Vesti
Politika

Vučić: Skoplje i Tirana treba da dobiju početak pregovora

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je nakon Samita EU-Zapadni Balkan da je potrebno da se prihvati predlog francuskog predsednika Emanuela Makrona o Evropskoj političkoj zajednici, jer je to jedini način da se "naš glas čuje i da češće slušamo druge, evropske kolege".
Vučić: Skoplje i Tirana treba da dobiju početak pregovora
Sa konferencije za štampu (Foto Euronews/Teodora Vasiljević)

Vučić je to rekao na zajedničkoj konferenciji sa premijerom Severne Makedonije Dimitrom Kovačevskim i premijerom Albanije Edijem Ramom nakon Samita EU - Zapadni Balkan, koji nije doneo novi korak na putu ka EU ni Severnoj Makedoniji, niti Albaniji, a kao posledica bugarske blokade.

"Još jednom se ništa nije dogodilo. Verujem da naši prijatelji iz Skoplja i Tirane treba da dobiju početak pregovora i da će do toga doći što pre. Ovo nije pitanje molbe, to je neophodno jer su obe zemlje uradile sve što je potrebno i tražemo u smislu evropskih propisa", rekao je Vučić.

On je rekao da su neizmerno zahvalni predsedniku Evropskog saveta Šarlu Mišelu i komesaru sa proširenje Oliveru Varheljiju što su "nas podržali na evropskom putu i posetili naše zemlje".

"Sve što sam rekao danas, rekao na otovren način, javno, u prisustvu evropskih zvaničnika. Ako mogu da prvedem ono što je bilo važno za nas danas, i ako anlizirate, nije bilo konktetnih rezultata za Zapadni Balkan i imali smo dobru dikusiju. Nikada ne bih potcenio tako nešto. Ako me pitate da li su Makeodnija i Albanija dobili datume za početak pregovora - nisu, Priština nije dobila viznu liberalizuaciju, BiH nije dobila status kandidata... Mi smo kritikovani od strane mnogih članica zbog sankcija i to je to. To je ono što se dogodilo, ako sve to sumirate u konkretnim stavkama. Ali, u politici se ne radi uvek o konkretnim stvarima. Radi se o tome da gradimo poverenje, sa te tačke gledišta mislim da je ovo važan sastanak i da je bio dobar Samit", rekao je Vučić.

Kovačevski: Ozbiljan udar na kredibilitet EU

Kovačevski je rekao da je ovo što se dešava je ozbiljan problem i udar na kredibilitet EU, i da se troši dragoceno vreme "koje nemamo na raspolagaju".

"Izrazio sam nezadovoljstvo moje vlade i zemlje tokom procesa integracija. U martu 2020. je odlučeno o startu pregovora Severne Makedonije i EU, ali pregovori nisu počeli. Ovo što se dešava je ozbiljan problem i udar kredibilitetu EU, trošimo dragoceno vreme koje nemamo na raspolagaju. Makedonija, ali i region ne mogu da budu u situaciji da jedna zemlja blokira, ne mogu bilateralna pitanja da postanu multilateralni problem", rekao je Kovačevski.

On je dodao da je Severna Makedonija poznata kao zemlja koja je posvećena pronalaženju obostrano prihvatljivih rešenja, da je mnogo uradila i donela teške odluke.

Kako je rekao, agresija na Ukrajinu je pretnja za sve zemlje reigona, i Zapadni Balkan mora biti viđen kao neophodnost i kao investicija u bezbednost.

Rama: Treba reći istinu, nije to samo Bugarska

Albanski premijer Edi Rama je rekao da mu je žao Evropske unije. On je dodao da je na sastanku pokušao da govori o tome, te da mu je predsednik Evropskog saveta rekao da ima tri minuta.

