Vesti
Politika

Vučić se sastao sa Lajčakom u Briselu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u Briselu sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.
Vučić se sastao sa Lajčakom u Briselu
Aleksandar Vučić i Miroslav Lajčak (Foto balkaneu.com)

Aleksandar Vučić istakao je u Briselu da očekuje sredinom maja poziv za nastavak dijaloga i dodao da je Beograd spreman da se odazove pozivu i da će učestvovati u svakoj vrsti dijaloga, da bi želeli da bude konstruktivan, da se razgovara o rešavanju problema.

Vučić je, u izjavi Tanjugu istakao, da postoje mnogi problemi, pre svega u energetici, i da su to stvari koje moraju promptno da se rešavaju, zbog različith tumačenja i želje nekih da pokazuju, kako je rekao, mišiće na severu Kosova.

"Ono na šta sam danas ukazao Miroslavu Lajčaku je činjenice da se Aljbin Kurti hvali time da je glasao u Albaniji, čime de fakto kaže da je svejedno da li ste u Tirani ili Prištini, da je to ista zemlja. Zamislite, iako je Kosovo po Ustavu Srbija, da sam ja glasao u Gračanici, ili nekom drugom mestu na Kosovu. To bi bio skandal svetskih razmera, iako te dve stvari nisu za poređenje i po Ustavu i Rezoluciji 1244 je Kosovo deo Srbije", naveo je on.

Vučić je istakao da ako neko to uradi bez pozivanja na bilo koji pravni akt i javno govori da idu ka ujedinjenju, dobija blage reakcije i čuđenje.

Kazao je da je to dokaz dvostrukih standarda cele međunarodne zajednice.

"Ono što je za nas važno jeste da garantujemo sigurnost i bezbednost naših ljudi. Insistirao sam ovde na ispunjavanje obaveza iz Briselskog sporazuma, na ZSO, i slobodu kretanja, protoka roba i usluga, sve što potpisali u Vašingtonu, jer je to dobro za Beograd, Prištinu i ceo region", rekao je predsednik Srbije.

Vučić je, ponovio je da će delegacija Beograda doći na dijalog kada god bude zakazan.

On će se sutra odvojeno sastati sa najvišim zvaničnicima Evropske unije, predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom, predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen i šefom evropske diplomatije Žozepom Borelom.

Predsednik Srbije će sutra u Briselu razgovarati i sa evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varhejijem i izvestiocem Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimirom Bilčikom.

Sa evropskim zvaničnicima Vučić će razgovarati o nastavku dijaloga Beograda i Prištine, primeni nove metodologije u pristupnim pregovorima sa EU, borbi protiv pandemije korona virusa i drugim temama.

Najviši zvaničnici EU u četvrtak će u Briselu primiti i premijera Kosova Aljbina Kurtija.Ostale vesti

Pasjane: Prekrečen grafit
Nedavno ispisani grafit posvećen Zajednici srpskih opština u Pasjanu kraj Gnjilana je prekrečen.
  • 25.09.2021
Kurti: Napadi u Zubinom Potoku i Zvečanu podstaknuti od Srbije
Kosovski premijer Aljbin Kurti saopštio je da preliminarni rezultati istrage ukazuju da je požar u zgradi u kojoj se nalazi Centar za registraciju vozila u Zubinom Potoku podmetnut. 
  • 25.09.2021
Brnabić: Nasilje nad Srbima na Kosovu kulminiralo, napadi u porastu
Premijerka Srbije Ana Brnabić je u Njujorku, u okviru 76. zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, ukazala da su fizička bezbednost i poštovanje ljudskih prava prema nealbanskom stanovništvu na Kosovu daleko od zadovoljavajućih.
  • 25.09.2021
Navodi da Kosovske bezbednosne snage (KBS) pripremaju vojne trupe za intervenciju na severu Kosova su potpuno neistiniti i imaju za cilj da dezinformišu javnost, objavilo je kosovsko ministarstvo odbrane.
  • 25.09.2021
Eskobar: Bez militarizacije, pitanja rešavati u Briselu
"Beograd i Priština treba da se uzdrže od štetne retorike, razgovaraju o pitanju registarskih tablica u Briselu i ne militarizuju trenutnu situaciju na granici", smatra novi izaslanik Stejt departmenta za zapadni Balkan Gabrijel Eskobar.
  • 25.09.2021
Rama: Ujedinjene nacije neće biti kompletne bez Kosova
Premijer Albanije Edi Rama pozvao je u Njujorku na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija sve da priznaju nezavisnost Kosova.
  • 25.09.2021