Vesti
Politika

Vučić sa studentima sa Kosova

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić primio je najuspešnije studente Prištinskog univerziteta u Kosovskoj Mitrovici, i razgovarao sa njima o tome kako vide budućnost na Kosovu i šta još država može da učini za njih.
Vučić sa studentima sa Kosova
Vučić sa studentima (Foto Tanjug)

Predsednik Srbije je u razgovoru poručio studentima da su oni budućnost Srbije i da država ulaže dosta novca u Univerzitet u Prištini, sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici.

"Molim vas da, osim tetošenja i dodvoravanja, koje ćete da čujete od političara, budete dovoljno ozbiljni i odgovorni, jer broj godina nije po sebi kvalitet, već vaša marljivost, posvećenost, odgovornost, delovanje i rad u budućnosti, jesu ono što će da vas razlikuje i čini većim i boljim od moje, i starijih generacija, koji nismo uspeli da uredimo odnose Srba i Albanaca", rekao je Vučić.

"Možda za to još ima nade, ali nije lako", primetio je predsednik i zahvalio studentima što vole i poštuju Srbiju.

Pozvao ih je da mu iznesu ideje kako kao država možemo još da pomognemo mladima i za još odgovorniji pristup države rešenju problema na Kosovu i Metohiji i istakao da je spreman da ih čuje.

Poželevši im dobrodošlicu u Beograd, predsednik se interesovao šta im se najviše svidelo od institucija koje su obišli u glavnom gradu.

Izdvojili su Vojno-tehnički instistut, što je posebno obradovalo predsednika, kao i Muzej automobila i Muzej Srpske pravoslavne crkve.

Vučić je rekao da je Vojno-tehnički institut ponos srpske vojske i veoma važna ustanova i ukazao da sve što se vidi od oružja i oruđa mora da prođe kroz tu ustanovu.

"Sva naša pamet i znanje ide kroz Vojno-tehnički institut. Nažalost, ne možemo inženjerima i stručnjacima da damo dobre i velike plate kakve zaslužuju, ali ćemo na tome raditi", najavio je Vučić.

Studenti sa KiM: Studiramo na zavidnom nivou

Grupu najuspešnijih studenata Prištinskog univerziteta generalni sekretar predsednika Nikola Selaković proveo je kroz zdanje na Andrićevom vencu, a tokom svog boravka u glavnom gradu imali su prilike da se upoznaju sa kulturno-istorijskim spomenicima...

Nisu prvi put u Beogradu, dolazili su i ranije, jer ovo je, kažu, njihova prestonica, uz zahvalnost domaćinima koji su se potrudili da im bude lepo i pokazali im gotovo ceo grad.

"Imali smo malo jači “tempo”, jer su hteli da nas provedu svuda i sve nam pokažu, neke kulturne ćoškove za koje nismo znali da postoje. Prestonica nam je pokazana u najboljem svetlu", rekao je novinarima Aleksandar Arsenijević.

Arsenijević, student hemije na Prirodno-matematičkom fakultetu u Kosovskoj Mitrovici, ističe da je studiranje u tom gradu na zavidnom niovu.

"Kao što smo preneli i predsedniku, širimo se, imamo jedan od najboljih studentskih centara u Srbiji, koji prati evropske trendove, a ima oko 10.000 studenata", rekao je on.

Kada je reč o nepriznavanju diploma to je velika prepreka, "jer ceo svet priznaje naše diplome, a Albanci se prave pametni i neće da priznaju naše diplome", kaže Arsenijević navodeći da postoje "velike prepreke i ucene što se tiče uzimanja njihovih dokumenata, da bi nam kroz razne njihove sisteme, komisije, oni davali neke njihove diplome...".

"Nažalost, u takvoj smo situaciji, ali ne želimo da dižemo tenzije, a rekli smo i predsedniku da ne damo naš univerzitet", rekao je Arsenijević.

Oni sami, dodaje, nisu politički angažovani niti žele da se mešaju u "visoku" politiku i poštuju naše institucije.

"Uvek ću pre reći da mi je predsednik Aleksandar Vučić nego Hašim Tači ili Haradinaj", rekao je Arsenijević.

Jedna od najuspešnijih studentkinja je i Ana Premović sa Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje sa privremenim sedištem u Leposaviću, koja kaže da je u tom mestu situacija sasvim normalna i bez problema.

Na pitanje gde vidi sebe kada završi fakultet, odgovara: "Idem ka nekim daljim idejama, nešto više, policija, vojska... u srpskom sistemu, naravno".

Student pete godine medicine u Kosovskoj Mitrovici Nikola Miljković rekao je da je i predsedniku preneo da je Medicinski fakultet doživeo veliki preobražaj poslednjih godina, dobio zgradu od nekoliko hiljada kvadrata, koja pruža mogućnost za školovanje velikog broja studenata.

Tokom boravka u Beogradu posetili su i Naučno-tehnološki park na Zvezdari gde su se upoznali sa istorijatom te ustanove i konceptom "fabrike ideja", u koju se ova institucija pretvorila nakon dolaska velikog broja kompanija i mladih ljudi spremnih da izađu na tržište.

Prema rečima Filipa Janaćkovića sa Fakulteta tehničkih nauka, u Kosovskoj Mitrovici ima fakulteta gde studenti mogu da nauče programiranje, ali je problem nedostatak prakse.

"Grad Beograd je, sa Kancelarijom za KiM, našao ljude iz privatnog sektora koji bi došli dole i omogućili nam praksu, odnosno kurs, i to nam puno znači", rekao je on.

U razgovoru sa Vučićem kao mesta u Beogradu koja su im se najviše svidela izdvojili su Vojno-tehnički institut, kao i Muzej automobila i Muzej Srpske pravoslavne crkve.Ostale vesti

Vučić: Spremni smo za nastavak dijaloga

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je nakon razgovora sa Miroslavom Lajčakom da je Srbija posvećena dijalogu sa Prištinom i spremna je za njegov nastavak "u svakom trenutuku kada kada bude pozvana u Brisel".

  • 03.03.2021
Čitaku zvanično završila mandat ambasadorke u SAD
Vljora Čitaku je zvanično završila svoj mandat ambasadorke Kosova u Sjedinjenim Američkim Državama, prenosi KosovaPress.
  • 03.03.2021
Eljezi: Sutra se očekuje objavljivanje konačnih rezultata izbora

Konačni rezultati vanrednih parlamentarnih izbora održanih na Kosovu 14. februara biće poznati sutra, prenosi KosovaPress.

  • 03.03.2021
Selaković: Posvećeni dijalogu sa Prištinom, problem nedostatak poverenja

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković započeo je zvaničnu posetu Berlinu obraćanjem Odboru za EU nemačkog Bundestaga, gde je poručio da Srbija, čiji je spoljnopolitički prioritet punopravno članstvo u EU, ostaje posvećena dijalogu sa Prištinom, pod okriljem Unije, ali ukazao da je ono što je u ovom procesu značajan problem, nedostatak poverenja, prenosi RTS

  • 03.03.2021
“Sporazum”: U iščekivanju zvaničnih rezultata
U novoj emisiji “Sporazum” govorimo o političkoj situaciji na Kosovu nakon održanih vanrednih parlamentarnih izbora, sa posebnim akcentom na učešće nevećinskij zajednica. Analiziramo kakve promene na relaciji Priština – Beograd donosi izborni pobednik Aljbin Kurti ako uspe da formira svoju novu vladu.
  • 03.03.2021
Lajčak stiže u Beograd, danas razgovori sa Vučićem
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom u 18 časova.
  • 03.03.2021