Vesti
Politika

Vučić: Srbija podržava teritorijalni integritet svih članica UN

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je noćas u Njujorku da Srbija podržava teritorijalni integritet svih članica Ujedinjenih nacija (UN) uključujući i teritorijalni integritet Ukrajine.
Vučić: Srbija podržava teritorijalni integritet svih članica UN
Obraćanje predsednika Srbije Aleksandra Vučića na zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija (Foto FoNet/TV FoNet)

Vučić je u govoru u Opštoj debati na početu Godišnjeg zasedanja Generalne skupštine UN, rekao da se Srbija u vezi s tim "ponašala odgovorno i ozbiljno".

On je rekao da "do sada nije čuo racionalan odgovor na pitanje koja je razlika izmedju suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine i Srbije koji je grubo prekršen".

"Srbija nije kročila na tuđu teritoriju, niti je ugrozila teritorijalni integritet bilo koje države da bi protiv nje bilo intervencije. To nije sprečilo 19 najbogatijih NATO zemalja da napadnu suverenu zemlju bez odluke UN 1999. godine", podsetio je Vučić.

Dodao je da će Srbija "strpljivo i s mnogo dobre volje nastaviti da traži kompromis" s Kosovom u pregovorima pod pokroviteljstvom Evropske unije.

"Kompromis je jedini način za postizanje trajnog mira. Sve druge opcije smo već istrošili i ne pomišljamo da se vraćamo na staze rata i krovprolića", kazao je Vučić.

Naveo je da Beograd pregovore vodi "u složenim okolnostima s elemetima hibridnog rata i prljave kampanje u nekim zemljama".

"Srbija je predstavljena kao destabilizujući faktor u regionu kako bi bila sprečena da kaže istinu, da princip nepovredivosti granica mora da važi za sve", rekao je Vučić.

Po njegovim rečima "Srbija je garant stabilnosti" i kao primer naveo da "Srbija i Albanija danas imaju najbliže i najprijateljskije odnose u celoj istoriji", a da sa Severnom Makedonijom već tri godine realizuje inicijativu "Otvoreni Balkan" koja ima jasnu viziju da otvori region kompanijama, ljudima i kapitalu.

"I pored neupitnih ekonomskih koristi ima širu dimenziju, povezuje ljude različitih kultura i promoviše raznolikost. Srbija na taj način nastoji da doprinosi miru, stabilnosti i pomirenju u regionu", kazao je Vučić.

Vučić je u govoru objavljenom na sajtu UN ukazao na ozbiljnost sadašnjeg trenutka u svetu i ocenio da "sve što danas ovde radimo deluje nemoćno i nejasno", a "naše reči čine se kao šupalj i prazan eho u skladu sa stvarnošću sa kojom se suočavamo".

"A ta realnost je takva da ovde niko nikoga ne sluša, niko ne teži pravim dogovorima i rešavanju problema, a skoro svako vodi računa samo o svojim interesima, često kršenjem osnovnih principa međunarodnog prava; odbacivanjem Povelja UN", rekao je on govoreći o "silama koje ne vode računa ni o čemu drugom, osim o postizanju sopstvenih političkih, ekonomskih i, nažalost, vojnih ciljeva".

Vučić je rekao da se "ovogodišnja Opšta debata Generalne skupštine UN vodi u uslovima potkopanog svetskog mira, u meri koja nije viđena još od Drugog svetskog rata i od kada su osnovane Ujedinjene nacije".

Globalni izazovi "prete da radikalno promene arhitekturu međunarodne bezbednosti i ugroze uspostavljen međunarodni pravni poredak. Ovako složena vremena zahtevaju mnogo mudrosti i jedinstva, kako bi se očuvao mir kao apsolutno najvažnije nasleđe u koje je utkano u temelje UN", rekao je Vučić.

Njegov govor je bio podeljen u pet poglavlja: "Povratak miru i očuvanje globalne stabilnosti", "Očuvanje teritorijalnog integriteta i međunarodnog suvereniteta priznatih država, članica UN, kao ključni princip međunarodnog javnog prava i odnosa među državama", "Energetska sigurnost u uslovima globalne krize", "Finansijska sigurnost siromašnih i zemalja u razvoju" i "Snabdevanje hranom u smislu globalnih lanaca snabdevanja prekinutih ratom".Ostale vesti

Zijade sa Lajčakom i Kramon
Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak objavio je da se u Briselu sastao sa šeficom UNMIK-a Karolinom Zijade.
  • 30.09.2022
Opština Gračanica razmenjuje svoju zemlju za privatni put
Skupština opštine Gračanica usvojila je 28. septembra 2022. godine "Odluku o razmeni opštinske nepokretne imovine". Predlog gradonačelnice Gračanice Ljiljane Šubarić za usvajanje ove odluke je u tri rečenice obrazložila direktorka Odeljenja za urbanizam, prostorno planiranje i zaštitu životne sredine Aleksandra Đekić.
  • 30.09.2022
Albanski lideri pozvali sunarodnike na popis
Na iznenađenje mnogih, albanski lideri sa juga Srbije pozvali su stanovnike svoje zajednice da se masovno odazovu predstojećem popisu. Kažu složno - da pokažemo koliko nas ima. Za to su, kako se čulo prethodnih nedelja, dobili podršku sa Kosova, ali svoju brojnost, kako tvrde, žele da predstave, pre svega, državi Srbiji.
  • 30.09.2022
Kosovo uvodi vize za ruske državljane

Vlada Kosova na današnjoj sednici odlučila je da uspostavi vizni režim za građane Rusije.

  • 30.09.2022
Potpisano ujedinjenje
Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je u Moskvi s liderima Donjecke Narodne Republike, Luganske Narodne Republike, Zaporoške i Hersonske oblasti sporazume o ujedinjenju tih područja sa istoka Ukrajine s Rusijom.
  • 30.09.2022
Stano: EU nije nikome delegirala izradu nacrta statuta ZSO
Portparol EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Peter Stano demantovao je danas tvrdnje srpskih medija da je EU poverila zadatak izrade nacrt statuta Zajednice srpskih opština (ZSO) drugim subjektima. "Apsolutno su netačne i nedobronamerne tvrdnje medija da je EU bilo koje pitanje iz domena dijaloga (Beograda i Prištine) delegirala drugim subjektima. To se posebno odnosi na temu Zajednice srpskih opština", rekao je Stano Tanjugu.
  • 30.09.2022