Vesti
Politika

Vučić: Spremni smo za kompromis, a ne na ultimatum

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je da je Srbija uvek spremna da razgovara o različitim kompromisima, ali ne prihvata ultimatume kada je reč o Kosovu. Pozvao je građane Srbije da se ponašaju racionalno i odgovorno kako bi se suzbilo širenje koronavirusa.
Vučić: Spremni smo za kompromis, a ne na ultimatum
Aleksandar Vučić (Foto Beta)

Aleksandar Vučić je na konferenciji za novinare, nakon svečanosti zatvaranja Dečije nedelje u Palati "Srbija", rekao da je za Srbiju od izuzetnog značaja da nastavi put EU, čuvajući prijatelje i vojnu neutralnost.

Rekao da je srpska vojska na jučerašnjoj vojnoj vežbi na Pešteri pokazala izuzetnu osposobljenost, opremljenost i ogroman progres napravljen prethodnih godina.

"U skladu sa tim, gledaćemo da vojska, policija, BIA, zdravstvo imaju lakši pristup rešavanju svojih vitalnih životnih problema, pre svega stambenog", naveo je predsednik.

Kada je reč o najavljenoj poseti Miroslava Lajčaka, Vučić je rekao da očekuje korektan razgovor.

"Nadam se da će EU dobro razumeti da neko ne može da potpiše sporazum u Briselu, a zatim da donosi deklaracije kojim negira postojanje Zajednice srpskih opština i u kojima kažu da Srbija treba da prizna Kosovo a da će oni naknadno formirato ZSO. To su nemoguće stvari, a Srbija je uvek spremna da razgovara o različitim kompromisima, ali to mora da bude kompromis a ne ultimatum", napominje predsednik.

Naveo je da nas čeka jako važna nedelja u kojoj će biti "mnogo važnih odluka".Ostale vesti

Saopštena imena ministara koji će činiti novu Vladu Srbije
Posle sednice Predsedništva Srpske napredne stranke objavljena su kadrovska rešenja i imena ministara, koji će se naći u novoj Vladi Srbije.
  • 25.10.2020
Zaev i Hoti: Odnosi Severne Makedonije i Kosova vrlo dobri

Premijeri Severne Makedonije i Kosova, Zoran Zaev i Avdulah Hoti ocenili su danas u Skoplju da su međusobni odnosi vrlo dobri, a da će biti intenzivirani sednicom dveju vlada.

  • 23.10.2020
Borel: Regionalni lideri da se uzdrže
EU podržava suverenitet, teritorijalni integritet i političku nezavisnost Bosne i Hercegovine i poziva sve regionalne lidere da se uzdrže od izjava "koje bi mogle doprineti političkim podelama i negativno uticati na dobrosusedske odnose", rekao je potpredsednik Evropske komsije i šef diplomatije EU Žozep Borel.
  • 23.10.2020
Potpredsednica vlade Srbije Zorana Mihajlović izjavila je danas da albanski političari iz Prištine koji su protiv ekonomskog sporazuma iz Vašingtona rade protiv interesa i Srba i Albanaca, jer se projekti koji su dogovoreni tiču boljeg života svih ljudi u regionu, bez obzira na to koje su nacionalnosti.
  • 23.10.2020
Vučić i Hoti saglasni da kompromis nema alternativu
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Avdulah Hoti danas su na panelu Beogradskog bezbednosnog foruma ocenili da postizanje kompromisnog rešenja kosovskog pitanja nema alternativu, ali su izneli poznate suprotne stavove o njegovoj eventualnoj sadržini.
  • 22.10.2020
“Sporazum”: Sve izvesnije formiranje Asocijacije-Zajednice
Politički analitičar iz Prištine Ramuš Tahiri izjavio je da je posle posete specijalnog izaslanika Evropske unije Miroslava Lajčkaka Prištini i Beogradu sve izvesnije formiranje Asocijacije/Zajednice opština sa srpskim većinskim stanovništvom na Kosovu.
  • 22.10.2020