Vesti
Politika

Vučić spreman da Dverima pokaže predlog o Kosovu, ali uz uslov

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je lideru Dveri Bošku Obradoviću da je spreman da u ponedeljak primi njega i njegove koalicione partnere, da im predstavi francusko-nemački predlog za Kosovo, kao i neke druge podatke, pod uslovom da to ne iznose u javnost. Obradović je rekao da prihvata poziv na razgovor, koji je Vučić uputio u četvrtak, da bi video o kakvom zapadnom ultimatumu se radi.

Vučić spreman da Dverima pokaže predlog o Kosovu, ali uz uslov
Aleksandar Vučić u Skupštini (Foto Tanjug)

Naše je da se borimo, moja vrata su za vas otvorena, jer je izostanak razgovora nešto što Srbija sebi ne sme da dozvoli, rekao je Vučić na sednici Skupštine, podsećajući da ga opozicija naziva „sinom Fahri Muslijua, izdajnikom i diktatorom“, ali da je on, i pored toga, spreman da sasluša sve predloge.

On je konstatovao da je opozicija u četvrtak i danas pravila u Skupštini nešto gore od cirkusa i iznosila uvrede, predstavljajući se kao patriote.

Obradović je prethodno rekao da prihvata poziv na razgovor, koji je Vučić uputio u četvrtak, da bi video o kakvom zapadnom ultimatumu se radi, jer „ljudi nemaju poverenje u vlast posle svega“, posebno nakon što je Vučić 20. januara saopštio da će prihvatiti predloženi sporazum o Kosovu i raditi na njegovoj primeni.

On je zamerio Vučiću što ne napada dosadašnjeg kolicionog partnera Vuka Draškovića i „verovatno budućeg“ partnera Dragana Đilasa, već samo „patriotsku opoziciju“.

Vučić je optužio predsednicu stranke Zavetnici da je lažni patriota i da je slagala da je dao dva miliona dolara za kampanju Hilari Klinton, kao i to da premijerka Ana Brnabić ima dvojno hrvatsko državljanstvo.

„Ne postoji nijedna rečenica koju ste izgovorili u prethodna dva dana da nije laž, sve vam je zasnovano na lažima. Tako sam i izdajnik, i peder, i zlikovac. Mene tom retorikom i lažnom glumom ne možete da prevarite“, naglasio je Vučić i dodao da i to govori kome je stalo do Kosova.

Tako ta matrica laži funkcioniše. Izmislimo, 1000 puta to ponovimo i onda sami počnemo da verujemo u te laži. To vam je tako kad vam se sve zasniva na neistinama, prevarama i ni na čemu više, ocenio je Vučić i dodao: „Teško Srbiji kad bi je takvi vodili“.Ostale vesti

DSK: Kosovo napravilo velike ustupke u Ohridu
Predsedništvo Demokratskog saveza Kosova je na poslednjem sastanku, zaključilo da je Kosovo napravilo velike ustupke u poslednjim razgovorima u Ohridu.
  • 22.03.2023
Nacrt Strategije odbrane: Srbija ostaje najveća pretnja bezbednosti Kosova
Srbija i dalje ostaje najozbiljnija i glavna pretnja bezbednosti Kosova, navodi se u nacrtu Strategije odbrane, ovaj dokument daje odgovore na najvažnija pitanja u oblasti delovanja i razvoja sistema odbrane.
  • 21.03.2023
Lideri EU će na samitu u Briselu pozdraviti dogovor iz Ohrida
Šefovi država i vlada Evropske unije (EU) će na predstojećem samitu pozdraviti dogovor koji su u Ohridu, 18. marta postigli predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Aljbin Kurti.
  • 21.03.2023
Aktivisti PDS gađali Bisljimija tortom i milkšejkom zbog ’’prihvatanja ZSO’’
Aktivisti Socijaldemokratske partije (PSD) gađali su tortom i milkšejkom zamenika kosovskog premijera i glavnog pregovarača Prištine u dijalogu sa Beogradom Besnika Bisljimija.
  • 21.03.2023
Kurti: Da li je Vučić dr No ili gdin Njet? Pa, znamo da doktor nije

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da predsednik Srbije Aleksandar Vučić ne samo da nije pristao da potpiše evropski predlog sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, već je i odbio njegovu ponudu za samoupravljanje Srba na Kosovu.

  • 21.03.2023
Lajčak: Po sporazumu, Srbija se neće protiviti članstvu Kosova u organizacijama

Specijalni predstavnik Evropske unije (EU) za dijalog Srbije i Kosova Miroslav Lajčak izjavio je da dogovor predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Aljbina Kurtija predstavlja prekretnicu u procesu normalizacije odnosa.

  • 21.03.2023