Vesti
Politika

Vučić se sastao sa Lajčakom u Briselu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u Briselu sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.
Vučić se sastao sa Lajčakom u Briselu
Aleksandar Vučić i Miroslav Lajčak (Foto balkaneu.com)

Aleksandar Vučić istakao je u Briselu da očekuje sredinom maja poziv za nastavak dijaloga i dodao da je Beograd spreman da se odazove pozivu i da će učestvovati u svakoj vrsti dijaloga, da bi želeli da bude konstruktivan, da se razgovara o rešavanju problema.

Vučić je, u izjavi Tanjugu istakao, da postoje mnogi problemi, pre svega u energetici, i da su to stvari koje moraju promptno da se rešavaju, zbog različith tumačenja i želje nekih da pokazuju, kako je rekao, mišiće na severu Kosova.

"Ono na šta sam danas ukazao Miroslavu Lajčaku je činjenice da se Aljbin Kurti hvali time da je glasao u Albaniji, čime de fakto kaže da je svejedno da li ste u Tirani ili Prištini, da je to ista zemlja. Zamislite, iako je Kosovo po Ustavu Srbija, da sam ja glasao u Gračanici, ili nekom drugom mestu na Kosovu. To bi bio skandal svetskih razmera, iako te dve stvari nisu za poređenje i po Ustavu i Rezoluciji 1244 je Kosovo deo Srbije", naveo je on.

Vučić je istakao da ako neko to uradi bez pozivanja na bilo koji pravni akt i javno govori da idu ka ujedinjenju, dobija blage reakcije i čuđenje.

Kazao je da je to dokaz dvostrukih standarda cele međunarodne zajednice.

"Ono što je za nas važno jeste da garantujemo sigurnost i bezbednost naših ljudi. Insistirao sam ovde na ispunjavanje obaveza iz Briselskog sporazuma, na ZSO, i slobodu kretanja, protoka roba i usluga, sve što potpisali u Vašingtonu, jer je to dobro za Beograd, Prištinu i ceo region", rekao je predsednik Srbije.

Vučić je, ponovio je da će delegacija Beograda doći na dijalog kada god bude zakazan.

On će se sutra odvojeno sastati sa najvišim zvaničnicima Evropske unije, predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom, predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen i šefom evropske diplomatije Žozepom Borelom.

Predsednik Srbije će sutra u Briselu razgovarati i sa evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varhejijem i izvestiocem Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimirom Bilčikom.

Sa evropskim zvaničnicima Vučić će razgovarati o nastavku dijaloga Beograda i Prištine, primeni nove metodologije u pristupnim pregovorima sa EU, borbi protiv pandemije korona virusa i drugim temama.

Najviši zvaničnici EU u četvrtak će u Briselu primiti i premijera Kosova Aljbina Kurtija.Ostale vesti

Bisljimi: Moguć sastanak Kurtija i Vučića u oktobru

Zamenik kosovskog premijera i glavni pregovarač Prištine u dijalogu s Beogradom Besnik Bisljimi rekao je da bi sastanak Aljbina Kurtija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića mogao da bude održan u oktobru, ali da za to još uvek nema zvanične potvrde.

  • 05.10.2022
Šubarić: Pokrenut postupak za poništenje odluke o razmeni zemljišta
Predsednica Opštine Gračanica Ljiljana Šubarić saopštila je večeras da je zajedno sa odbornicima Skupštine opštine i uz konsultacije sa predsedavajućim SO, a uvažavajući interese naroda,  pokrenula postupak za poništenje predloga Odluke o razmeni opštinske nepokretne imovine donete na sednici 28. septembra.
  • 05.10.2022
SE: Završen sastanak, nije otpočela procedura prijema Kosova

U Savetu Evrope završena je diskusija o zahtevu Kosova za prijem u ovu organizaciju bez zakljucka o preciznom datumu stavljanja na agendu SE o ponovnoj raspravi, rekla je za Tanjug šef misije Srbije pri Savetu Evrope Aleksandra Đurović .

  • 05.10.2022
Radojević: Na severu Kosova samo jedan zahtev za preregistraciju vozila
Na Kosovu je 1. septembra stupila na snagu odluka vlasti u Prištini o preregistraciji vozila na RKS tablice, a prema rečima gradonačelnika Severne Mitrovice Milana Radojevića, do sada sada je u tom gradu podnet samo jedan zahtev za preregistraciju.
  • 04.10.2022
Poslanica Manojlović traži poništenje odluke o razmeni zemljišta
Poslanica Demokratske stranke u Skupštini Srbije Tatjana Manojlović pozvala je odbornike Skupštine opštine Gračanica i gradonačelnicu Ljiljanu Šubarić da ponište, kako je navela, vrlo štetnu odluku o razmeni nepokretne imovine između Opštine Gračanica i Redže Šošija.
  • 04.10.2022
Ambasada Ukrajine: Manipulacija Kremlja Kosovom
Smatramo neprihvatljivim narative diktatora iz Кremlja koji pokušava manipulativno da iskoristi "kosovski presedan" za pokušaje da legitimiše agresiju Rusije na nezavisnu i suverenu evropsku državu – Ukrajinu, saopštila je ambasada Ukrajine u Beogradu.
  • 04.10.2022