Vesti
Politika

Vučić: Srbija će implementirati sve što je dogovoreno, težimo članstvu u EU

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da Srbija teži ka članstvu u Evropskoj uniji, da će nastaviti reforme i raditi na unapređenju ljudskih prava, kao i da će "implementirati sve što je dogovoreno".
Vučić: Srbija će implementirati sve što je dogovoreno, težimo članstvu u EU
Katerina Sakelaropulu i Aleksandar Vučić (Foto Tanjug/Zoran Žestić)

Vučić je nakon sastanka sa predsednicom Grčke Katerinom Sakelaropulu odgovarajući na pitanje grčke novinarke zašto se za poslenjih 20 godina ništa nije promenilo na putu Zapadnog Balkana ka EU, rekao da taj put ne zavisi samo od Srbije, već i od odnosa u samoj Uniji.

„Mnogo toga što se očekuje od Srbije odnosi se na dijalog sa Prištinom. Takođe, ono što smo, čini mi se uvek sa radošću prihvatali, su reforme, ponosni na reformu pravosuđa koju sprovodimo od januara prošle godine i nadamo se u maju Evropska komisija to da prikaže u izveštaju. Imamo još mnogo toga da uradimo u razvoju demokratije, ljudskih prava i sloboda, ali znam neke zemlje EU koje u tome nisu ispred nas, naprotiv“, rekao je Vučić.

On je istakao da evropski put Srbije zavisi i od raznih blokova i ineresa u samoj EU.

Osvrnuo se na to da je Srbija optuživana da jedva čeka da po Putinovom nalogu remeti odnose u regionu, a kad se pokazalo da je to laž, niko nije rekao izvini.

Dodao je da Srbija čini 50 odsto ekonomija Zapadnog Balkana i da će ta razlika biti veća, a da pored toga, Srbija smatra da svojim ozbiljnim pristupom evropskim pitanjima uz poštovanje povelja UN, može da pomogne.

„Ono što smo rekli da ćemo da implementiramo – uradićemo, ja sam i predsednici Grčke rekao šta je Srbija spremna da uradi, a šta nije, nismo krili ni od koga, i evropski zvaničnici znaju da je reč Srbije mnogo važnija nego nečija druga reč, ili, usudiću se da kažem, nečiji potpis“, rekao je predsednik Srbije.

On je istakao da je cilj ubrzanje evropskog puta, nastavak privlačenja investicija i smanjenje razlike u odnosu na razvijene zemlje.

Ipak, kako je dodao, brine ga situacija u svetu, ona koju je Noam Čomski okarakterisao kao da „ni sa kim racionalno ne može da se razgovara o rešenju problema“, ali da je, kako je naveo, „on mali lider male zemlje“ te se nada da će „velikani i velikaši“ znati bolje da procene i reše situaciju.Ostale vesti

Fajner sa Vučićem o situaciji na severu

Prvi zamenik savetnika za nacionalnu bezbednost SAD Džon Fajner razgovarao je sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

  • 03.06.2023
Borel: Pod hitno vratiti mir, nesmirivanje tenzija će imati negativne posledice
Visoki predstavnik EU Žozep Borel je pozvao Kosovo i Srbiju da odmah i bezuslovno preduzmu mere za deeskalaciju, prestanu da koriste retoriku podela i suzdrže se od daljih nekoordinisanih akcija na severu Kosova.
  • 03.06.2023
Policija: Situacija na severu mirna
Portparol kosovske policije Baki Keljani rekao je za Radio Slobodna Evropa da je situacija na severu Kosova mirna.
  • 03.06.2023
Apel za mir

Sto šezdeset kosovskih Srba, među kojima je predstavnika civilnog društva, medija, institucija kulture, profesora, lekara, advokata, sudija, studenata, političara, inženjera, te preduzetnika potpisalo je “Apel za mir” kojim najpre ukazuje na probleme pruža svoje viđenje za izlazak iz krize na severu Kosova. Naveli su da su duboko zabrinuti represivnim i agresivnim delovanjem Vlade Kosova i ponašanjem specijalnih policijskih snaga na severu Kosova koje, kako ističu, može eskalirati do nesagledivih posledica po mir i bezbednost građana, te i trajno narušiti mogućnosti pomirenja i zajedničkog suživota između Albanaca i Srba na Kosovu.

  • 03.06.2023
Vučić posetio ranjenog Galjaka u bolnici u Beogradu
Dragiša Galjak koji je u ponedeljak ranjen tokom sukoba između Kfora i lokalnih Srba u Zvečanu nalazi se na bolničkom lečenju u Beogradu. Tamo ga je posetio predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Galjak je nakon KBC Kosovska Mitrovica gde je bio na lečenju prebačen u Urgentni centar KC u Beogradu.
  • 03.06.2023
Bela kuća: Poziv Beogradu da povuče vojsku, a Prištini da povuče policiju
Džonatan Fajner, glavni zamenik savetnika američkog predsednika za nacionalnu bezbednost, pozvao je Beograd da povuče oružane snage koje su raspoređene u blizini administrativne linije i da spusti nivo borbene gotovosti. Takođe, pozvao je Prištinu da omogući novoizabranim predsednicima opština da obavljaju svoje dužnosti sa alternativnih lokacija i da povuče policijske snage iz opštinskih zgrada, prenosi RTS.
  • 03.06.2023