Vesti
Politika

Vučić: Sprovođenje sporazuma o pravosuđu u petak ili ponedeljak

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio da će sprovođenje sporazuma o pravosuđu na Kosovu biti obavljeno u petak ili u ponedeljak, jer je “Srbija pouzdan partner”.
Vučić: Sprovođenje sporazuma o pravosuđu u petak ili ponedeljak
Aleksandar Vučić (Foto Tanjug)

Komentarišući izjave iz Evropske unije, koja je navela da žali zbog nesprovođenja sporazuma o pravosuđu na Kosovu, Vučić je rekao da je Srbija na to "već naučila".

"Neki kasne u formiranju Zajednice srpskih opština četiri godine i šest meseci, od aprila 2013. godine ako se ne varam. I ne pada im na pamet da urade to, i imaju podršku od mnogih iz sveta... Bolje da me ne vuku za jezik", rekao je Vučić.

On je dodao da će to uskoro biti obavljeno jer Srbija nikoga ne obmanjuje i pouzdan je partner.

"A i jedni i drugi neka razmisle da li to mogu da kažu. Srbija će da ispuni šta je obećala, a oni drugima neka drže predavanja", rekao je Vučić.

"Neke ambasade žele da rasture Srpsku listu"

Predsednik Srbije saopštio da pojedine zapadne ambasade vrše veliki pritisak i uticaj sa ciljem da "rasture" Srpsku listu i smanje uticaj Srbije na Kosovu.

Ne radi se, objasnio je Aleksandar Vučić, o "razdoru" među Srbima na Kosovu, kako je glasilo jedno od novinarskih pitanja, povodom podrške pojedinih političkih pokreta iz Beograda političkim rivalima Srpske liste na Kosovu i Metohiji.

Njihovo je pravo, rekao je, da podrže svog kandidata, kao što je pravo svakog da se kandiduje i da kaže šta misli.

Problem je, međutim, smatra predsednik Vučić, pritisak i uticaj pojedinih zapadnih ambasada sa ciljem da se "rasturi" Srpska lista i oslabi uticaj i prisustvo Srbije u pokrajini.

"Oni ne žele da Srbi imaju ’zlatnu akciju’ u vladi u Prištini i nastoje da im tu poziciju otežaju i onemoguće na lokalnim izborima, i u lokalnim sredinama", ocenio je Vučić.

Ističući da svi imaju pravo da se kandiduju na tim izborima, Vučić je rekao da bi neke trebalo pitati ko im je omogućio da ih prevoze Kforovim automobilima i za čije se to potrebe radi.

"Pitanje je i zašto je Sćepanović morao da bude ubijen", rekao je Vučić.



Ostale vesti

“Profesionalno ubistvo prepušteno amaterskoj istrazi”
"Ako stvar posmatramo apstraktno, imamo jedno profesionalno ubistvo koje je prepušteno amaterskoj istrazi", kazao je novinar i bivši direktor Radio Beograda Milivoje Mihajlović govoreći o ubistvu Olivera Ivanovića. Oliverov bratanac, Aleksandar Ivanović, ističe da je u Beogradu mrak kada je istraga u pitanju, "jedino što imamo je postupak koji se vodi u Prištini, a on je poprilično nesrećan".
  • 15.01.2021
Srpska lista predala spisak kandidata za izbore
Predstavnici Srpske predali su kandidaturu za predstojeće vanredne parlamentarne izbore Centralnoj izbornoj komisiji u Prištini. "Duboko sam uveren, znam, da će Srpska lista i ovoga puta osvojiti svih deset mandata”, poručio je predsednik SL Goran Rakić.
  • 15.01.2021
Stano: Petković bio odgovarajuće najavljen, poštovati dogovor
Portparol EU Peter Stano u izjavi za Tanjug kaže da je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković bio najavljen za posetu Kosovu na "odgovarajući način, u skladu sa modalitetima koje su dogovorile obe strane”, apostrofirajući obavezu poštovanja dogovora postignutog u okvru dijaloga Beograda i Prištine o posetama zvaničnika.
  • 14.01.2021
Vjosa Osmani na zajedničkoj listi sa Samoopredeljenjem
Pokret Samoopreeljenje će u svoju izbornu listu za predstojeće glasanje 14. februara uvrstiti i građansku inicijativu v.d. predsednika Kosova Vjose Osmani.
  • 14.01.2021
Srpska lista: EU da reaguje na kršenje sporazuma o slobodi kretanja
Srpska lista je najoštrije osudila odluku kosovskih vlasti da ne dozvole direktoru Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petru Petkoviću da danas obiđe poplavama ugrožena srpska domaćinsktva na Кosovu.
  • 14.01.2021
Hoti: Konačan sporazum sa Srbijom uključuje međusobno priznanje

Aktuelni kosovski premijer Avdulah Hoti, napisao je na svom Fejsbuk profilu da se dijalog sa Srbijom, kako je rekao, vodi sa jasnim principima i da konačan sporazum uključuje međusobno priznanje.

  • 14.01.2021