Vesti
Politika

Vučić: Sprovođenje sporazuma o pravosuđu u petak ili ponedeljak

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio da će sprovođenje sporazuma o pravosuđu na Kosovu biti obavljeno u petak ili u ponedeljak, jer je “Srbija pouzdan partner”.
Vučić: Sprovođenje sporazuma o pravosuđu u petak ili ponedeljak
Aleksandar Vučić (Foto Tanjug)

Komentarišući izjave iz Evropske unije, koja je navela da žali zbog nesprovođenja sporazuma o pravosuđu na Kosovu, Vučić je rekao da je Srbija na to "već naučila".

"Neki kasne u formiranju Zajednice srpskih opština četiri godine i šest meseci, od aprila 2013. godine ako se ne varam. I ne pada im na pamet da urade to, i imaju podršku od mnogih iz sveta... Bolje da me ne vuku za jezik", rekao je Vučić.

On je dodao da će to uskoro biti obavljeno jer Srbija nikoga ne obmanjuje i pouzdan je partner.

"A i jedni i drugi neka razmisle da li to mogu da kažu. Srbija će da ispuni šta je obećala, a oni drugima neka drže predavanja", rekao je Vučić.

"Neke ambasade žele da rasture Srpsku listu"

Predsednik Srbije saopštio da pojedine zapadne ambasade vrše veliki pritisak i uticaj sa ciljem da "rasture" Srpsku listu i smanje uticaj Srbije na Kosovu.

Ne radi se, objasnio je Aleksandar Vučić, o "razdoru" među Srbima na Kosovu, kako je glasilo jedno od novinarskih pitanja, povodom podrške pojedinih političkih pokreta iz Beograda političkim rivalima Srpske liste na Kosovu i Metohiji.

Njihovo je pravo, rekao je, da podrže svog kandidata, kao što je pravo svakog da se kandiduje i da kaže šta misli.

Problem je, međutim, smatra predsednik Vučić, pritisak i uticaj pojedinih zapadnih ambasada sa ciljem da se "rasturi" Srpska lista i oslabi uticaj i prisustvo Srbije u pokrajini.

"Oni ne žele da Srbi imaju ’zlatnu akciju’ u vladi u Prištini i nastoje da im tu poziciju otežaju i onemoguće na lokalnim izborima, i u lokalnim sredinama", ocenio je Vučić.

Ističući da svi imaju pravo da se kandiduju na tim izborima, Vučić je rekao da bi neke trebalo pitati ko im je omogućio da ih prevoze Kforovim automobilima i za čije se to potrebe radi.

"Pitanje je i zašto je Sćepanović morao da bude ubijen", rekao je Vučić.Ostale vesti

Hoti prepustio upravljanje vladom svojoj zamenici
Kosovski premijer, Avdulah Hoti, nakon što potvrđeno da je pozitivan na korona virus, prepustio je upravljanje vladom svojoj zamenici Aljbuleni Baljaj-Haljimaj, članici Socijaldemokratske inicijative, javljaju prištinski mediji.
  • 05.08.2020
Haradinaj ne podržava Hotija u dijalogu s Beogradom

Predsednik Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj ponovo je izrazio neslaganje prema načinu na koji je prištinska strana pristupila obnovljenom dijalogu s Beogradom, istakavši da premijer Avdulah Hoti privatizuje taj proces.

  • 05.08.2020
U Prištini u petak o nacrtu zakona o vrednostima OVK
Poslanici kosovske skupštine razmatraće u petak 7. avgusta nacrt zakona o zaštiti ratnih vrednosti bivše Oslobodilačke vojske Kosova, uprkos pozivima stranih diplomata i predstavnika Srba da će njime biti ugrožena sloboda govora i da će pojačati ionako postojeći strah kod svih nealbanskih etničkih zajednica na Kosovu.
  • 04.08.2020
Stano: Dijalog vodi EU, pozdravljamo inicijative SAD

Portparol Evropske unije u Briselu Peter Stano izjavio je da su predstavnici Prištine i Beograda, uz domaćine Miroslava Lajčaka i Žozepa Borelja jedini učesnici dijaloga o Kosovu, a da EU sarađuje sa Vašingtonom, sa kojim ima iste ciljeve u regionu.

  • 04.08.2020
Hiseni najavljuje konkretno uključivanje SAD u dijalog
Koordinator kosovske vlade u dijalogu sa Beogradom Skender Hiseni izjavio je da očekuje konkretno uključivanje Sjedinjenih Američkih Država u taj proces, dodajući da je u razgovoru sa američkim zvaničnicima u Vašingtonu uočio "nepokolebljivu posvećenost podršci dijalogu započetom u Briselu".
  • 04.08.2020
Hiseni pozvao Palmera da SAD aktivno prisustvuje Briselskom dijalogu
Kosovski koordinator u procesu dijaloga sa Srbijom Skender Hiseni sastao se danas u Vašingtonu sa specijalnim izaslanikom američkog državnog sekretara za Zapadni Balkan Metju Palmerom, koji je Hiseniju naglasio da SAD ceni konstruktivnu posvećenost vlade i svih kosovskih institucija u procesu dijaloga.
  • 03.08.2020