Vesti
Politika

Vučić: Spremni smo za koncept sporazuma, rezervisanost o jednoj stvari

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je nakon sastanka sa predstavnicima EU, SAD, Francuske, Nemačke i Italije da će u narednim danima i nedeljama obaviti konsutlacije sa članovima vlade, parlamenta i svih značajnih društvenih grupa "da smo spremni da prihvatimo koncept i radimo na implementaciji predloženog sporazuma", ističući da je pokazao "svu brigu i rezervisanost po jednom važnom pitanju, o jednoj važnoj stvari".
Vučić: Spremni smo za koncept sporazuma, rezervisanost o jednoj stvari
Aleksandar Vučić (Foto N1)

„Naravno ne mogu da govorim o tome jer predlog nije javan“, rekao je Vučić nakon sastanka sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom, specijalnim izaslanikom američkog Stejt departmenta za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom, spoljnopolitičkim savetnicima francuskog predsednika i nemačkog kancelara, Emanuelom Bonom i Jensom Pletnerom, i diplomatskim savetnikom premijerke Italije Frančeskom Talom.

Predsednik Srbije je ocenio da je „danas je bio veoma težak, možda i najteži razgovor koji smo imali“.

„Ono oko čega jesmo saglasni je da zamrznuti konflikt nije rešenje i da kad imate zamrznuti konflikt, samo je pitanje trenutka kada će neko da ga odmrzne i da neodgovorni pojedinici uruše mir i stabilnost celog Zapadnog Balkana“, kazao je on.

Vučić je rekao da je „nedvosmisleno bio suočen sa problemima i izazovima koji bi bili stavljeni pred našu zemlju ukoliko se ne bismo usaglasili sa predloženim planom“.

„Pod tim i takvim uslovima, tražili smo od ‘četvorke plus Lajčak’ da pomognu svima nama u prevazilaženju turbulencija sa kojima se suočavamo na Kosovu i Metohiji i smatramo da je krajnje vreme da se formira ZSO, koja je ne samo obećana već i potpisana pre 10 godina. I to je pitanje hitnosti, jer tek posle toga je moguć razgovor i povratak u institucije i kakva takva normalizavija situacije“, rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima, poslednje pitanje ticalo se vladavine prava.

„Ne znam šta su oni rekli u svojoj izjavi ali pretpostavljam da su pozdravili promene koje smo pravili a koje su značajne na evropskom putu Srbije“, rekao je predsednik.

Istakao je da „pred nama nisu laki dani“, najavio „mnogo teških odluka“ i kazao da „ljudi treba da znaju da ovde nema ni lepih ni slatkih razgovora“.

„Jedino što mogu da kažem je da sam zaista dao sve od sebe da čuvam i štitim Srbiju, što ću bar još neko vreme nastaviti da činim“, kazao je Vučić.Ostale vesti

Nacrt Strategije odbrane: Srbija ostaje najveća pretnja bezbednosti Kosova
Srbija i dalje ostaje najozbiljnija i glavna pretnja bezbednosti Kosova, navodi se u nacrtu Strategije odbrane, ovaj dokument daje odgovore na najvažnija pitanja u oblasti delovanja i razvoja sistema odbrane.
  • 21.03.2023
Lideri EU će na samitu u Briselu pozdraviti dogovor iz Ohrida
Šefovi država i vlada Evropske unije (EU) će na predstojećem samitu pozdraviti dogovor koji su u Ohridu, 18. marta postigli predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Aljbin Kurti.
  • 21.03.2023
Aktivisti PDS gađali Bisljimija tortom i milkšejkom zbog ’’prihvatanja ZSO’’
Aktivisti Socijaldemokratske partije (PSD) gađali su tortom i milkšejkom zamenika kosovskog premijera i glavnog pregovarača Prištine u dijalogu sa Beogradom Besnika Bisljimija.
  • 21.03.2023
Kurti: Da li je Vučić dr No ili gdin Njet? Pa, znamo da doktor nije

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da predsednik Srbije Aleksandar Vučić ne samo da nije pristao da potpiše evropski predlog sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, već je i odbio njegovu ponudu za samoupravljanje Srba na Kosovu.

  • 21.03.2023
Lajčak: Po sporazumu, Srbija se neće protiviti članstvu Kosova u organizacijama

Specijalni predstavnik Evropske unije (EU) za dijalog Srbije i Kosova Miroslav Lajčak izjavio je da dogovor predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Aljbina Kurtija predstavlja prekretnicu u procesu normalizacije odnosa.

  • 21.03.2023
Hil: Potpis na sporazum nije mnogo važan, implementacija je pravo pitanje

Dogovor koji su Srbija i Kosovo postigli u Ohridu je pravno obavezujući i bez potpisa, potvrdio je ambasador Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Beogradu Kristofer Hil i ukazao da je jedan od ključnih elementa sporazuma to što su obaveze obe strane deo procesa evropskih integracija.

  • 21.03.2023