Vesti
Politika

Vučić: Srbija podržava teritorijalni integritet svih članica UN

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je noćas u Njujorku da Srbija podržava teritorijalni integritet svih članica Ujedinjenih nacija (UN) uključujući i teritorijalni integritet Ukrajine.
Vučić: Srbija podržava teritorijalni integritet svih članica UN
Obraćanje predsednika Srbije Aleksandra Vučića na zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija (Foto FoNet/TV FoNet)

Vučić je u govoru u Opštoj debati na početu Godišnjeg zasedanja Generalne skupštine UN, rekao da se Srbija u vezi s tim "ponašala odgovorno i ozbiljno".

On je rekao da "do sada nije čuo racionalan odgovor na pitanje koja je razlika izmedju suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine i Srbije koji je grubo prekršen".

"Srbija nije kročila na tuđu teritoriju, niti je ugrozila teritorijalni integritet bilo koje države da bi protiv nje bilo intervencije. To nije sprečilo 19 najbogatijih NATO zemalja da napadnu suverenu zemlju bez odluke UN 1999. godine", podsetio je Vučić.

Dodao je da će Srbija "strpljivo i s mnogo dobre volje nastaviti da traži kompromis" s Kosovom u pregovorima pod pokroviteljstvom Evropske unije.

"Kompromis je jedini način za postizanje trajnog mira. Sve druge opcije smo već istrošili i ne pomišljamo da se vraćamo na staze rata i krovprolića", kazao je Vučić.

Naveo je da Beograd pregovore vodi "u složenim okolnostima s elemetima hibridnog rata i prljave kampanje u nekim zemljama".

"Srbija je predstavljena kao destabilizujući faktor u regionu kako bi bila sprečena da kaže istinu, da princip nepovredivosti granica mora da važi za sve", rekao je Vučić.

Po njegovim rečima "Srbija je garant stabilnosti" i kao primer naveo da "Srbija i Albanija danas imaju najbliže i najprijateljskije odnose u celoj istoriji", a da sa Severnom Makedonijom već tri godine realizuje inicijativu "Otvoreni Balkan" koja ima jasnu viziju da otvori region kompanijama, ljudima i kapitalu.

"I pored neupitnih ekonomskih koristi ima širu dimenziju, povezuje ljude različitih kultura i promoviše raznolikost. Srbija na taj način nastoji da doprinosi miru, stabilnosti i pomirenju u regionu", kazao je Vučić.

Vučić je u govoru objavljenom na sajtu UN ukazao na ozbiljnost sadašnjeg trenutka u svetu i ocenio da "sve što danas ovde radimo deluje nemoćno i nejasno", a "naše reči čine se kao šupalj i prazan eho u skladu sa stvarnošću sa kojom se suočavamo".

"A ta realnost je takva da ovde niko nikoga ne sluša, niko ne teži pravim dogovorima i rešavanju problema, a skoro svako vodi računa samo o svojim interesima, često kršenjem osnovnih principa međunarodnog prava; odbacivanjem Povelja UN", rekao je on govoreći o "silama koje ne vode računa ni o čemu drugom, osim o postizanju sopstvenih političkih, ekonomskih i, nažalost, vojnih ciljeva".

Vučić je rekao da se "ovogodišnja Opšta debata Generalne skupštine UN vodi u uslovima potkopanog svetskog mira, u meri koja nije viđena još od Drugog svetskog rata i od kada su osnovane Ujedinjene nacije".

Globalni izazovi "prete da radikalno promene arhitekturu međunarodne bezbednosti i ugroze uspostavljen međunarodni pravni poredak. Ovako složena vremena zahtevaju mnogo mudrosti i jedinstva, kako bi se očuvao mir kao apsolutno najvažnije nasleđe u koje je utkano u temelje UN", rekao je Vučić.

Njegov govor je bio podeljen u pet poglavlja: "Povratak miru i očuvanje globalne stabilnosti", "Očuvanje teritorijalnog integriteta i međunarodnog suvereniteta priznatih država, članica UN, kao ključni princip međunarodnog javnog prava i odnosa među državama", "Energetska sigurnost u uslovima globalne krize", "Finansijska sigurnost siromašnih i zemalja u razvoju" i "Snabdevanje hranom u smislu globalnih lanaca snabdevanja prekinutih ratom".Ostale vesti

Kurti: Prvo obostrano priznanje pa ZSO

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da je formiranje Zajednice srpskih opština moguće, ali nakon postignutog sporazuma s Beogradom o obostranom priznanju.

  • 04.02.2023
Ugljanin i Kamberi kod Kurtija, traže reciprocitet sa pravima Srba na Kosovu
Premijer Kosova Aljbin Kurti primio je predstavnike bošnjačke i albanske zajednice, koji žive u Srbiji, a koji su zatražili reciprocitet u pravima koje imaju Srbi na Kosovu.
  • 04.02.2023
KM: Uklanjaju se obeležja Novog DSS sa sedišta stranke

Sa izloga sedišta Opštinskog odbora Novog DSS-a u Kosovskoj Mitrovici uklanjaju se stranačka obeležja.

  • 04.02.2023
Đilas za konsenzus o Kosovu: Dogovor ne produžava vlast Vučića
Postizanje dogovora oko Kosova i približavanje Evropskoj uniji (EU) ne produžavaju trajanje vlasti Aleksandra Vučića, već ih naprotiv skraćuju, ocenio je predsednik Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas.
  • 04.02.2023
Zabranjena prodaja jestivog ulja iz Srbije na Kosovu

Tržišna inspekcija kosovskog ministarstva trgovine zabranila je privrednom dobavljaču da na Kosovu prodaje jestivo ulje iz Srbije, naloživši da taj proizvod povuče iz prodaje u roku od 15 dana. Nisu saopštili o kolikoj se količini radi, niti koji je dobavljač u pitanju.

  • 04.02.2023
"Moramo reći da je ZSO deo sistema Republike Kosovo, a zalaganje Vučića da se formira ZSO je u stvari puštanje niz vodu kosovskih Srba", kazao je u emisiji "Dogovor!?" Momčilo Trajković iz SNF-a. Aleksandar Rapajić, predstavnik civilnog društva sa severa ističe da ukoliko buduća ZSO ne bude funkcionalna, odnosno ne zaštiti Srbe od centralnih institucija u Prištini, onda ne treba ni da bude formirana. Milija Biševac ističe da građani ni posle deset godina od potpisivanja Briselskog sporazuma ne znaju šta je ZSO.
  • 04.02.2023