"Mišel nam je rekao da imamo tri minuta. Ja sam mu rekao može da bude i 30 sekundi ako nam daju nešto. Ali nisu. Zato tri minuta nije dovoljno. Rekao sam im da je dobro i loše biti sa njima. Dobro je jer smo Evropljani, a to je dobra stvar. Loše je zato što i dalje ne možemo da budemo poštovani kao Evropljani, nego kao gosti u podeljenoj kući", istakao je Rama.

Kako je rekao, "zabrinjavajuća je stvar što čak i pandemija, veliki napad i preteći rat koji može da se pretvori u tragični globalni rat nije uspeo da ih ujedni".

"Šta da radimo? Imamo mnogo toga da uradimo. S jedne strane, mislim da smo već podržali ideju francuskog predsednika Makrona oko strateškog cilja nove zajednice. Dok nastavljamo na putu ka članstvu, nadajući se da ćemo u sledećem veku biti članovi, suočavajući se sa raznim Bugarskama na putu, cenimo ako ova nova politička zajednica zaživi tako da svi budemo zajedno u jednoj kući. Nema problema kako smo podeljeni na različitim spratovima, ali bismo bar u dnevnoj sobi bili zajedno, a ne ovako", rekao je Rama.

Rama je kazao i da je glavna tema bila Severna Makedonija.

"Jednom je bila samo Makedonija. Sedamnaest godina kasnije ona i dalje čeka kao kandidat da otvori pregovore. Promenila je ime, ali to nije imalo razilke. Zamislite da Francuska ili Italija promene ime... Albanija čeka 18 godina", istakao je.

Kako je rekao, veoma je važno da se kaže istina - "da razlog nije samo Bugarska".

"Recimo istinu. Bugarska je sramota. Ali, nije samo to. Slomljen je duh proširenja. A Bugarska je izraz toga. Duh proširenja je doveo do toga da određena članica ’kidnapuje’ druge. Bugarska afera je sramota. NATO zemlja koja je kidnapovala druge dve zemlje, članice NATO, dok u zadnjem dvorištu Evrope besni rat", rekao je on.Ostale vesti

Otvorene granice između Kosova i Albanije vikendom tokom letnje sezone
Danas je počela primena sporazuma između Kosova i Albanije koji je dogovoren na poslednjem sastanku dve vlade, a odnosi se na potpuno otvaranje granice u vreme vikenda tokom letnje sezone.
  • 25.06.2022
Fejzulahu: ’’Elektrosever’’ nema pravo da nudi cene koje su ispod tržišnih
Predsednik odbora Regulatorne kancelarije za energetiku, Imer Fejzulahu, rekao je da kompanija "Elektrosever" nema pravo da svojim potrošačima nudi struju po cenama koje su ispod tržišnih, te da ukoliko do toga dođe - pomenutoj firmi može biti oduzeta dozvola za rad.
  • 25.06.2022
Vučić: Situacija sve komplikovanija
Srbija nastavlja evropski put, iako mnogo toga treba uraditi do decembra, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je istakao da je Evropa u ratu sa Rusijom i da "Balkan suštinski nije bio tema" u četvrtak u Briselu.
  • 25.06.2022
Kurti: Ne možemo da priznamo Srbiju koja ne priznaje Kosovo

Premijer Kosova Aljbin Kurti je u intervjuu za američki Vašington post rekao da ne može da prizna Srbiju dok ona ne prizna Kosovo pa je stoga potrebno međusobno priznanje.

  • 25.06.2022
Abazović: Otvoreni Balkan je potreban
Premijer Crne Gore Dritan Abazović izjavio je da ima pozitivan stav prema inicijativi Otvoreni Balkan, jer je regionalna saradanja potrebna državama regiona i ubrzava proces evropskih integracija.
  • 25.06.2022
Fon Kramon: Zapadni Balkan bez dobitka
Poslanica Evropskog parlamenta iz redova Zelenih Viola fon Kramon ocenila je da su razgovori sa liderima Zapadnog Balkana u četvrtak u Briselu bili "potpunih neuspeh", a da slab rezultat može da obraduje samo ruskog predsednika Vladimira Putina.
  • 25.06.2022