalizovala.

„Verujem da je u interesu obe strane da obezbedimo slobodan protok roba, ljudi, kapitala. Na tome moramo veoma marljivo da radimo, kao i na tome da se implementiraju svi prethodni sporazumi“, poručio je Vučić.

Na pitanje da li je Srbija spremna na neke ustupke kosovskoj strani kada je u pitanju članstvo u Savetu Evrope ili bar da se pokrene ta procedura, Vučić je rekao da su oni „već pokrenuli tu proceduru u Savetu Evrope, bez da su pitali Srbiju i da im nije potrebna Srbija za to“.

On je ponovio da je predsedniku Francuske Emanuelu Makronu i nemačkom kancelaru Olafu Šolcu rekao šta misli o prijemu Kosova u UN, ali da je Beograd spreman da razgovara o drugim pitanjima.

„Moramo da razgovaramo i o nekim zakonima koji moraju da budu usvojeni i o tome ću razgovarati u Ohridu sa mojim sagovornicima i nekim drugim ljudima. Ali spremni smo da razgovaramo o mnogim pitanjima i oni znaju moje crvene linije“, rekao je Vučić.

Odgovarajući na pitanje da li to znači da postoji otvorenost, odnosno da se ne zatvaraju vrata za mogućnost da Srbija kaže „da“ članstvu Kosova, on je rekao: „U nekim organizacijama da. Ne govorim o Savetu Evrope, to su već pokrenuli bez nas“.

Vučić je, na pitanje, da li je za Srbiju evropska perspektiva dovoljna budući da se samo „čeka“, odgovorio da je pravi problem u tome što su ljudi „siti svih vrsta pritisaka sa kojima se suočavamo po pitanju Kosova, sankcija, i svega drugog“.

Kako je istakao, zato je popularnost EU (Srbiji) skoro najniža, a bilo je još gore pre mesec dana, ali da je Srbija mnogo uradila i da ako se tako nastavi veruje da će jednog dana postati članica EU.Ostale vesti

Kurti: Da li je Vučić dr No ili gdin Njet? Pa, znamo da doktor nije

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da predsednik Srbije Aleksandar Vučić ne samo da nije pristao da potpiše evropski predlog sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, već je i odbio njegovu ponudu za samoupravljanje Srba na Kosovu.

  • 21.03.2023
Lajčak: Po sporazumu, Srbija se neće protiviti članstvu Kosova u organizacijama

Specijalni predstavnik Evropske unije (EU) za dijalog Srbije i Kosova Miroslav Lajčak izjavio je da dogovor predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Aljbina Kurtija predstavlja prekretnicu u procesu normalizacije odnosa.

  • 21.03.2023
Hil: Potpis na sporazum nije mnogo važan, implementacija je pravo pitanje

Dogovor koji su Srbija i Kosovo postigli u Ohridu je pravno obavezujući i bez potpisa, potvrdio je ambasador Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Beogradu Kristofer Hil i ukazao da je jedan od ključnih elementa sporazuma to što su obaveze obe strane deo procesa evropskih integracija.

  • 21.03.2023
Kurti očekuje da međunarodni faktori kazne Srbiju zbog nesprovođenja sporazuma

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da očekuje da će međunarodni faktori osuditi ponašanje Srbije zbog nesprovođenja sporazuma dogovorenog u Ohridu 18. marta.

  • 21.03.2023
Vučić: Za Srbiju pravno obavezujuće kada stavi potpis ili se usmeno saglasi
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić povodom evropskog sporazuma o Kosovu i aneksa o implementaciji, izjavio je da je za Srbiju pravno-obavezujuće kada stavi potpis ili pečat na nešto ili se sa tim usmeno saglasi.
  • 21.03.2023
Manojlović: Posledice sporazuma biće ulazak Kosova u NATO

Direktor kampanja Kreni-Promeni Savo Manojlović izjavio je da će posledica prihvatanja i implementacije francusko-nemačkog sporazuma biti ulazak Kosova u NATO.

  • 21.03.2023