Vesti
Politika

Vučić sa Trajkovićem: I Srbi sa Kosova da budu deo dijaloga

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i delegacija Srpskog nacionalnog foruma sa KiM, koju je predvodio predsednik Foruma Momčilo Trajković dogovorili su se da sredinom marta bude održan skup u okviru unutrašnjeg dijaloga o Kosovu na kojem bi učestvovali i predstavnici Srba sa Kosova.
Vučić sa Trajkovićem: I Srbi sa Kosova da budu deo dijaloga
Aleksandar Vučić u Lapljem Selu (Foto Kim)

U saopštenju iz kabineta predsednka Srbije navodi se da su članovi Foruma u sadržajnom i otvorenom razgovoru upoznali predsednika Vučića sa brojnim problemima sa kojima se susreću Srbi na Kosovu i Metohiji i izneli predloge za poboljšanje svog položaja i rešavanje životnih pitanja.

Dodaje se da je predsednik izrazio spremnost da deo iznetih predloga bude prihvaćen, a da opravdanost i izvodljivost preostalih predloženih rešenja budu razmatrani u narednom periodu.

"Tokom susreta je, takođe, zaključeno da bi od velikog značaja bilo održavanje unutrašnjeg dijaloga o Kosovu i Metohiji, u kojem bi učešće uzeli i predstavnici Srba iz naše južne pokrajine. U tom smislu, dogovoreno je da takav okrugli sto bude održan sredinom marta 2018. godine", piše u saopštenju.

Predsednik Srpskog nacionalnog foruma Momčilo Trajković izjavio je da su na sastanku sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem izneti predlozi koji bi trebalo da promene politiku Srbije prema Kosovu i Metohiji i da su dobili uverenje da će predlozi biti i prihvaćeni. On je rekao da je dogovoren nastavak razgovora sa kosovskometohijskim Srbima, ali i učešće političke i intelektualne elite sa Kosova u unutrašnjem dijalogu o Kosovu.

Prema njegovim rečima, tom unutrašnjem dijalogu prisustvovaće i predsednik Vučić i na njemu će svako izneti svoje stavove po pitanju Kosova i pokušaće da nađu najbolje rešenje. Trajković je kazao da im je Vučić obećao da će njihove predloge prihvatiti, pre svega misli na to da politika "konačnog rešenja Kosova nije najbolje rešenje".

"Predložili smo da se pitanje Kosova rešava kroz proces, a ne da se da konačno rešenje jer je očigledno da Srbija danas nije spremna da nađe rešenje koje bi bilo najbolje ni od nacionalnog i državnog interesa i mislim da je predsednik to razumeo", rekao je Trajković.

On je kazao da je predlog delegacije Srpskog nacionalnog foruma koji su bili na sastanku da se ojača srpski element i da zakon koji predviđa kosovski dodatak ima i razvojnu komponentu. Prema njegovim rečima, na sastanku je bilo reči i o odnosima među Srbima na Kosovu i Metohiji, o tome da se politika sa partijske na Kosovu i Metohiji pretvori u nacionalnu i državnu politiku.

Trajković je istakao i da su ukoliko dođe do promena politike Srbije prema Kosovu i Metohiji spremni da učestvuju u jednoj takvoj politici, ali ne sigurno sa takvim stanjem kakvo je danas i potezima koji nisu produktivni. Trajković je naveo da je na sastanku bilo reči i o ubistvu Olivera Ivanovića i da je on Vučića otvoreno pitao da li je postojala mogućnost da se Oliver zaštiti.

"Dobio sam odgovor da ipak ne može svako jer mnogi ljudi koji su danas važne ličnosti nisu zaštićene tako da smo se složili da treba da se nastavi istraga i da nadležni daju odgovore. Mi ne znamo ko ga je ubio ni ko je nalogodavac, ali želimo da naše vlasti učestvuju u istrazi i da je ubrzaju", rekao je Trajković.

Vučić je sastanak sa Trajkovićem zakazao u Beogradu zato što je tokom posete predsednika Srbije Kosovu 20. januara napravljen, kako je saopšteno, propust u organizaciji Vučićevih sastanka, uprkos želji da čuje mišljenje svih relevantnih predstavnika srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.Ostale vesti

Bugujevci: Pitanje nestalih i ljudsko i političko pitanje, ali treba humano
Potpredsednica Skupštine Kosova Saranda Bogujevci rekla je u emisiji Slobodno srpski  da je pitanje nestalih lica prioritet za novu Vladu Kosova i da bi i to trebalo da bude tema dijaloga Kosova i Srbije.
  • 19.04.2021
Osam godina od Briselskog sporazuma
Osam godina od Briselskog sporazuma, potpisanog uz posredstvo EU, navršava se danas, a i dalje nije formirana Zajednica srpskih opština koja je Srbima na Kosovu trebalo da im garantuje ovlašćenja u obrazovanju, zdravstvu, ekonomskom razvoju, urbanom i ruralnom planiranju, ali Brisel i dalje ne "pritiska" Prištinu da ispoštuje potpisano
  • 19.04.2021
Đurić: Briselski sporazum omogućio godine mira
Osam godina nakon potpisivanja Briselskog sporazuma ambasador Srbije u Vašingtonu Marko Đurić ističe da je taj dokument omogućio godine mira i stabilnosti u kojima je Srbija izgradila brend države koja snažno zastupa interese srpskog naroda na Kosovu i zalaže se za postizanje pravednog kompromisnog rešenja koje neće podrazumevati gaženje svojih državnih i nacionalnih interesa.
  • 19.04.2021
Konjufca: Za pokretanje tužbe protiv Srbije za genocid potrebno je vreme

Predsednik kosovskog parlamenta Gljauk Konjufca rekao je da sastavljanje tužbe protiv Srbije za genocid na Kosovu zahteva vreme, prenosi Reporteri.

  • 17.04.2021
Kosovske NVO protiv odluke Evropa Nostre o Dečanima
Četrdeset organizacija civilnog društva reagovalo je na uključivanje manastira Dečani na listu „7 najugroženijih spomenika u Evropi“ za 2021. godinu od strane panevropske federacije nevladinih organizacija aktivnih na polju kulturnog nasleđa poznate kao Europa Nostra.
  • 17.04.2021
Lavrov i Selaković: Opasni pokušaji odustajanja od Rezolucije 1244
Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković sastao se danas u Moskvi sa svojim ruskim kolegom Sergejom Lavrovim, koji je podvukao da su pokušaji odustajanja od Rezolucije UN 1244 na Kosovu opasni, prenosi Tanjug.
  • 16.04.2021