Vesti
Politika

Vučić: Srbi pokazali jedinstvo

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da su Srbi glasanjem na lokalnim izborima na Kosovu i Metohiji u nedelju pokazali da umeju da prepoznaju rad i ko vodi brigu o zaštiti njihovih interesa, ali i da znaju da prepoznaju važnost trenutka i odluka koje donose.
Vučić: Srbi pokazali jedinstvo
Aleksandar Vučić u Gračanici (Foto arhiva Kim)

Aleksandar Vučić je rekao da je malo ko primetio da je Srpska lista pobedila u prvom krugu u devet od 10 opština u kojima su Srbi većina, a da će se samo u jednoj ići u drugi krug, dok je u većinski albanskim opštinama svega u tri izabran gradonačelnik u prvom krugu.

Prema podacima sa sajta Centralne izborne komisije gradonačelnik u prvom krugu izabran je u deset opština sa albanski većinskim stanovništvom, a drugi krug će biti organizovan u njih 18. 

Predsednik Srbije rekao je da su Srbi pokazali da su jedinstveniji, manje posvađani nego što su to Albanci među sobom, “što nama donosi prednost, jer su mnogi spolja, a i Albanci, želeli da Srbi budu razjedinjeni”.

Predsednik Srbije je ocenio da na ovaj način Srbi mogu još žešće da se bore za Zajednicu srpskih opština, i da pokažu svoju slogu i jedinstvo.

“Čestitam im na tome i zahvalan što su pokazali to jedinstvo” rekao je predsednik Srbije i zahvalio na poverenju koje su pokazali.

Kako je rekao Vučić, i pobeda od 51 na prema 49 odsto je pobeda, ali ovde su razlike bile mnogo veće.

Odgovarajući na pitanja u vezi sa stavom pojedinih političkih stranaka u Beogradu i podrškom nekim drugim politčkim opcijama na KiM, predsednik Srbije je rekao da se izbori ne dobijaju tako što se napiše dva puta po 140 karaktera, na Tviteru, i sedi u toploj sobi, već radom i poverenjem koje vam narod ukazuje.

"Što se tiče ovih u Beogradu - da nisu neke podražali ovi u Beogradu, ti neki bi dobili više glasova, nego što su ih dobili", rekao je Vučić.

"Uskoro profesori prestavljaju mišljenja o KiM"

Unutrašnji dijalog o Kosovu i Metohiji ulazi u institucionalizovanu fazu, i već do kraja meseca, veliki broj profesora Pravnog fakulteta izneće na jednom skupu svoje ideje i svoj način sagledavanja pitanja Kosova i Metohije, najavio je Vučić.

“Zatim nastavljemo dalje. Za dan ili dva imaćete informaciju kako će se to kretati, komplentu dinamiku”, rekao je Vučić odgovarajući na pitanje novinara povodom institucionalizacije radne grupe za podršku unutrašnjem dijalogu za KiM, odnosno u kojoj će se instituciji najpre pričati o KiM.Ostale vesti

Vučić: Sa Makronom o tri ključne teme
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić preneo je da je sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom razgovarao o tri ključne teme - Samitu o Kosovu, bilateralnim odnosima Srbije i Francuske i budućnosti Evropske unije i Srbije u Uniji.
  • 10.07.2020
Kosovski ministri u prvoj zvaničnoj poseti Preševskoj dolini
Ministarka inostranih poslova i dijaspore Kosova Meliza Haradinaj-Stubla i ministar pravde Kosova Selim Selimi boravili su danas u prvoj zvaničnoj poseti Vlade Kosova opštinama u Preševskoj dolini, na jugu Srbije, objavila je Agencija Anadolija.
  • 09.07.2020
EK: Vučića očekujemo u Briselu, događaji u BG s tim nisu u vezi
Evropska komisija je danas stavila do znanja da "nema razloga da srpski predsednik, Aleksandar Vučić, ne dođe u nedelju u Brisel na obnovu dijaloga Beograd-Priština, jer zbivanja u protekla dva dana u Beogradu nisu povezana s tim sastankom“.
  • 09.07.2020
Skupština nije usvojila Nacrt rezolucije o dijalogu
Poslanici Skupštine Kosova nisu izglasali Nacrt rezolucije Pokreta Samoopredeljenje za dijalog sa Srbijom.
  • 09.07.2020
Stano: Očekujemo nastavak dijaloga, ali ne i presudni dogovor
Portparol EU Peter Stano izjavio je da status kvo koji podrazumeva blokadu dijaloga Beograda i Prištine nije održiv i da je dobro što postoji dogovor obe strane da dođu u Brisel i nastave razgovore.
  • 09.07.2020
Vučić danas i sutra u Francuskoj
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boraviće u dvodnevnoj poseti Francuskoj danas i sutra.
  • 09.07.2020