Vesti
Politika

Vučić sa Bocan-Harčenkom: Srbija čuvar mira i stabilnosti u regionu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je s ambasadorom Rusije Aleksandrom Bocan-Harčenkom o aktuelnim događajima na Kosovu i Metohiji i dijalogu Beograda i Prištine, kao i o odnosima i ekonomskoj saradnji dve zemlje, saopšteno je iz Vučićevog kabineta.
Vučić sa Bocan-Harčenkom: Srbija čuvar mira i stabilnosti u regionu
Susret ambasadora Rusije Bocan-Harčenka i predsednika Srbije Aleksandra Vučića (Foto FoNet/Milica Vučković)

Vučić je obavestio Bocan-Harčenka o intenziviranju međunarodnih diplomatskih aktivnosti kad je reč o dijalogu Beograda i Prištine, istakavši da će Srbija nastaviti da bude čuvar mira i stabilnosti u regionu, zalažući se za poštovanje međunarodnog prava.

Bocan-Harčenko je potvrdio da Rusija ostaje dosledna u podršci teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije i istakao u tom smislu važnost Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN.

Predsednik Srbije je još jednom zahvalio na podršci koju Rusija po tom pitanju pruža Srbiji u međunarodnim forumima.Ostale vesti

Fon Kramon i Rojten: Srpska lista da preda izbornu listu
Evropski poslanici Viola fon Kramon i Tijs Rojten pozvali su Srpsku listu da izađe na lokalne izbore i preda svoju izbornu listu, a kosovske vlasti da, s obzirom na to da je rok za prijavu političkih subjekata istekao - pokažu fleksibilnost.
  • 23.03.2023
Brnabić: Hajde da krenemo od prve tačke
Premijerka Srbije Ana Brnabić nije komentarisala izjavu visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepa Borela da se sporazum o normalizaciji odnosa sa Kosovom mora primeniti bez biranja delova i kako to utiče na stav Srbije da Kosovo ne može da uđe u Ujedinjene nacije.
  • 23.03.2023
Kurti: Beograd se neprekidno meša u unutrašnja pitanja Kosova
Premijer Kosova Aljbin Kurti je na Tviteru napisao da je odbijanje Srpske liste da učestvuje na lokalnim izborima zakazanim za 23. april "znak kontrole Beograda nad strankom i neprekidnog mešanja u unutrašnje poslove Kosova".
  • 23.03.2023
Dveri, Zavetnici, Novi DSS i POKS: Evropski plan za Kosovo je ništavan
Poslanici četiri opozicione stranke u Srbiji su u pismu zvaničnicima EU i ambasadama država koje nisu priznale kosovsku nezavisnost izrazili protivljenje evropskom planu za Kosovo i ocenili da je on "ništavan".
  • 23.03.2023
Za Balkan 106,2 miliona dolara
U predlogu budžeta Stejt departmenta za fiskalnu 2023. godinu, u delu u kome se predviđa pomoć za inostrane operacije, za Zapadni Balkan opredeljeno je 106,2 miliona dolara, preneo je Glas Amerike.
  • 23.03.2023
Blinken: Sporazum iz Ohrida vodi ka priznanju Kosova od strane pet zemalja EU

Američki državni sekretar Entoni Blinken smatra da bi primena Sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa Kosova i Srbije otvorila vrata za priznanje Kosova od strane pet članica Evropske unije koje to nisu učinile.

  • 23.03.2023