Vesti
Politika

Vučić: Spremni smo za nastavak dijaloga

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je nakon razgovora sa Miroslavom Lajčakom da je Srbija posvećena dijalogu sa Prištinom i spremna je za njegov nastavak "u svakom trenutuku kada kada bude pozvana u Brisel".

Vučić: Spremni smo za nastavak dijaloga
Miroslav Lajčak i Aleksandar Vučić (Foto Tanjug)

Aleksandar Vučić je, na konferenciji za novinare nakon sastanka sa Miroslavom Lajčakom, rekao da je imao dobar i sadržajan razgovor.

"Lajčak me je upoznao sa najvažnijim stvarima iz razgovora koje je imao u Prištini", rekao je predsednik Vučić.

Beograd ostaje posvećen dijalogu sa Prištinom i spreman je za nastavak u svakom trenutku, kaže Vučić.

Takođe je naglasio da podržava napore i namere Lajčaka da politikom kompromisa dođemo do rešenja za obe strane bez ultimatuma.

"Srbija u dobroj veri učestvuje u razgovorima i pregovorima, ali ne samo u interesu Albanaca. Smatramo da kompromisni dogovor znači nikome sve, a svakome dovoljno", istakao je Vučić.

Bez obzira na izjave koje dolaze iz Prištine, naša obaveza da budemo posvećeni, jer neće biti napretka i integracijama ako ne budemo napravili ozbiljne pomake u dijalogu, kaže predsednik.

Srbija ne postavlja rokove za dolazak do kompromisnog dogovora, važnije je da napravite dogovor nego da se ishitrenim rešenjima dođe do katastrofe, istakao je Vučić.

Ukazao je da će Beograd insistirati na potpunom sprovođenju sporazuma iz Brisela i sve što nije uspunjeno, a trebalo je još 2013. godine.

Srbija sve svoje obaveze je ispunila i izneo sam to bezbroj puta, kaže Vučić.

"Želim da istaknem ličnu ulogu Lajčaka i da kažem da je u Srbiju uvek dobrodošao", kaže Vučić.

Kada ima dijaloga možete da Srbima na Kosovu garantujete bebednost, dobro znamo da kada imamo dijalog onda ćemo sve teme i razultate moći brže da ostvarujemo, rekao je Vučić.

Lajčak: Dijalog je ključan za obe strane, nemamo interes da održavamo status kvo

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak rekao je da je posetu regionu počeo u ponedeljak u Prištini.

"Bilo mi je bitno da dođem što pre nakon izbora kako bi razgovarao o dijalogu i značaju njegovog nastavka nakon što institucije budu formirane i da upoznam sagovornike o detaljima procesa i progresu koji smo napravili od kada je dijalog nastavljen", rekao je Lajčak.

"Dijalog je ključan za obe strane kako bi napredovale na svom evropskom putu, a status kvo nije održiv ni za jednu stranu", poručio je on.

Istakao je da je "Srbija već značajno napredovala na putu evropskih integracija i dijalog je ključ i za dalji napredak prema članstvu u EU".

Preneo je da je imao korisne i konstruktivne razgovore sa zvaničnicima u Prištini i liderima političkih stranaka i svima je poslao istu poruku koju je ponovio i u Beogradu:

"Države članice EU očekuju da se dijalog Beograd i Prištine o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa nastavi kontruktivno i u dobroj veri. Nemamo interes da održavamo status kvo i spremni smo da dovedemo proces do uspešnog okončanja onoliko brzo koliko su dve strane za to spremne", naveo je Lajčak.

Kao drugo, istakao je države članice EU očekuju da dve strane implementiraju sve što je dogovoreno u okviru procesa dijaloga za ovih deset godina.

"Kao treće, par reči o partnerstvu sa SAD. Mi imamo istoriju veoma dobre i bliske saradnje i vraćamo se našoj bliskoj saradnji, pripremili smo ovu posetu zajedno, planirali smo i zajednički dolazak sa mojim kolegom Metju Palmerom, ali zbog kovida nije mogao. Pričamo nekoliko puta nedeljno i delimo isti cilj za Balkan – približavanje EU", rekao je Lajčak.Ostale vesti

Kurti putuje u Brisel naredne nedelje, ne sastaje se sa Vučićem
Kosovski premijer Aljbin Kurti boraviće sledeće nedelje u Briselu, gde će se sastati sa predstavnicima EU, ali neće biti susreta sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, izjavio je portparol kosovske vlade Perparim Kruezeiu.
  • 21.04.2021
Nakon formiranja novih kosovskih vlasti i odluke da će premijer Aljbin Kurti predvoditi kosovsku delegaciju u razgovorima sa Beogradom, postavlja se  pitanje kakva su očekivanja Međunarodne zajednice, a pre svega EU i SAD, od nastavka dijaloga u Briselu.
  • 21.04.2021
Demokracija: Kurti i Vučić sledeće nedelje u Briselu, a potom u Parizu
Pozivajući se na međunarodne izvore prištinski portal "Demokracia.com" objavio je da se sledeće nedelje očekuje da kosovski premijer Aljbin Kurti otputuje u Brisel kako bi se sastao sa visokim evropskim zvaničnicima.
  • 21.04.2021
Palestina od islamskih zemalja traži prekid odnosa sa Prištinom
Palestina je zatražila od zemalja članica Organizacije islamske saradnje da prekinu odnose sa Kosovom, zbog odluke vlasti u Prištini da otvore ambasadu u Jerusalimu, saznaju Novosti.
  • 20.04.2021
„SAD podržavaju napore za nastavak dijaloga BG i PR“
„SAD nastaviće da podržavaju napore za obezbeđivanje stabilnog mira i produktivnog dijaloga između Kosova i Srbije, i konačno postizanje sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji, za koji verujemo da treba da bude usredsređen na recipročnom priznanju“, navodi se u pismu predsednika SAD Džozefa Bjadena upućnom predsednici Kosova Vjosi Osmani.
  • 20.04.2021
Makron: BG i PR kroz dijalog da konačnog sporazuma
Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je da je pregovore Beograda i Prištine u Briselu potrebno nastaviti kako bi se došlo do postizanja konačnog i pravno obavezujućeg sporazuma.
  • 20.04.2021