Vesti
Politika

Vučić: Slučaj Mitrović trebalo da pokaže ko odlučuje na KiM

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je da vlasti u Prištini, i da hoće, mada nije siguran da žele, ne mogu da ispoštuju dogovore iz dijaloga, zbog pritiska Samoopredeljenja Aljbina Kurtija, te dodao da će Srbija insistirati na slučaju Mitrović, koji je trebalo da pokaže ko odlučuje na Kosovu.
Vučić: Slučaj Mitrović trebalo da pokaže ko odlučuje na KiM
Aleksandar Vučić u Gračanici (Foto arhiva Kim)

“Mi smo u stanju da uradimo sve što smo se dogovorili i poštujemo dogovore, a za njih sve i da hoće, a nisam siguran u to, mislim da nisu u stanju”, rekao je Vučić novinarima u Majdanpeku.

Upitan koga će da podrže Srbi na Kosovu, rekao je da je to teško pitanje jer se sve političke stranke zalažu za očuvanje trenutnog stanja, odnosno jednostrano proglašenu nezavisnost, a posle za odlučivanje o ujedinjenju sa Albanijom, dok Samoopredeljenje kao prvu tačku u svom programu i ima za cilj Veliku Albaniju.

“U toj političkoj atmosferi, pod pritiskom Samoopredeljenja, pitanje je da li stvarno verujete da mogu da isporuče nešto”, rekao je Vučić.

Istakao je da će Srbija insistirati na slučaju Mitrović, ocenjujući da ta vrsta ponižavanja ne dolazi od Albanaca, već je predstava za neke druge, koja je trebalo da pokaže ko odlučuje na Kosovu.

“Kao da ne znamo ko ima tamo vlast od agresije NATO-a. Tražićemo argumente i borićemo se. Posle izvesnog vremena morate da izađete sa argumentima ili da se povučete. Verujem u snagu naših argumenata i istinu”, rekao je Vučić.Ostale vesti

Zeman: Nismo povukli priznanje, ali nikada nismo otvorili ambasadu
Predsednik Češke Miloš Zeman izjavio je danas da je nastojao da njegova zemlja povuče priznanje Kosova, što nije uspelo, ali je podsetio da ni on, ni njegov prethodnik nisu dali saglasnost da Češka ima ambasadora u Prištini.
  • 30.01.2023
Novi „non-pejper“: Posledice po Beograd i Prištinu ako ne prihvate predlog EU
Kosovo je slobodno da ne osnuje Zajednicu opština sa srpskom većinom i može u potpunosti da se povuče iz Sporazuma iz 2013, ali tada mora da „snosi posledice poništavanja svih dosadašnjih dostignuća (slobodno kretanje, pozivni broj Kosova +383, integracija severnog dela, kontrola dva granična prelaza sa Srbijom i dr)“, stoji u poslednjem non-pejper dokumentu koji je ekskluzivno objavio Albanian Post.
  • 30.01.2023
Milanović: Mi i međunarodna zajednica smo „uzeli Kosovo od Srbije“, to je otimanje

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović izjavio je da su međunarodna zajednica i njegova zemlja anektirali Kosovo, „uzeli ga od Srbije“.

  • 30.01.2023
Demostat: Srbija u EU do 2030. godine ako prihvati evropski plan za kosovsko pitanje
Jasna perspektiva članstva Srbije u Evropskoj uniji, investicije u energetski sektor i oslobađanje zavisnosti od Rusije u toj oblasti, dolazak američkih i evropskih kompanija deo su onog što bi Srbija mogla da očekuje ukoliko pristane na predlog Zapada za rešavanje kosovskog pitanja, piše danas istraživačko-izdavački centar Demostat.
  • 30.01.2023
Šole i Eskobar: Vreme je za osnivanje Zajednice opština sa većinski srpskim stanovništvom
Sjedinjene Američke Države i Evropska unija ponovo su stavile naglasak na integraciju Zapadnog Balkana u transatlantsku porodicu. Predsednik Bajden i kancelar Šolc su u februaru 2022. godine potvrdili spremnost i opredeljenost „da se posao integracije Zapadnog Balkana privede kraju... kako bi se konačno ostvarila Evropa koja je celovita, slobodna i u miru“.
  • 30.01.2023
Đurić: ZSO je uslov da bi se s Prištinom nastavili razgovori
Ambasador Srbije u SAD, Marko Đurić, izjavio je danas da je formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO) na Kosovu "uslov svih uslova" da bi se s vlastima u Prištini nastavili razgovori i došlo do nekog konačnog rešenja.
  • 29.01.2023