Vesti
Politika

Vučić: Srbija spremna za kompromis o Kosovu, ali ne da sve

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da neće "zabijati glavu u pesak kao i svi drugi" kada je reč o Kosovu i Metohiji, da je spreman da uradi nešto što bi bio kompromis, ali i poručio da se, ako neko misli da će Srbija da dâ sve, a ostane bez ičega, grdno prevario.
Vučić: Srbija spremna za kompromis o Kosovu, ali ne da sve
Aleksandar Vučič u Lapljem Selu (Foto Kim)

Vučić posle sastanka sa kancelarom Austrije Sebastijanom Kurcom u Beču odgovarao na pitanja novinara šta je sa unutrašnjom dijalogom o KiM, da li je on oročen, i na koji kompromis je Srbija spremna kako bi se došlo do trajnog rešenja.

"Na kraju će građani Srbije dati sud o tome pitanju. Da li kao predsednik Republike želim da se ponašam kao svi drugi i da zabijem glavu kao noj u pesak i da kažem – nema problema, čekaćemo još 200 godina dok i vaša deca i vaši unučići budu prolazili kroz iste muke kao mi, naši očevi i naši dedovi, ili ste spremni da nešto uradite što će biti kompromis i za Srbe i za Albance. Ja sam spreman da pokušam znajući da će za to biti potrebno da platim cenu koju je nemoguće izdržati i opstati na vlasti", rekao je Vučić.

Kako je rekao, "to nije naročito važno", ali jeste da li možemo da postignemo ili ne kompromis, navodeći da će dati sve od sebe da se to i uradi, a ako ne budemo uspeli, to će značiti još jedan propust, još izgubljenog vremena i još jednu generaciju koja će zaludo trošiti svoje vreme...

Naveo je i da bi to uticalo na našu ekonomiju pošto je ona uvek uvezana sa politikom.

Međutim, dodao je, za to je potrebno "da i naši albanski partneri razmišljaju na takav način da bi se postigao kompromis".

"Ako neko misli da će Srbija da dâ sve, a da ostane bez ičega, grdno su se prevarili svi i to govorimo veoma otvoreno i na svakom mestu", ponovio je Vučić i dodao: "Ako mogu da nađu nekog ko će bolje rešiti taj problem, evo, ja se odričem odmah čega god hoće, samo da vidim kako ćete to uspeti."

Istakao je da unutrašnji dijalog traje, da ima bezbroj mišljenja, ali da postoje i oni koji hoće da Srbija ostane zaglavljena u mulju prošlosti i ništa više.

Predsednik Srbije, na konstataciju da je razgovarao sa Albancima sa KiM i na pitanje da li oseća da postoji želja da se dođe do kompromisa, rekao je da "oni znaju da moraju nešto da urade", ali da im je teško zbog njihovih i unutrašnjih previranja i drugačije situacije u Prištini nego u Beogradu.

"Ali je i njima jasno da moraju nešto da učine i da Srbi moraju nešto da dobiju da bi moglo da se razgovara o kompromisu", zaključio je Vučić.Ostale vesti

Sastanak CIK-a o učešću političkih partija
Centralna izborna komisija održaće danas sastanak na kojem se očekuje da donese odluku o sertifikaciji političkih partija zajedno sa listama kandidata, prenosi Gazeta Express.
  • 22.01.2021
Kosnet: Kandidati za poslanike da poštuju odluke pravosuđa
Američki ambasador na Kosovu Filip Kosnet pozvao je sve kandidate za poslanike Skupštine Kosova koji nisu sertifikovani od strane Centralne izborne komisije da poštuju odluke pravosuđa. U intervjuu za televiziju Kanal 10, Kosnet je rekao da postoji pravni postupak za žalbe na ove odluke.
  • 21.01.2021
Milion evra za nadoknadu štete od poplava
Tehnička Vlada Kosova izdvojila je milion evra za nadoknadu štete nastale na stambenim zgradama kao rezultat poplava koje su zahvatile Kosovo u prvoj nedelji januara.
  • 21.01.2021
EK se oglasila povodom izjave Ramuša Haradinaja
Iz Evropske komisije su povodom poziva Ramuša Haradinaja na stvaranje "velike Albanije" za Tanjug poručili da politički lideri u regionu moraju da promovišu dobrosusedske odnose i da se pridržavaju evropskih vrednost.i
  • 21.01.2021
Kurti: Ne povlačim se sa liste kandidata za poslanike
Predsedavajući pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti izjavio je da lista kandidata za poslanike te stranke za izbore ostaje onakva kao što je i predata, sa njim na čelu.
  • 21.01.2021
Džo Bajden položio zakletvu za predsednika SAD

Polaganjem zakletve Džozef Bajden je zvanično postao 46. predsednik SAD.

  • 20.01.2021