Vesti
Politika

Vučić: Srbija neće dozvoliti da joj neko otme Kosovo

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je sinoć da je u prošle godine u Vašingtonu bilo ponuđeno obostrano priznanje Beograda i Prištine, ali je naveo da on na to nije pristao, kao i da Srbija podržava isključivo princip nepromenljivosti granica u skladu sa odlukom UN.
Vučić: Srbija neće dozvoliti da joj neko otme Kosovo
Aleksandar Vučić (Foto arhiva Kim)

Predsednik Vučić je naveo da je u tom smislu uneo jedan amandman u predlog zaključaka Samita “Brdo-Brioni” - da je Srbija protiv promene granica, u skladu sa poveljom UN i odlukama organa UN.

“Poslali su mi predlog zaključaka Samita u kojima stoji da treba svi zajedno da se protivimo promeni granica. Ja sam uneo jedan mali amandman i to je sada pakao za njih”, rekao je Vučić za TV Prvu.

Predsednik Srbije rekao je sinoć da bi povlačenje Kfora i Unmika sa Kosova i ukidanje baze Bondstil značilo dolazak kosovske vojske na granicu sa centralnom Srbijom, ali da Srbija neće dozvoliti da je neko zgazi i otme Kosovo.

On je na TV Prva rekao da to traži jedna od dve najveće sile na svetu, i da je obaveštajne podatke o tome izneo da bi se tako nešto sprečilo, navodeći da je Srbija sada mnogo jača nego što je bila i da želi mkir, a ne sukobe..

On nije hteo da navede ime te sile, ali je rekao da je zastrašujuće ozbiljna i da se nada se to neće dogoditi.

Predsednik Vučić se osvrnuo i na dešavanja u Vašingtonu, kada se sastao sa predsednikom Trampom.

„Znate li kolika je hrabrost bila potrebna. Izraelski ambasador je rekao da je Izrael priznao Kosovo pod američkim pritiskom. Taj čovek nije previše lošeg rekao, ali je netačno rekao da je Srbija zajedno sa Prištinom zajedno učestvovala u tome“, rekao je Vučić.

Gostujući na TV Prva, Vučić je pokazao dokument koji je Srbija potpisala u Vašingtonu i potvrdio da se nigde ne pominje međusobno priznanje.

„Ja ne bih potpisao drugačije, ja nisam dao. Rekao sam Netanjahuu sedam dana nakon sastanka u Vašingtonu da ima dve ponude. Jedna je da prizna Kosovo i da prebace u Jerusali ambasadu, a druga je da ne prizna Kosovo i da mi premestimo ambasadu u Jerusalim“, rekao je Vučić

Predsednik Srbije je naglasio da su Đilasovi mediji falsifikovali izjavu izraelskog ambasadora u Beogradu, „govoreći da smo priznali Kosovo“.

„Srbija ni na koji način nije u tome učestvovala niti će da učestvuje. Ponosan sam što sam uspeo da odolim svim pritiscima“, rekao je on.

Vučić je podsetio da jedna velika sila namerava da traži da se Kfor i Unmik povuku sa Kosova, te da bi to značilo da bi albanska vojska zauzela granicu prema Srbiji.

„Naše je da čuvamo mir i stabilnost, rast i da naše žene ne moraju da strepe hoće li neko njihovu decu vraćati u kovčezima. Hoću da budem predsednik koji je obezbedio 10 godina mira, najvećeg rasta, puteva, bolnica, kliničkih centara... Želeo bih da nijednoj majci ne vratim dete u kovčegu. Ali kao neko misli da može da zgazi Srbiju i da nam otmu Kosovo i Metohju, vara se. Takav potez bio bi suprotan Rezoluciji 1244. To bi bio kraj svega. Albanci bi stali na granicu i rekli ovo je naša država“, ukazao je Vučić.

„Moliću Stoltenberga da se to ne dogodini, jer to traži jedna od najvećih sila. Zato idem u Brisel. Stoltendberg je tražio da dođem nešto ranije u Brisel. Posle idem u Prag. Nadam se da ću razgovarati i sa našim ruskim prijateljima. Oni znaju da Srbija nije Srbija iz 1998. nije slaba i jadna kao 2008. Srbija je danas petostruko snažnija nego 2008. kada su proglasili nezavisnost“, rekao je Vučić.

Predsednik je ukazao da Srbiji nije potreban sukob, već mir i stabilnost.

Nama je potrebno da ćutimo, da ih pustimo da pričaju gluposti, jer Srbija najbrže raste. Rekao sam istinu narodu i zato sam otkrio nešto iz obaveštajnih podataka. Ako su Rusi napustili Kosovo i Metohiju bez naše saglasnosti, dajte da to sada radi neko ko je daleko odavde, nemojte to da radite vi iz regiona“, rekao je Vučić.Ostale vesti

Makron: Pozivamo Kosovo i Srbiju da postignu sporazum

Predsednik Francuske Emanuel Makron izjavio je večeras u Parizu da će njegova zemlja nastaviti podršku Kosovu i istovremeno je pozvao Kosovo i Srbiju da pronađu rešenje i postignu sporazum.

  • 23.06.2021
SAD podnele izveštaj Beogradu i Prištini o Gazivodama

Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Prištini i u Beogradu podnele su danas izveštaj Odeljenja za energetiku SAD o upravljanju vodama jezera Gazivode vladi Srbije i Kosova čime je ispunjena jedna od obaveza iz Vašingtonskog sporazuma, saopštila je američka ambasada u Prištini na svom Tviter nalogu.

  • 23.06.2021
Obradović: Kao Srbin imam obavezu da razgovaram o Kosovu

Predsednik Srpskog pokreta Dveri Boško Obradović izjavio je da "ništa ne podržava u radu predsednika države Aleksandra Vučića" i naglasio da rešenje za Kosovo mora biti u skladu sa Ustavom Srbije i Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

  • 23.06.2021
Navršava se 100 dana od kada je premijer Kosova Aljbin Kurti stupio na dužnost. Da li se pridržava onoga što je obećao u predizbornoj kampanji ili vlast menja stavove? 
  • 23.06.2021
Srbi iz Kosova Polja pozvali predsednika Vučića da ih poseti
“Ja vam govorim precizne brojke. Mi više nemamo u Kosovu Polju nikoga. Ostalo nam je da pevamo “Srpska se truba čuje”, ali nema nijednog Srbina u Kosovu Polju”, kazao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić predstavljajući izveštaj o Kosovu pred poslanicima u srpskom parlamentu. Srbi iz ovog grada mu poručuju – “Ima nas predsedniče, dođite da nas posetite”.
  • 23.06.2021
Kurti danas u Parizu sa Makronom
Aljbin Kurti će se danas sastati sa Emanuelom Makronom u Parizu, a tema o kojoj će razgovarati trebalo bi da bude dijalog Prištine i Beograda.
  • 23.06.2021