Vesti
Politika

Vučić: Sa Makronom o tri ključne teme

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić preneo je da je sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom razgovarao o tri ključne teme - Samitu o Kosovu, bilateralnim odnosima Srbije i Francuske i budućnosti Evropske unije i Srbije u Uniji.
Vučić: Sa Makronom o tri ključne teme
Aleksandar Vučić i Emanuel Makron (Foto FoNet)

Aleksandar Vučić je kazao da je sa Makronom razgovarao u četiri oka sat i po vremena.

"Razgovarali smo o tri ključne teme - samit i odnosi Srba i Albanaca i rešenju kosovskog pitanja, zatim o bilateralnim odnosima i kako pojačati saradnju u domenu obrazovanja, kulutre, ekonomije i ulaganja", rekao je Vučić.

Od ključnog značaja je i da sam učio od Makrona kako on vidi Evropu i svet u budućnosti, sa ključnim osvrtom na evropski put Srbije, dodao je Vučić.

"Mi se dobro razumemo, Makron uvek govori jasnim i jednostavnim jezikom. Ne razumem uvek formalan birokratski rečnik, ali Makrona uvek dobro razumem...", rekao je Vučić.

Kada je reč o samitu o Kosovu, koji će biti održan danas u organizaciji Nemačke i Francuske, Vučić je rekao da nije siguran da će moći da se usvoji zajednička izjava.

"Govorio sam strateški i šta mislim da se zbivalo i šta može da se dogodi u budućnosti", rekao je Vučić.

"Albanci možda ne dolaze u Brisel, Srbija spremna za dijalog"

Upitan kako gleda na nastavak dijaloga pošto postoje naznake da Priština neće biti zastupljena u nedelju na najvišem nivou, odnosno na nivou premijera Avdulaha Hotija, Vučić je kazao da je čuo određene glasine da Albanci neće doći u Brisel, iako se čekalo mesecima na nastavak dijaloga.

"Dobio sam poruku od izaslanika EU za dijalog Miroslava Lajčaka i razgovaraću sa njim da vidim šta će biti. Da budem iskren, trudimo se da pokažemo da smo partneri EU, međunarodne zajednice, svakome za dijalog, da ne želimo da bežimo od teških tema. Iznenadi me kada neko prihvati termin a onda kaže da ne može da dođe zbog unutrašnjih prilika. Zamislite mene da kažem ’imam demonstarcije i ne mogu da dođem’", kazao je predsednik.

Vučić je rekao da tako svaki put čine kada im nešto nije po volji.

"Srbija je spremna, i spremni smo da odavde idemo u Brisel", naglasio je predsednik.

Upitan šta ako opet dođe do opstrukcije dijaloga, rekao je da ga brine to pitanje ne samo u smislu velikih igara velikih sila.

"Bekend jedni, forhend drugi - SAD i EU. Ne zaboravite da za nas to nije dobra stvar, jer moramo da sačuvamo mir i stabilnost za Srbe na Kosovu", kazao je predsednik.

Podvukao je da "ako ludilo krene na Kosovu oko optužnice protiv Hašima Tačija, međusobni sukobi kosovskih Albanaca.... uvek je muka za Srbe".

"Nema za koga trećeg i zato sam želeo da kroz razgovore spustimo tenzije i sačuvamo naš narod", naglasio je Vučić.

"Ovako uvek možemo da dođemo do situacije koja je prilično problematična za nas".

Rekao je da Srbija pokazuje svoju konstruktivnost, ozbiljnost i to, ističe, doprinosi poštovanju koje imamo u Francuskoj.

Izrazio je zahvalnost predsedniku Francuske na izvanrednom gostpormistvo koje u zapadnim zemljama, kaže, nije doživeo.

"Presecanje preko noći nije dobro"

Vučić smatra da "presecanje preko noći" ne može doneti dobre rezultate u dijalogu Beograda i Prištine, već da dve strane mogu da naprave bezbroj malih koraka kako bi popravile odnose.

Vučić je novinarima u Parizu rekao da veruje da će video samit, koji će voditi francuski predsednik Emanuel Makron i nemačka kancelarka Angela Merkel, biti otvoren razgovor, ali da ne očekuje previše rezultata, niti saglasnost.

