Vesti
Politika

Vučić: Štitićemo svoj narod

Srbija će umeti da zaštiti svoj narod i svoju teritoriju, poručio je danas premijer Aleksandar Vučić prilikom obilaska baze Merdare.
Vučić: Štitićemo svoj narod
Vučić u bazi Merdare (Foto Tanjug)

"Životi žandarma i policajaca za nas su veoma važni i ne možemo dozvoliti banditima i kriminalnim grupama da kradu i pljačkaju, i ne samo to nego da dolaze sa deset automatskih pušaka koje služe samo za to da se ubijaju srpske snage bezbednosti. To je organizovani kriminal," rekao je Vučić i dodao da veruje da Albancima iz opštine Podujevo "neće ubuduće padati na pamet da se takvim terorističkim aktima služe i da divljaju u okolini ove baze".

Vučić je nakon obilaska baze rekao novinarima da će žandarmi dobiti novu opremu, koja će moći bolje da ih štiti "uz manja ograničenja", a najavio je i nove podzakonske akte u cilju bržeg i efikasnijeg reagovanja Žandarmerije.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović najavio je da će ti akti biti pripremljeni u narednih 15 dana i dodao da je sa pripadnicima Žandarmerije razgovarao i analizirao bezbednosnu situaciju i bezdbednosne rizike, odnosno "kako i na koji način je rukom albanskih terorista ubijen pripadnih Žandarmerije Stevan Sindjelić", kao i o tome šta može da se uradi da se bolje zaštitimo.

Premijer je meštanima Merdara poručio da mogu da se osećaju bezbedno i da im srpske snage bezbednosti garantuju potpunu sigurnost, ali je istovremeno i dodao da od svih gradjana Srbije očekuje veće poštovanje pripadnika policije i Žandarmerije.

"Teroristi rade organizovano i u sadejstvu s pojedinim organima iz Prištine", konstatovao je premijer, koji je, komentarišući odnos medjunarodne zajednice prema prošlonedeljnom incidentu, primetio da je više poziva dobio kada je krenulo isključenje struje neplatišama u Bujanovcu, Preševu i Medvedji nego što je dobio telegrama i izraza saučešća zbog ubistva pripadnika Žandarmerije.Ostale vesti

„Kurti nema pravo da iznosi u javnost imena osumnjičenih za nemire“
Poznavaoci političkih i bezbednosnih pitanja na Kosovu ocenili su da premijer Aljbin Kurti nema pravo da se meša u poslove pravosudnog sistema, a još manje da iznosi u javnost imena osoba osumnjičenih za nerede na severu Kosova poslednjih dana.
  • 10.06.2023
Kosovska vlada o Raminom nacrtu statuta za ZSO
Kosovska vlada se izjasnila povodom nacrta statuta koji je predložio premijer Albanije, Edi Rama. Prema navodima izvršne vlasti, Kosovu je potrebna podrška, ali ne i posrednici.
  • 10.06.2023
"Na terenu ne postoji volja za izlazak na izbore u četiri opštine na severu Kosova, kaže glavna i odgovorna urednica portala KoSSev Tatjana Lazarević. "Ipak to ne znači da Vučić ne može da ih ubedi. Ali, mislim i da je Vučić svestan toga da će mnogo više izgubiti ako bi u ovom trenutku takve zahteve izneo pred Srbe", kazala je Lazarevićeva u novom izdanju emisije "Dogovor!?" Radija Kim. Politički analitičar Fadilj Ljepaja kaže da je pitanje da li će Srbi izaći na izbore, dok Miodrag Milićević iz Aktiva smatra da su izbori samo polurešenje.
  • 10.06.2023
Bisljimi: Ne možemo da žrtvujemo suverenitet da bi Srbija napustila rusku orbitu
Zamenik kosovskog premijera Besnik Bisljimi je izjavio da Vlada Kosova ne može da "žrtvuje svoj suverenitet zarad međunarodnih interesa da Srbija napusti rusku orbitu".
  • 10.06.2023
Haradinaj: Poslednji trenutak da Kurti pređe na pravu stranu

Kosovo prolazi kroz teške trenutke, zbog tvrdoglavosti premijera i neodlučnosti predsednice, saopštio je lider Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj.

  • 10.06.2023
Završen još jedan protest ’’Srbija protiv nasilja’’
Učesnici šestog protesta "Srbija protiv nasilja" večeras su nešto posle 21.30 počeli da se razilaze sa raskrsnice ispred zgrade Vlade Srbije.
  • 09.06.2023