Vesti
Politika

Vučić se sastao sa Lajčakom u Briselu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u Briselu sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.
Vučić se sastao sa Lajčakom u Briselu
Aleksandar Vučić i Miroslav Lajčak (Foto balkaneu.com)

Aleksandar Vučić istakao je u Briselu da očekuje sredinom maja poziv za nastavak dijaloga i dodao da je Beograd spreman da se odazove pozivu i da će učestvovati u svakoj vrsti dijaloga, da bi želeli da bude konstruktivan, da se razgovara o rešavanju problema.

Vučić je, u izjavi Tanjugu istakao, da postoje mnogi problemi, pre svega u energetici, i da su to stvari koje moraju promptno da se rešavaju, zbog različith tumačenja i želje nekih da pokazuju, kako je rekao, mišiće na severu Kosova.

"Ono na šta sam danas ukazao Miroslavu Lajčaku je činjenice da se Aljbin Kurti hvali time da je glasao u Albaniji, čime de fakto kaže da je svejedno da li ste u Tirani ili Prištini, da je to ista zemlja. Zamislite, iako je Kosovo po Ustavu Srbija, da sam ja glasao u Gračanici, ili nekom drugom mestu na Kosovu. To bi bio skandal svetskih razmera, iako te dve stvari nisu za poređenje i po Ustavu i Rezoluciji 1244 je Kosovo deo Srbije", naveo je on.

Vučić je istakao da ako neko to uradi bez pozivanja na bilo koji pravni akt i javno govori da idu ka ujedinjenju, dobija blage reakcije i čuđenje.

Kazao je da je to dokaz dvostrukih standarda cele međunarodne zajednice.

"Ono što je za nas važno jeste da garantujemo sigurnost i bezbednost naših ljudi. Insistirao sam ovde na ispunjavanje obaveza iz Briselskog sporazuma, na ZSO, i slobodu kretanja, protoka roba i usluga, sve što potpisali u Vašingtonu, jer je to dobro za Beograd, Prištinu i ceo region", rekao je predsednik Srbije.

Vučić je, ponovio je da će delegacija Beograda doći na dijalog kada god bude zakazan.

On će se sutra odvojeno sastati sa najvišim zvaničnicima Evropske unije, predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom, predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen i šefom evropske diplomatije Žozepom Borelom.

Predsednik Srbije će sutra u Briselu razgovarati i sa evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varhejijem i izvestiocem Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimirom Bilčikom.

Sa evropskim zvaničnicima Vučić će razgovarati o nastavku dijaloga Beograda i Prištine, primeni nove metodologije u pristupnim pregovorima sa EU, borbi protiv pandemije korona virusa i drugim temama.

Najviši zvaničnici EU u četvrtak će u Briselu primiti i premijera Kosova Aljbina Kurtija.Ostale vesti

EU zahteva formiranje ZSO
Evropska unija čeka kosovske predloge za uspostavljanje Zajednice srpskih opština navodeći da je to obaveza Kosova iz sporazuma koji je potpisan 2013. godine. Nasuprot tome, vlada Aljbina Kurtija kaže da će rešenje za formiranje ZSO biti u skladu sa Ustavom i presudom Ustavnog suda, kao i da neće biti jednoetničko udruživanje opština, prenosi Reporteri.
  • 15.05.2021
Vučić: Srbija neće dozvoliti da joj neko otme Kosovo
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je sinoć da je u prošle godine u Vašingtonu bilo ponuđeno obostrano priznanje Beograda i Prištine, ali je naveo da on na to nije pristao, kao i da Srbija podržava isključivo princip nepromenljivosti granica u skladu sa odlukom UN.
  • 15.05.2021
Nemačke poruke Prištini
Ambasador Nemačke u Prištini Jern Rode naglasio je da je za njegovu zemlju pitanje promena granica na Balkanu zatvoreno, a da bi podnošenje tužbe protiv Srbije za genocid bio veoma dug proces koji bi zaustavio mnoge stvari na Kosovu.
  • 14.05.2021
Dendias i Lajčak o nastavku dijaloga Beograda i Prištine

Ministar spoljnih poslova Grčke Nikos Dendias razgovarao je sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.

  • 14.05.2021
Pahor: Protiv sam promena granica na Balkanu

Predsednik Slovenije Borut Pahor rekao je u Prištini da je protiv promene granica na Balkanu, kao i da snažno podržava nastavak dijaloga Beograda i Prištine. Predsednica Kosova Vjosa Osmani je na zajedničkoj konferenciji izjavila da Kosovo neće odustati od tužbe za genocid protiv Srbije.

  • 13.05.2021
Brnabić: Bez kompromisnog rešenja za Kosovo nema stabilnosti ni investicija
Samo dijalogom i kompromisom može biti postignuto trajno rešenje za Kosovo i bez toga nema stabilnosti, ni investicija, ocenila je danas premijerka Srbije Ana Brnabić na Delfi ekonomskom forumu i istakla da je Prespanski sporazum primer za Beograd i Prištinu.
  • 13.05.2021