Upitan da li mu je posle razgovora sa Makronom jasnije šta bi moglo da se očekuje od video samita, Vučić je rekao da veruje da će svako govoriti o tome kako vidi dijalog, budućnost razgovora.

"Ne mislim da će da bude previše rezultata, biće pronađeni nekakvi principi, ali koje ne možemo svi da dogovorimo, tako da verujem da će izaći sa predsedničkim saopštenjem Francuzi i Nemci, mi ćemo posebno, kao i Albanci", rekao je Vučić.

Dodao je da veruje da će se govoriti i o mogućnostima za postizanje kompromisa i šta je to što smatraju da je važno u narednom periodu.

"Da obezbedimo slobodan protok ljudi i usluga, očuvanje mira, da obezbedimo bezbroj malih sporazuma koji će da promene odnose između Srba i Albanaca, da vidimo šta ćemo da radimo sa tim o čemu se ne slažemo", rekao je Vučić.

Kako je objasnio, Albanci će reći da su došli da razgovaraju o međusobnom priznanju, a da to Srbiju ne zanima, ali postoji bezbroj malih koraka kojima mogu da se popravljaju odnosi i uradi nešto za srpski i albanski narod.

"To je taktika za koju mislim da je dobra, a presecanje preko noći je nešto što ne može da nas dovede do dobrog rešenja", rekao je Vučić.

Kaže da Makron, kao izuzetan geopolitički stručnjak, to razume.

"Smešno bi bilo da kažem da je Makron na našoj strani, nije, ali, da li razume poziciju Srbije? Mislim da je razume i dobro shvata. I mislim da sam na plastičan način to i objašanjavao, tako što sam rekao ’Zašto bismo mi nešto uradili, da vidimo šta Srbija dobija’. I on kaže ’u pravu si, hajde da vidimo šta Srbija dobija’", preneo je Vučić.Ostale vesti

Tri srpska politička subjekta u trci za poslanike u kosovskoj skupštini
U trci za poslanička mesta u kosovskom parlamentu će se naći tri srpska politička subjekta: Srpska lista, Građanska inicijativa "Za slobodu, pravdu i opstanak" i Građanska inicijativa "Srpski demokratski savez".
  • 16.01.2021
rDžava Srbija će se boriti na svaki način da pronađe one koji su počinili ubistvo Olivera Ivanovića, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.
  • 16.01.2021
Ističe rok za predaju izbornih lista
Danas je poslednji dan da politički subjekti predaju svoje liste sa imenima kandidata za poslanike, koji će nakon overe moći da se nadmeću za mesta u Skupštini Kosova.
  • 16.01.2021
“Profesionalno ubistvo prepušteno amaterskoj istrazi”
"Ako stvar posmatramo apstraktno, imamo jedno profesionalno ubistvo koje je prepušteno amaterskoj istrazi", kazao je novinar i bivši direktor Radio Beograda Milivoje Mihajlović govoreći o ubistvu Olivera Ivanovića. Oliverov bratanac, Aleksandar Ivanović, ističe da je u Beogradu mrak kada je istraga u pitanju, "jedino što imamo je postupak koji se vodi u Prištini, a on je poprilično nesrećan".
  • 15.01.2021
Srpska lista predala spisak kandidata za izbore
Predstavnici Srpske predali su kandidaturu za predstojeće vanredne parlamentarne izbore Centralnoj izbornoj komisiji u Prištini. "Duboko sam uveren, znam, da će Srpska lista i ovoga puta osvojiti svih deset mandata”, poručio je predsednik SL Goran Rakić.
  • 15.01.2021
Stano: Petković bio odgovarajuće najavljen, poštovati dogovor
Portparol EU Peter Stano u izjavi za Tanjug kaže da je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković bio najavljen za posetu Kosovu na "odgovarajući način, u skladu sa modalitetima koje su dogovorile obe strane”, apostrofirajući obavezu poštovanja dogovora postignutog u okvru dijaloga Beograda i Prištine o posetama zvaničnika.
  • 14.01.2021