Vesti
Politika

Vučić: Samo čekam da za Gračanicu čujem da nije kralja Milutina

Pokušaćemo da zaštitimo Srpsku pravoslavnu crkvu na Kosovu i Metohiji, njenu imovinu i svetinje, poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.
Vučić: Samo čekam da za Gračanicu čujem da nije kralja Milutina
Aleksandar Vučić (Foto arhiva Kim)

Nakon obilaska radova na Trgu republike u Beogradu, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je odgovarao na pitanja novinara.

Na pitanje može li Srbija da učini bilo šta da spreči otimanje srpskih svetinja na KiM, a povodom poslednjeg slučaja služenja katoličke mise u pravoslavnoj crkvi Svetog Nikole na Novom Brdu, Vučić je konstatovao da to čak nije ni zloupotreba vere, već posao za Euleks i međunarodne organizacije.

Vučić je naveo da je i u Briselu, tokom pregovora, insistirao na tome da, šta god da bude, mora zvanično da piše SPC Beograd, da bi se sprečilo da se na Kosovu sprovode ideje pravljenja neke nove pravoslavne crkve, kao što se, kaže, danas dešava u Crnoj Gori i na nekim drugim prostorima.

"Pokušaćemo da zaštitimo SPC, njenu imovinu, svetinje i sve drugo, a na međunarodnoj zajednici je da nam to objasni", istakao je Vučić.

A, onda će se, primećuje, čuti "čudesni komentari" kako bi Albancima trebalo da pripadnu Dečani.

"Samo čekam da za Gračanicu čujem da nije kralja Milutina, nego nekog od velikih albanskih junaka...", rekao je Vučić.Ostale vesti

Amerika donira više od milion dolara pomoći Kosovu
Ambasador SAD-a na Kosovu najavio je novčanu pomoć Kosovu u borbi protiv koronavirusa. Filip Kosnet je u video poruci kazao da će Amerika pomoći sa 1,1 milion dolara.
  • 30.03.2020
Tači pozvao Kurtija na konsultacije
Predsednik Kosova Hašim Tači je prvo pozvao na konsultacije premijera u ostavci Aljbina Kurtija u sklopu procesa konsultacija sa političkim partijama.
  • 30.03.2020
Engel: SAD doprinele krizi u Prištini
Američki kongresmen i jedan od najuticajnijih albanskih lobista u Vašingtonu Eliot Engel saglasan je da postoji više razloga zbog kojih Priština treba da ukine takse na srpske i proizvode iz BiH, ali smatra da su SAD ekonomskim sankcijama zbog neukidanje te mere doprinele političkoj krizi na Kosovu.
  • 28.03.2020
Promenjena odluka Vlade: Zabrana kretanja od 17 do 6h
Vlada Kosova izmenila je prethodno donetu odluku o zabrani kretanja, pa je od noćas stupila na snagu nova zabrana kretanja za građane i privatne automobile od 17 do 6 časova ujutru.
  • 28.03.2020
Specijalni izaslanik američkog predsednika za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel kaže da pitanje razmene teritorija nikada nije pomenuto u njegovom prisustvu i dodao da za njega lično to nije dobra opcija, prenosi Gazeta ekspres.
  • 28.03.2020
Lajčak specijalni predstavnik EU za Zapadni Balkan
Miroslav Lajčak je potvrđen za specijalnog predstavnika Evropske unije za dijalog između Srbije i Kosova te Zapadni Balkan.
  • 27.03.2020