Vesti
Politika

Vučić se izvinio Srbima u Kosovu Polju, najavljuje posetu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izvinio se Srbima u Kosovu Polju, nedelju dana nakon što je u Skupštini Srbije rekao da u ovom gradu ne živi nijedan Srbin.
Vučić se izvinio Srbima u Kosovu Polju, najavljuje posetu
Srbi iz Kosova Polja (Foto Kim)

Tokom obeležavanja Vidovdana u Kruševcu, Vučić je odgovarajući na pitanja novinara reako da tamo živi 45 ljudi.

„Dakle, nije reč o stotinama i hiljadama ljudi, reč je o 45 ljudi, samo to da znate, ali izvinjavam se tim 45 ljudi. Ispraviću to svojim radom trudom i borbom za njih“, kazao je Vučić.

„Ima ih 45, kažu da ih ima još 15 u jednoj grupi. Da li to pripada Bresju ili Kosovu Polju, potpuno je svejedno. Kao što vidite i kada pogrešim, meni to nije teško da kažem, ali za svakog od tih ljudi lično i kao država brinemo, i mi smo se dogovorili kao država da im pomognemo“, kazao je Vučić.

Međutim, prema podacima Crvenog krsta Kosovo Polje, u ovom gradu živi bluzu sto Srba.

Srpski predsednik je, kaže. sinoć razmenjivao poruke sa njima i da će ih do kraja leta lično posetiti u Kosovu Polju, ali i Srbe u Bresju i Ugljaru.

„Tako da mislim da znam i da biste vi rekli i da nisam baš toliki neznalica i da poznajem nisam neko ko ne poznaje toliko situaciju sa našim narodom“, kazao je Vučić. 

 

 

Grupa Srba koja živi u Kosovu Polju sinoć se u manastiru Gračanica sastala sa direktorom Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petrom Petkovićem, ali i sa ministrom za zajednice i povratak Goranom Rakićem, čiji je kabinet upravo u Kosovu Polju. Bili su prisutni i drugi predstavnici Srpske liste, među kojima i bivši ministar za povratak i zajednice Dalibor Jevtić.Ostale vesti

Gradonačelnici sa severa odbili ponudu Kfor-a da zameni specijalne jedinice
Gradonačelnici četiri srpske opštine sa severa Kosova odbili su predlog komandanta Kfor-a da se specijalne jedinice kosovske policije zamene vojnicima Kfor-a, jer bi time, kako navode, "sever postao srpski geto".
  • 28.09.2021
Stefanović: Vojska spremna da brani svoj narod

Ministar odbrane Srbije Nebojša Stefanović izjavio je da je vojska po nalogu predsednika Srbije Aleksandra Vučića podigla stepen borbene gotovosti u celoj kopnenoj zoni bezbednosti duž administrativne linije sa Kosovom "ali da nije ušla nigde gde ne treba da uđe".

  • 28.09.2021
Oko 100 posmatrača EU biće raspoređeno na lokalnim izborima
Izborna posmatračka misija Evropske unije (EU EOM) na Kosovu započela je svoje dugoročne posmatračke aktivnosti mesec dana pre izbora i fokusirana je na čitav izborni proces, rekao je na konferenciji za medije u Prištini šef misije Lukas Mandl. On je dodao da misija ima za cilj da doprinese razvoju demokratije.
  • 28.09.2021
Ursula fon der Lajen sutra na Kosovu
U sklopu regionalne posete zemljama Zapadnog Balkana sutra će na Kosovu boraviti Ursula fon der Lajen, predsednica Evropske komisije.
  • 28.09.2021
Portparol EU Peter Stano potvrdio je da će se u sredu, 29. septembra, u Briselu sastati Petar Petković i Besnik Bisljimi. Kako je glasnogovornik najavio, glavna tema njihovog razgovora će biti deeskalacija situacije na severu Kosova. I dok zvanični Beograd stidljivo najavljuje da do susreta možda neće ni doći jer on "zavisi od situacije", na terenu nema mnogo optimizma pred novo viđenje zvaničnika Prištine i Beograda u sedištu evropske administracije.
  • 28.09.2021
Dijalog zavisi od situacije na severu
Državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Nemanja Starović izjavio je da nastavak dijalog Beograda i Prištine u Briselu zavisi od razvoja situacije na severu Kosova.
  • 28.09.2021