Vesti
Politika

Vučić sa šeficom UNMIK-a o situaciji na Kosovu

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa specijalnom predstavnicom generalnog sekretara i šeficom Misije Ujedinjenih nacija na Kosovu (UNMIK) Кarolinom Zijade, sa kojom je razgovarao o situaciji na Kosovu i predstojećem izveštaju generalnog sekretara Ujedinjenih nacija o radu UNMIK-a.

Vučić sa šeficom UNMIK-a o situaciji na Kosovu
Šefica UNMIK-a Karolin Zijade na sastanku sa predsednikom Srbije Aleksandarom Vučićem (Foto Predsedništvo Srbije)

Vučić je, kako se navodi na sajtu Predsedništva Srbije, istakao da su redovni kontakti sa predstavnicima UNMIК-a važni za Srbiju zbog održavanja kontinuiteta razmatranja pitanja Кosova i Metohije.

„Za Srbiju je UN najznačajnija međunarodna organizacija u kontekstu očuvanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta, a mi smo, kao i uvek do sada, posvećeni nastavku saradnje UNMIК“, istakao je on.

Predsenik Srbije je izrazio nadu da će izveštaj generalnog sekretara UN o radu UNMIК-a, koji bi trebalo da bude predstavljen na predstojećoj sednici SB UN 20. aprila, biti "fer i pošten i da će sadržati sve primedbe i primere incidenata na Кosovu i Metohiji" koje je on izneo u toku sastanka sa Zijad.

Dodao je da "aktuelna situacija na Кosovu u tom izveštaju treba da sadrži jasnu i nedvosmislenu osudu uskraćivanja osnovnih prava, opasnih provokacija i jednostranih odluka Prištine i kršenja Rezolucije SB UN 1244 i Briselskog sporazuma, čime se konstantno dovodi u pitanje stabilnost čitavog regiona".

Takođe je podsetio i da je od potpisivanja Briselskog sporazuma prošlo devet godina, a da i dalje "nema napretka u implementaciji obaveza koje je preuzela druga strana, pre svega u vezi sa osnivanjem Zajednice srpskih opština" i dodao da Srbija očekuje da se postignuti dogovori poštuju i primene u punoj meri.

Šefica Misije UN na Кosovu Кarolin Zijade naglasila je da je mandat UNMIК-a i КFOR-a jasan, te da su obim i uloga ovih misija jasno određeni i da je prisustvo Misije veoma važno za održavanje stabilnosti na Кosovu, kako kroz doslednu primenu Rezolucije 1244 UN, tako i kroz angažovanje da se realizuju dogovori postignuti u okviru Briselskog dijaloga.

Ona je ukazala i na neophodnost nastavka dijaloga Beograda i Prištine, kao i na značaj svih nastojanja u pravcu konstruktivne regionalne saradnje.

 Ostale vesti

Salvioli: Beograd i Priština bez odlaganja da nastave potragu za nestalima

Specijalni izvestilac UN za promociju istine, pravde, reparacija i garancija neponavljanja zločina Fabijan Salvioli pozvao je Beograd i Prištinu da nastave bez odlaganja potragu za nestalim licima, kao i da intenziviraju napore da se izvršioci teških kršenja ljudskih prava i humanitarnog prava privedu pravdi, bez obzira na njihovu etničku pripadnost.

  • 02.12.2022
Rašić: Legitimno sam izabran za ministra

Lider Progresivno demokratske stranke Nenad Rašić izjavio je da smatra da je legitimno izabran za ministra za zajednice i povratak u Vladi Kosova.

  • 02.12.2022
Arsenijević se povukao, neće učestvovati na izborima
Aleksandar Arsenijević, predsednik Građanske inicijative „Srpski opstanak“, povukao je svoju kandidaturu za gradonačelnika Severne Mitrovice, potvrdio je sam Arsenijević list Danas.
  • 02.12.2022
Uplaćene
U četiri opštine na severu Кosova je počela isplata zarada onima koji su nakon 5. novembra napustili kosovske institucije. Iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju ističu da će zarade biti redovne i uplaćivane na vreme, početkom svakog meseca.
  • 02.12.2022
Sunjog: Pratimo pripreme najavljenih izbora na severu
Misija EU za praćenje izbora (EFM), koja je na Kosovu od 14. novembra, predstavila je danas u Prištini preliminarne nalaze o napretku u sprovođenju do sada postignutih preporuka za praćenje izbora. Još uvek nije poznato da li će Misija EU pratiti vanredne lokalne izbore na severu Kosova zakazane za 18. decembar.
  • 02.12.2022
Stano: Kod imenovanja Rašića nije poštovana procedura
Portparol Evropske komisije Petar Stano izjavio je da Evropska unija (EU) i svih 27 članica pozivaju Kosovo da se kod postavljanja ministara poštuju sve neophodne procedure i da kod imenovanja Nenada Rašića za ministra nije poštovana ustavna procedura, ali to je na Ustavnom sudu Kosova.
  • 02.12.2022