Vesti
Politika

Vučić: Spremni smo za nastavak dijaloga

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je nakon razgovora sa Miroslavom Lajčakom da je Srbija posvećena dijalogu sa Prištinom i spremna je za njegov nastavak "u svakom trenutuku kada kada bude pozvana u Brisel".

Vučić: Spremni smo za nastavak dijaloga
Miroslav Lajčak i Aleksandar Vučić (Foto Tanjug)

Aleksandar Vučić je, na konferenciji za novinare nakon sastanka sa Miroslavom Lajčakom, rekao da je imao dobar i sadržajan razgovor.

"Lajčak me je upoznao sa najvažnijim stvarima iz razgovora koje je imao u Prištini", rekao je predsednik Vučić.

Beograd ostaje posvećen dijalogu sa Prištinom i spreman je za nastavak u svakom trenutku, kaže Vučić.

Takođe je naglasio da podržava napore i namere Lajčaka da politikom kompromisa dođemo do rešenja za obe strane bez ultimatuma.

"Srbija u dobroj veri učestvuje u razgovorima i pregovorima, ali ne samo u interesu Albanaca. Smatramo da kompromisni dogovor znači nikome sve, a svakome dovoljno", istakao je Vučić.

Bez obzira na izjave koje dolaze iz Prištine, naša obaveza da budemo posvećeni, jer neće biti napretka i integracijama ako ne budemo napravili ozbiljne pomake u dijalogu, kaže predsednik.

Srbija ne postavlja rokove za dolazak do kompromisnog dogovora, važnije je da napravite dogovor nego da se ishitrenim rešenjima dođe do katastrofe, istakao je Vučić.

Ukazao je da će Beograd insistirati na potpunom sprovođenju sporazuma iz Brisela i sve što nije uspunjeno, a trebalo je još 2013. godine.

Srbija sve svoje obaveze je ispunila i izneo sam to bezbroj puta, kaže Vučić.

"Želim da istaknem ličnu ulogu Lajčaka i da kažem da je u Srbiju uvek dobrodošao", kaže Vučić.

Kada ima dijaloga možete da Srbima na Kosovu garantujete bebednost, dobro znamo da kada imamo dijalog onda ćemo sve teme i razultate moći brže da ostvarujemo, rekao je Vučić.

Lajčak: Dijalog je ključan za obe strane, nemamo interes da održavamo status kvo

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak rekao je da je posetu regionu počeo u ponedeljak u Prištini.

"Bilo mi je bitno da dođem što pre nakon izbora kako bi razgovarao o dijalogu i značaju njegovog nastavka nakon što institucije budu formirane i da upoznam sagovornike o detaljima procesa i progresu koji smo napravili od kada je dijalog nastavljen", rekao je Lajčak.

"Dijalog je ključan za obe strane kako bi napredovale na svom evropskom putu, a status kvo nije održiv ni za jednu stranu", poručio je on.

Istakao je da je "Srbija već značajno napredovala na putu evropskih integracija i dijalog je ključ i za dalji napredak prema članstvu u EU".

Preneo je da je imao korisne i konstruktivne razgovore sa zvaničnicima u Prištini i liderima političkih stranaka i svima je poslao istu poruku koju je ponovio i u Beogradu:

"Države članice EU očekuju da se dijalog Beograd i Prištine o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa nastavi kontruktivno i u dobroj veri. Nemamo interes da održavamo status kvo i spremni smo da dovedemo proces do uspešnog okončanja onoliko brzo koliko su dve strane za to spremne", naveo je Lajčak.

Kao drugo, istakao je države članice EU očekuju da dve strane implementiraju sve što je dogovoreno u okviru procesa dijaloga za ovih deset godina.

"Kao treće, par reči o partnerstvu sa SAD. Mi imamo istoriju veoma dobre i bliske saradnje i vraćamo se našoj bliskoj saradnji, pripremili smo ovu posetu zajedno, planirali smo i zajednički dolazak sa mojim kolegom Metju Palmerom, ali zbog kovida nije mogao. Pričamo nekoliko puta nedeljno i delimo isti cilj za Balkan – približavanje EU", rekao je Lajčak.Ostale vesti

Pokret vera, nada, ljubav blokirao prelaz Merdare

Oko 50 članova Pokreta vera, nada, ljubav blokiralo je danas u podne administrativni prelaz Merdare, javlja Beta.

  • 04.12.2021
Kurti i Eskobar razgovarali o dijalogu sa Srbijom
Premijer Kosova Albin Kurti saopštio je da je imao telefonski razgovor sa zamenikom pomoćnika američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Gabrijelom Eskobarom, sa kojima je razgovarano o posvećenosti Kosova principijelnom dijalogu sa Srbijom koji vodi ka pravno obavezujućem sporazumu.
  • 04.12.2021
Trajković: Plaćam cenu, ali neću odustati
Nakon što je u avgustu odbačena tužba Milana Radoičića protiv Rade Trajković za povredu ugleda i časti, juče je Drugi Osnovni sud u Beogradu odbacio i tužbu načelnika Uprave BIA za kriminal i terorizam Bojana Dimića. Trajkovićeva je tužena nakon gostovanja u "Utisku nedelje" 2019. godine, gde je govorila o ubistvu lidera Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića.
  • 03.12.2021
Mustafa: ZSO ne može da se izbegne

Formiranje Zajednice srpskih opština je obaveza Kosova koja ne može da se izbegne, kazao je za KTV bivši kosovski premijer Isa Mustafa.

  • 03.12.2021
Kurti sa predstavnicima velike petorke i EU o kretanjima na Kosovu
Premijer Kosova Aljbin Kurti susreo se sinoć sa ambasadorima zemalja Kvinte i šefom kancelarije EU na Kosovu.
  • 03.12.2021
’’Pič je dobar čovek u loše vreme za Balkan’’
Trenutno se Srbija smatra glavnim problemom, zbog toga je dobro što je došao čovek koji poznaje Srbiju, ovdašnje vođstvo, koji će imati autoriteta da ih ubedi da malo promene politike i da se, Srbija opredeli hoće li da bude u NATO-u ili protiv, rekao je za RTV Kim direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić u komentaru imenovanja Stjuarta Piča od strane britanskog premijera Borisa Džonsona na mesto specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan. Miodrag Marinković iz Centra za afirmativnu društvenu akciju (CASA), Pičovu novu poziciju sagledava kao potrebu Velike Britanije da posle izlaska iz EU očuva svoju aktivnu ulogu u regionu, ne samo zbog bezbednosnih pretnji, već i zbog rastućeg uticaja Rusije u Srbiji i Bosni.
  • 02.12.2021