Vesti
Politika

Vučić sa predstavnicima „petorke“ o daljim koracima u dijalogu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u Beogradu sa predstavnicima EU, SAD, Francuske, Nemačke i Italije, sa kojima će razgovarati o daljim koracima u procesu normalizacije odnosa sa Prištinom.
Vučić sa predstavnicima „petorke“ o daljim koracima u dijalogu
Aleksandar Vučić sa izaslanicima (Foto Tanjug/Miloš Milivojević)

Vučić je na Instagramu objavio zajedničku fotografiju na početku sastanka sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom, specijalnim izaslanikom američkog Stejt departmenta za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom, spoljnopolitičkim savetnicima francuskog predsednika i nemačkog kancelara, Emanuelom Bonom i Jensom Pletnerom, i diplomatskim savetnikom premijerke Italije Frančeskom Talom.

Očekuje se da glavna tema razgovora bude nastavak dijaloga Beograda i Prištine, na osnovu francusko-nemačkog plana za Kosovo, koji je EU usvojila. Vučić je juče rekao da očekuje „teške razgovore“, a na pitanje sa kojim planom petorka dolazi, imajući u vidu „crvene linije“ Beograda, kazao je da dolaze „sa planom koji njih zanima“.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

Lajčak, Eskobar, Bon, Pletner i Talo u Beograd su došli iz Prištine, gde su razgovarali sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem. Posle sastanka sa Kurtijem, Lajčak je izjavio da je evropsko-američki tim od kosovskog premijera „očekivao veće razumevanje“ za evropski (francusko-nemački) predlog o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova.

„Sastanak je trajao više od dva sata, što pokazuje da nije bio lak, ali je bio otvoren i iskren. Ne želimo da dajemo dramatične izjave jer smo usred procesa i sada idemo ka Beogradu. Mislim da smo očekivali veće razumevanje mogućnosti koje ovaj predlog nudi. Nadam se da ćemo stići do cilja i nastavićemo da se angažujemo u tom pravcu“, kazao je Lajčak novinarima.Ostale vesti

Novi protest u Zvečanu, Kfor na raskrsnicama
Četvrti dan Kfor kontroliše zgrade 4 opštine na severu Kosova. Zaposleni u lokalnim samoupravama ne mogu u svoje kancelarije, a Srbi miran protest najavljuju i za danas.
  • 31.05.2023
Komandant Komande NATO-a u Napulju posetio Kosovo i razgovarao sa komandantom KFOR-a
Komandant Komande združenih snaga NATO-a u Napulju Stjuart Manč posetio je danas Kosovo i sa komandantom KFOR-a Anđelom Mikeleom Ristučom, kako je saopšteno, razgovarao "o planovima i budućim operacijama za očuvanje sigurnog i bezbednog okruženja, uz nepristrasnost prema svim stranama".
  • 31.05.2023
Vučić na CNN-u: Srbija primenila sve međunarodne obaveze, Kosovo nijednu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je govoreći za američki CNN rekao da je srpska strana primenila sve međunarodne obaveze iz Briselskog sporazuma, a da kosovska strana nije ispunila jedan koji je imala - formiranje Zajednice srpskih opština.

  • 31.05.2023
Pič: Nametanje gradonačelnika silom nije bilo mudro
Izaslanik Velike Britanije za Zapadni Balkan Stjuart Pič poručio je nakon sastanaka koje je imao sa predstavnicima Kosova da odluka o nasilnom ulasku gradonačelnika u zgrade opština na severu Kosova nije bila mudra i da je dovela do teških posledica.
  • 31.05.2023
ABK traži izglasavanje nepoverenja Kurtijevoj vladi
Alijansa za budućnost Kosova (ABK) zatražila je izglasavanje nepoverenja Vladi Aljbina Kurti koju su optužili za „gubitak suvereniteta“ na severu Kosova.
  • 31.05.2023
Kurti: Specijalci se ne povlače dok se ne skloni ’’fašistička milicija’’
Premijer Kosova Aljbin Kurti odbacio je zahteve ambasadora SAD za rešenje konflikta na severu Kosova i kao moguće rešenje spomenuo prevremene lokalne izbore. On je nagovestio da bi mandat tek izabranih predsednika opština na severu mogao da traje mnogo kraće nego što bi trebalo.
  • 31.05.2023