Vesti
Politika

Vučić sa šeficom UNMIK-a o situaciji na Kosovu

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa specijalnom predstavnicom generalnog sekretara i šeficom Misije Ujedinjenih nacija na Kosovu (UNMIK) Кarolinom Zijade, sa kojom je razgovarao o situaciji na Kosovu i predstojećem izveštaju generalnog sekretara Ujedinjenih nacija o radu UNMIK-a.

Vučić sa šeficom UNMIK-a o situaciji na Kosovu
Šefica UNMIK-a Karolin Zijade na sastanku sa predsednikom Srbije Aleksandarom Vučićem (Foto Predsedništvo Srbije)

Vučić je, kako se navodi na sajtu Predsedništva Srbije, istakao da su redovni kontakti sa predstavnicima UNMIК-a važni za Srbiju zbog održavanja kontinuiteta razmatranja pitanja Кosova i Metohije.

„Za Srbiju je UN najznačajnija međunarodna organizacija u kontekstu očuvanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta, a mi smo, kao i uvek do sada, posvećeni nastavku saradnje UNMIК“, istakao je on.

Predsenik Srbije je izrazio nadu da će izveštaj generalnog sekretara UN o radu UNMIК-a, koji bi trebalo da bude predstavljen na predstojećoj sednici SB UN 20. aprila, biti "fer i pošten i da će sadržati sve primedbe i primere incidenata na Кosovu i Metohiji" koje je on izneo u toku sastanka sa Zijad.

Dodao je da "aktuelna situacija na Кosovu u tom izveštaju treba da sadrži jasnu i nedvosmislenu osudu uskraćivanja osnovnih prava, opasnih provokacija i jednostranih odluka Prištine i kršenja Rezolucije SB UN 1244 i Briselskog sporazuma, čime se konstantno dovodi u pitanje stabilnost čitavog regiona".

Takođe je podsetio i da je od potpisivanja Briselskog sporazuma prošlo devet godina, a da i dalje "nema napretka u implementaciji obaveza koje je preuzela druga strana, pre svega u vezi sa osnivanjem Zajednice srpskih opština" i dodao da Srbija očekuje da se postignuti dogovori poštuju i primene u punoj meri.

Šefica Misije UN na Кosovu Кarolin Zijade naglasila je da je mandat UNMIК-a i КFOR-a jasan, te da su obim i uloga ovih misija jasno određeni i da je prisustvo Misije veoma važno za održavanje stabilnosti na Кosovu, kako kroz doslednu primenu Rezolucije 1244 UN, tako i kroz angažovanje da se realizuju dogovori postignuti u okviru Briselskog dijaloga.

Ona je ukazala i na neophodnost nastavka dijaloga Beograda i Prištine, kao i na značaj svih nastojanja u pravcu konstruktivne regionalne saradnje.

 Ostale vesti

Dveri: Hitno osloboditi mladića uhapšenog na Gazimestanu

Srpski pokret Dveri zahteva hitno oslobađanje iz pritvora Beograđanina Nikolu N. (20) koji je u utorak uhapšen na Gazimestanu nakon parastosa stradalim srpskim junacima u Kosovskoj bici.

  • 29.06.2022
Lajčak na severu Kosova sa Rakićem i čelnicima lokalnih samouprava
Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak boravi danas na severu Kosova, gde se, u Opštini Severna Mitrovica, sastao sa predstavnicima Srpske liste i čelnicima ovdašnjih lokalnih samouprava.
  • 29.06.2022
Lajčak: Normalizacija je odgovornost lidera
"To što je dogovoreno, to mora da se sprovede. To nije nešto što je Brisel zahtevao, to je nešto što je dogovoreno između Kosova i Srbije", kazao je specijalni predstavnik EU u dijalogu Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, odgovarajući na pitanje da li očekuje implementaciju sporazuma o Zajednici srpskih opština.
  • 29.06.2022
Vejvoda: Srbija ne može da zadrži neutralnost
Visoki saradnik Instituta za društvene nauke u Beču Ivan Vejvoda izjavio je da Srbija ne može da zadrži neutralnost, navodeći da je Srbija išla u NATO do 2004. godine, i da su za vreme premijera Zorana Đinđića počeli razgovori oko ulaska u punopravno članstvo Alijanse, "ne zanemarujući nipošto zločin koji je učinjen".
  • 28.06.2022
Nakon Prištine, Lajčak i u Beogradu
Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja zapadnog Balkana Miroslav Lajčak posetiće Beograd od 29. juna do 1. jula, saopštila je danas mreža EU info.
  • 28.06.2022
Lajčak: Rešavanje pitanja nestalih ostaje hitno

Izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak objavio je na Tviteru da je posetio Resursni centar za nestala lica u Prištini i naveo da je hitno rešavanje sudbine više od 1.600 ljudi.

  • 28.06.2022