Vesti
Politika

Vučić: Sa Sijem o trgovini i Kosovu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je sa predsednikom Kine Si Đipingom razgovarao o strateškim stvarima, između ostalog i o Ugovoru o slobodnoj trgovini, o međusobnoj podršci, očuvanju teritorijalnog integriteta u međunarodnim institucijama i organizacijama, što je ocenio važnim za Srbiju zbog Kosova i Metohije.
Vučić: Sa Sijem o trgovini i Kosovu
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić na svečanom otvaranju Zimskih olimpijskih igara 2022. u Pekingu (Foto FoNet/AP)

Ugovor o slobodnoj trgovini s Kinom je veoma važno pitanje za Srbiju, posebno za poljoprivredne proizvođače, vinare, vinogradare i proizvođače rakija, ali je to važno i za Zapad i druge delove sveta, jer kada budu znali da Srbija ima ugovor sa Kinom, onda zaista postajemo ubedljivo najbolje mesto za ulaganje u čitavom tom delu Evrope, rekao je Vučić u Pekingu za Radio-televiziju Srbije.

"Verujem da će to doprineti daljoj, kako je to predsednik Si rekao, reindustrijalizaciji naše zemlje, daljem napretku i ekonomskom prosperitetu i da će doneti dobre rezultate u budućnosti", naglasio je predsednik Srbije.

On je najavio da bi sve što se tiče Ugovora trebalo da bude završeno do kraja godine.

Vučić je rekao kako ga je predsednik Kine nekoliko puta nazvao starim prijateljem, "a kineska poslovica kaže da su najbolji staro vino i stari prijatelji".

Si ĐinPing i Vučić razgovarali su i o vojno-tehničkoj saradnji, ali i infrastrukturnim projektima.

Vučić je poručio da to izuzetno ceni i da u Srbiju stižu novi kineski investitori.

"Sad da vam otkrijem šta mi je ideja. Da u Beogradu, na jednom području, na jednom prostoru oglasimo bescarinsku zonu, gde će doći najmoćnije svetske firme, svetske kompanije iz oblasti mode. Verujemo da će to biti u roku od godinu dana. Onda ćete da imate na desetine i stotine hiljada i kineskih i japanskih i mnogih drugih turista u našoj zemlji, jer će moći da kupuju jeftinije nego u nekim drugim zapadnim metropolama, od nadam se, od ’Luj Vitona’ do svih ostalih", naveo je Vučić.

Govoreći o uspostavljanju avionskih linija do Pekinga i Šangaja, Vučić je naveo da je realizacija tih linija bliža i da je kineski predsednik rekao da će "dati nalog svojim vlastima" za to i da "u potpunosti ceni našu ideju".

"Mi smo videli na liniji za Njujork, posle gotovo pet godina ekonomskog mučenja, napravili smo da ta linija bude profitabilna, da zarađuje. Sad hoćemo da probamo da uvećamo broj letova, da li u nedelju ili u ponedeljak da ide avion za Njujork. Hoćemo da uvedemo još jedan let za severnoamerički kontinent. Videćemo da li da bude Toronto ili Čikago. Radi se plan, da ljudi provere sve, da vidimo koliko zainteresovanih imamo", rekao je Vučić.Ostale vesti

Borel: Priština da obustavi policijsku akciju, nasilni protesti da prestanu
Vlasti u Prištini moraju da obustave akcije specijalne policije oko opštinskih zgrada na severu Kosova, a nasilni protesti moraju da prestanu, izjavio je u Briselu visoki predstavnik Evropske unije Žozep Borel, dodajući da će EU nastaviti da razgovara s čelnicima Srbije i Kosova s ciljem da se zaoštravanje i nasilje bezuslovno odmah obustave.
  • 30.05.2023
Stano: Briselski dijalog nije mrtav
Dijalog Beograda i Prištine nije mrtav i sada još intenzivnije radimo na pronalasku rešenja u okviru dijaloga, rekao je novinarima u Briselu portparol Evropske komisije Peter Stano.
  • 30.05.2023
Vučić i Kurti otkazali put u Bratislavu
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Aljbin Kurti otkazali su učešće na forumu u Bratislavi.
  • 30.05.2023
Bivši predsednik SO Zvečan: Povlačenje specijalaca, nedolazak gradonačelnika, sloboda za uhapšene
"Još jednom bih želeo da naglasim naše jučerašnje zahteve, a to je da se svi pripadnici specijalne policije povuku iz opština sa srpskom većinom i da lažni gradonačelnici ne dolaze u zgrade opština na severu Kosova i Metohije. Moram da naglasim da mi pri tim zahtevima ostajemo i danas. Tražimo i slobodu za naše neosnovano uhapšene građane Radoša Petrovića i Dušana Obrenovića, rekao je bivši predsednik SO Zvečan Srđan Milosavljević.
  • 30.05.2023
Lajčak i Kovačevski pozvali na povratak mira i stabilnosti na Kosovu
Premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski i specijalni predstavnik EU za Zapadni Balkan Miroslav Lajčak su zajedno iz Bratislave pozvali na hitnu deeskalaciju situacije na Kosovu i povratak mira i stabilnosti.
  • 30.05.2023
Zvanični Pariz osuđuje nasilje i poziva Prištinu na smirivanje tenzija
Francuska je oštro osudila nasilje na severu Kosova, gde je povređeno oko 30 pripadnika KFOR-a, i apelovala na strane, posebno vladu Kosova, da preduzmu mere u cilju smirivanja tenzija, saopštilo je danas francusko ministarstvo spoljnih poslova.
  • 30.05.2023