Vesti
Politika

Vučić: Stav Srbije - Kosovo nikad neće dobiti stolicu u UN

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da Srbija nikada neće priznati nezavisnost Kosova niti da dobije stolicu u UN.

Vučić: Stav Srbije - Kosovo nikad neće dobiti stolicu u UN
Aleksandar Vučić (Foto Tanjug, Dragan Kujundžić)

Vučić je gostujući na Euronjuz televiziji u Srbiji rekao da je nedavno u Briselu drugi put u životu video Aljbina Kurtijha, koji se tada iznenadio odgovoru koji je dobio - da Srbija nikad neće priznati Kosovo.

"Mislio je da može da provocira i da ima pravo da optužuje Srbiju za sve što mu padne napamet. Poslednji put kada smo se videli (u Briselu) kada smo ušli u prostoriju počeo je tako što je rekao da smo tu samo zbog jednog pitanja i pitao hoćeš li ti Vučiću da priznaš Kosovo ili ne. Ja ćutim, on opet pita i tako deset puta i onda sam mu rekao - nikada", rekao je Vučić.

Predsednik Srbije kaže da dobijanje stolice u UN za Kosovo ne zavisi samo od nas jer, kako je rekao, neki drugi mogu da odluče i drugačije za 10, 20 ili 30 godina, ali da što se tiče Srbije Kosovo nikada neće dobiti članstvo u UN.

Vučić je rekao da Srbija ne bi smenila Veljka Odalovića sa čela komisije za nestale na KiM ni da to traži SAD, a ne Priština, jer niko nema pravo da uslovljava suverenu zemlju na taj način.

"Samo je kompromis rešenje za KiM, narod odlučuje"

Predsednik Srbije je istakao da je za rešenje pitanja Kosova potreban racionalan, pragmatičan pristup, kao i spremnost za razgovor, kako bi se našlo kompromisno rešenje.

"Potreban je pragmatičan pristup, otvorena vrata za razgovor za pronalaženje rešenja, potrebno je stvaranje poverenja, za šta je potrebno vreme, kao i odlučnost međunarodne zajednice da podrži Beograd i Prištinu na raziličte načine da dođu do rešenja", rekao je Vučić.

Na pitanje šta je kosovski mit, Vučić je rekao da je mit - ako ne vidimo da se stvarnost svakodnevno menja i da mi nismo u idealnoj poziciji, kao što neretko želimo sebi da predstavimo, ali da, sa druge strane postoji drugi deo kosovskog epa, bez koga se ne može, a to je vrednost svega što su naši preci uradili.

Na pitanje da li je mit da Srbija polaže pravo na Kosovo, da niko drugi ne polaže to pravo, Vučić je rekao da je rešenje negde između.

"Mit je da je sve lako i jednostavno i da treba samo svetu da kažemo - sklonite se odavde, to je samo naše i ne treba da razgovaramo ni o čemu. A, to nije lako spojiti sa realnošću. Ali je mit i da srpski narod ne polaže nikakvo pravo na KiM. A, negde između treba pronaći racionalno i kompromisno rešenje", rekao je Vučić.

Srbija je spremna za kompromis, da razgovara o kompromisu, a narod je taj koji će da odluči, poručio je Vučić.

Vučić je na pitanje šta je kompromis, rekao da čak i da zna ne bi rekao, jer do kompromisnog rešenja treba da se dođe na način da jedna i druga strane popuštaju.

Upitan da prokomentariše poruku patrijarha Profirija na Gazimestanu da je kosovski zavet temelj slobode i stvaranja srpskog naroda, a da je svaka poseta Kosovu povratak očevini, podsetio da je to govorio u više navrata ne samo aktuelni, već i prethodni patrijarh Irinej.

"Govorio je o duhovnim vrednostima, kosovskom zavetu koji se tiče našeg stanja duha i šta bi trebalo da radimo u budućnosti. Ne ulazeći u to šta je želeo, a znam da se zalaže za očuvanje KiM unutar Srbije, on je mislio na to da li ćemo moći da obezbedimo našoj deci na KiM bezbednost i sigurnost, svim ljudima bolje plate i penzije", objasnio je Vučić.

Istakao je da moramo da računamo da bez kompromisnog rešavanja kosovsko-metohijskog čvora neko taj konflikt nekada može da odmrzne.

"Odmrzavanje, iako se mnogima čini privlačnim zamrznuti konflikt, vodi u katastrofu nemire, sukobe, što nikome nije potrebno, posebno Srbiji, koja najbrže ide napred", zaključio je Vučić. 

 Ostale vesti

Kurtiju pojačano obezbeđenje zbog pretnji
Aljbin Kurti je dobio pretnje preko društvenih mreža pa je povećan nivo njegovog obezbeđenja, saopštio je kabinet premijera Kosova.
  • 27.10.2021
Sutra konačni rezultati prvog kruga izbora
Konačni rezultati prvog kruga lokalnih izbora koji su održani 17. oktobra na Kosovu biće objavljeni sutra.
  • 27.10.2021
Rakić i Šmid: Jedini način za rešavanje problema je dijalog
Ministar za zajednice i povratak Goran Rakić naglasio je na sastanku sa generalnom sekretarkom OEBS-a Helgom Šmid da je potpuna implementacija briselskog sporazuma od krucijalne važnosti za postizanje trajnog mira na Kosovu i da je neophodno u što skorijem periodu formirati Zajednicu srpskih opština. 
  • 27.10.2021
U novoj emisiji Sporazum o srpskim političkim partijama na Kosovu
Zašto među srpskim političkim partijama gotovo da nema konkurencije? Ovom temom ćemo se večeras baviti u novoj emisiji Sporazum.
  • 27.10.2021
“Odluka o napretku ka EU zavisi od procene konkretnih interesa najmoćnijih”
Nekadašnji premijer Kosova Isa Mustafa je 27. oktobra 2015. u Strazburu potpisao Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) sa Evropskom unijom. Ovaj sporazum je u to vreme smatran vrlo značajnim za političku, pravnu i ekonomsku integraciju u EU, ali uprkos tome, za građane Kosova još uvek nije odobrena ni vizna liberalizacija.
  • 27.10.2021
Osmani: Kosovo neće menjati Ustav zbog ZSO
Predsednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je da Kosovo neće menjati Ustav kako bi uspostavilo Zajednicu srpskih opština (ZSO) i da je Srbija kancer Evrope.
  • 27.10.2021