Vesti
Politika

Vučić: Srbi da učestvuju u izborima na Kosovu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je sinoć da bi srpska zajednica trebalo da učestvuje na lokalnim izborima na Kosovu u nedelju, ali da ne zna kakvu će odluku danas doneti njihovi predstavnici.
Vučić: Srbi da učestvuju u izborima na Kosovu
Aleksandar Vučić (Foto Tanjug, Dragan Kujundžić)

"Danas će doneti odluku, srce im govori ne, ali mislim da treba učestvovati. Kakvu god odluku donesu, bićemo uz njih", rekao je Vučić za TV Prva.

On je naveo da pisanje medija da je akcija kosovske policije „haos koji je bio potreban Vučiću“, da je reč o farsi i da se u pozadini stvara Republika Srpska, ima za cilj da sruši Srbiju.

„U tekstu tajkunskog medija u Srbiji koji su preuzeli mediji u regionu jedan je cilj da se sruši Srbija. Da bi bilo jasno, naši momci koji su učestovavi u barikadama su se posvađali sa direktorom Trepče (Jovanom) Dimkićem, ja sam pokušao da smirim situaciju“, rekao je on.

Predsednik Srbije je naveo da će kosovska policija uskoro preduzeti još jednu akciju, kakva je izvedena u sredu.

„Oni će da pošalju jedinice u neko albansko mesto da bi rekli da je to borba protiv korupcije i kriminala“, tvrdi Vučić.

Pripadnici specijalne kosovske policije upali su u sredu u nekoliko opština na severu, a u toj akciji teško je ranjen Srbin Srećko Sofronijević.

Vučić je rekao da je Sofronijević "upucan metkom istog kalibra kao i Oliver Ivanović".

„Oni pucaju u narod, više od sto metaka su ispalili“, naveo je.

Prema njegovim rečima, na Kosovu se „uvek sve radi uz podršku Kvinte“.

Vučić je rekao da Albanci nisu sami smislili akciju kosovske policije na severu Kosova u sredu, kada je došlo do sukoba sa Srbima u Kosovskoj Mitrovici.

„Albanci sve uvek rade uz podršku Kvinte, ali su u pitanju različiti nivoi. Velika Britanija se sama javila i rekla da podržava sve to. Sve što je protiv Srba i Srbije podržavaju. Samo uz vašu (britansku) dozvolu Albanci mogu da krše Briselski sporazum. Vi ste ti koji im pružate tu snagu“, kazao je Vučić.Ostale vesti

Kurti: Stav po pitanju Visokih Dečana poznat
Premijer Kosova Aljbin Kurti nije odgovorio novinarima na pitanje da li je sa ambasadorima zemalja članica Kvinte na sastanku pre četiri dana razgovarao o njihovom o ponovljenom pozivu da se poštuje odluka Ustavnog suda u vezi sa imovinom manastira Visoki Dečani.
  • 06.12.2021
Eskobar u Severnoj Makedoniji
Zamenik pomoćnika američkog sekretara za evropska i evroazijska pitanja Gabrijel Eskobar boravi u jednodnevnoj poseti Severnoj Makedoniji, gde je sa predsednikom Stevom Pendarovskim razgovarao o bilateralnim odnosima, ali i o situaciji u regionu.
  • 06.12.2021
’’Ne postoji spremnost Prištine i Beograda’’
Malo je verovatno da će se ubrzo organizovati nova runda dijaloga Srbije i Kosova na najvišem političkom nivou. Zvaničnici Evropske unije (EU) upuċeni u proces smatraju da u ovom trenutku ne postoji spremnost Prištine i Beograda da se konstruktivno angažuju u ovom procesu.
  • 06.12.2021
Milanović na Kosovu tokom Badnje večeri sa pripadnicima hrvatske vojske
Predsednik Hrvatske Zoran Milanović boraviće u zvaničnoj poseti Kosovu uoči Božića i provesti Badnje veče sa pripadnicima hrvatske vojske angažovanim u okviru Kfora, potvrdio je Milanovićev kabinet, a vest o njegovoj poseti objavili su prištinski mediji najavljujući i susrete s kosovskim čelnicima.
  • 06.12.2021
Poslanici Srpske liste nisu ustali dok je trajao minut ćutanja za Boba Dola
Sednica Skupštine Kosova počela je minutom ćutanja povodom smrti bivšeg američkog senatora Boba Dola, javlja Kosova press.
  • 06.12.2021
Kurti: Sledeći sastanak sa Vučićem možda sledeće sedmice, zavisi od EU
Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da bi sledeći sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem mogao biti održan u drugoj sedmici decembra.
  • 05.12.2021