Vesti
Politika

Vučić: Srbija je uspela da iz dogovora sa Prištinom izvuče najbolje moguće

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je Srbija uspela da u dogovoru sa Prištinom izvuče najbolje moguće, navodeći da je taj dogovor usmeni.
Vučić: Srbija je uspela da iz dogovora sa Prištinom izvuče najbolje moguće
Aleksandar Vučić (Foto Tanjug)

Posle zajedničke vežbe pripadnika policije i vojske na poligonu Pasuljanske livade, Vučić je kazao novinarima da je sporazum, prema kojem Srbija ukida izdavanje izlazno-ulaznih dokumenata za osobe koje imaju kosovska lična dokumenta, a Kosovo ne uvodi za one koji imaju srpske lične karte, usmeni, jer je pismeni sporazum potpisan 2011. godine.

Prema njegovim rečima, od 2011. godine građani prelaze administrativnu liniju sa kosovskim dokumentima, ali se uz njih izdavao papir, koji je sada ukinut.

„Zbog te odluke nikome nije teže, svima je lakše“, rekao je Vučić.

Vučić je kazao da je „uvek“ spreman za sednicu Skupštine Srbije oko Kosova i Metohije, ali da treba uskladiti sa obavezama.Ostale vesti

Stano: Izbore na severu održati u mirnim okolnostima
Evropska unija pozvala je kosovske institucije da pažljivo ispitaju sve faktore kako bi izbori planirani u opštinama na severu Kosova 18. decembra bili održani u mirnim okolnostima.
  • 07.12.2022
Kfor: Pripadnici američke komande slučajno ušli u dvorište vrtića
Pripadnici Regionalne komande Istok iz SAD-a slučajno su svojim vozilima ušli na parking obdaništa u Leposaviću, saopštavaju iz Kfora nakon što su ranije danas pojedini mediji na severu Kosova objavili da su „pripadnici Kfora upali u dvorište vrtića u Leposaviću“.
  • 07.12.2022
NATO: Region značajniji nego ikad
Jugoistočna Evropa je zbog svoje strateške uloge značajnija nego ikada i taj značaj je konačno prepoznala i međunarodna zajednica, izjavio je predsednik Fondacije NATO odbrambenog koledža Alesandro Minuto-Rico.
  • 07.12.2022
Svećlja u blizini ibarskog mosta: Situacija mirna
Posle jučerašnjih dešavanja na severu Kosova, kosovski ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svećlja posetio je danas južni deo Mitrovice.
  • 07.12.2022
Vlada Kosova čeka procenu situacije na severu
Portparol Vlade Kosova Perparim Krueziu saopštio je da se čeka procena situacije na severu od strane bezbednosnih organa "za naredne korake" u vezi sa održavanjem izbora.
  • 07.12.2022
Jablanović: Bliži smo odlaganju izbora
"Mislim da smo u ovom trenutku bliži tome da se izbori odlože za neki naredni period u kome će se održati na mirniji i normalniji način, a to će se dogoditi samo ako se steknu uslovi kojima prethodi politički dogovor. Ali, to ne možemo da predvidimo, u Prištini je na vlasti nepredvidljiva garnitura", kazao je za Radio Kim kandidat za gradonačelnika Leposavića Aleksandar Jablanović koji se u ime Partije kosovskih Srba (PKS) kandidaovao za učešće na izborima zakazanim u toj opštini za 18. decembar.
  • 07.12.2022