Vesti
Politika

Vučić sa Taninom: Priština jednostranim potezima pogoršava stanje

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić se sastao sa specijalnim izaslanikom Generalnog sekretara UN i šefom Misije UN na Kosovu Zahirom Taninom, sa kojim je razmotrio aktuelnu političku i bezbednosnu situaciju na Kosovu.
Vučić sa Taninom: Priština jednostranim potezima pogoršava stanje
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa specijalnim izaslanikom Generalnog sekretara UN i šefom Misije UN na Kosovu Zahirom Taninom (Foto FoNet Božana Pavlica)

Kako se navodi u saopštenju, Vučić je naglasio značaj komunikacije sa Unmikom i dodao da je Srbija uvek spremna da uloži i dodatne napore kako bi se dodatno razvili modeli razmene mišljenja sa Misijom UN na Kosovu.

U tom kontekstu, šef UNMIK Zahir Tanin je zahvalio predsedniku Vučiću zato što je i u otežanim uslovima tokom pandemije nalazio vremena za telefonske kontakte u vezi sa aktuelnim dešavanjima.

Vučić je naglasio da poslednji potez Prištine i razmeštanje pripadnika ROSU na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak predstavlja „novu provokativnu i jednostranu meru posle pokušaja formiranja vojske tzv. Kosova i uvođenja taksi na srpsku robu, što izaziva veliku zabrinutost Srbije za budućnost Srba na Kosovu i Metohiji“.

Posebno je naglasio da će Srbija, kao i uvek do sada, nastaviti sa naporima da očuva mir i stabilnost, ali da situacija zavisi i od prištinske strane, „koja bi trebalo da se suzdržava od stalnih jednostranih poteza koji u znatnoj meri pogoršavaju stanje na Kosovu“.

Istakao je da su redovni kontakti sa predstavnicima Unmika važni za Srbiju zbog održavanja kontinuiteta razmatranja pitanja Kosova, kao i zbog redovnog informisanja o političkoj i bezbednosnoj situaciji, koja je, po njegovim rečima, zbog poteza Prištine podložna bespotrebnom podizanju tenzija.

„Prisustvo UN, odnosno UNMIK, kao i drugih međunarodnih misija na Kosovu, više je nego potrebno kao garancija bezbednosti srpskog naroda“, naglasio je Vučić i dodao da Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti UN jeste i treba da bude pravni okvir međunarodnog bezbednosnog prisustva na Kosovu.Ostale vesti

Priština ojačava pograničnu policiju
Kosovsko ministarstvo unutrašnjih poslova kupilo je naoružanje u vrednosti od 1.300.000 evra, oružje dugih cevi za graničnu policiju u vrednosti od 350.000 hiljada evra, kao i oklopna vozila, vodene topove i blindirane limuzine u vrednosti od 7.13 miliona evra.
  • 14.08.2022
Debata o Kosovu u Skupštini, politička nužnost u ovom trenutku
Poslednje tenzije na Kosovu i Metohiji, nastavak pregovaračkog procesa Beograda i Prištine u Briselu, skepsa da će taj susret doneti bilo kakav povoljan rezultat, nameće pitanje - gde je sada Beograd u tom pregovaračkom procesu, šta dalje, pa i potrebu da se o tome razgovara u Skupštini Srbije.
  • 14.08.2022
Ristić: Sve manje prava za Srbe, sve više državnosti Kosova
„Svakoga dana je sve manje prava za Srbe na Kosovu i Metohiji, a sve više elemenata državnosti takozvane Republike Kosovo. Mi želimo da sprečimo da se tragedija pregovora nastavi. Srbi nisu dobili ništa, a sve što je albanska strana postavila kao uslov, to je i dobila“, kaže za RTV Kim Žarko Ristić iz Narodne stranke.
  • 13.08.2022
Hil: Ne bih poredio 1999. i 2022. godinu
Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil izjavio je da u pogledu odnosa Beograda i Prištine ima više razloga za optimizam, nego za pesimizam, ali da obe strane moraju malo da obuzdaju svoju retoriku, jer teške reči ne mogu da pomognu.
  • 12.08.2022
Kurti: Kosovo spremno za međusobno priznanje sa Srbijom
Premijer Kosova Aljbin Kurti je, komentarišući očekivanja od predsojećeg sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Briselu 18. avgusta, rekao da bi tema dijaloga trebalo da bude pravno obavezujući sporazum o normalizaciji odnosa, uz uzajamno priznanje. 
  • 12.08.2022
Stoltenberg odvojeno sa Vučićem i Kurtijem 17. avgusta u Briselu
Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg sastaće se 17. avgusta u Briselu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem.
  • 12.08.2022