Vesti
Politika

Vučić: "Sa Amerikancima znamo na čemu smo"

Gostujući u emisiji "Upitnik“,emitovanoj sinoć na prvom programu RTS-a, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je, između ostalog istakao, da SAD nikada nisu menjale svoj stav o Kosovu i dodao da se sa njima može otvoreno razgovarati.
Vučić:
Vučić (Foto Kim arhiva)

Predsednik Srbije se osvrnuo i na razgovore sa izaslanikom SAD za Zapadni Balkan Metjuom Palmerom, i naveo da je pred američkim diplomatom rekao da su zapadne zemlje pogazile međunarodno pravo.

SAD nikada nisu menjale svoj stav o Kosovu, primetio je predsednik, ali je istakao da se sa njima može otvoreno razgovarati.

"Sa njima znamo na čemu smo", napomenuo je Vučić.

Ocenio je i da specijalni izaslanik američkog predsednika za Kosovo Ričard Grenel ima fantastičnu energiju i ideju da se podigne ekonomija čitavog Balkana, koja bi mogla da bude osnova za neke buduće ozbiljnije razgovore i dogovore.

Zato mu je, kako kaže, važno da se razgovara i sa Ramom i sa Zaevom, da bi se pravili bolji odnosi u regionu.

Što se tiče mogućnosti da bude organizovana međunarodna konferencija za KiM, predsednik ukazuje da je to moguće samo ako se prethodno postigne rešenje.

Ponovio je da će se razgovori nastaviti kada Priština ukine takse, a da kampanja za povlačenje priznanja može da prestane samo ako prestane kampanja Prištine za priznanje samoproglašene nezavisnosti.Ostale vesti

Kurti i Đukanović razgovarali o dijalogu i pandemiji
Vršilac dužnosti premijera Kosova Aljbin Kurti danas je razgovarao telefonom sa predsednikom Crne Gore Milom Dukanovićem, gde je posebna tema razgovora bila dijalog sa Srbijom.
  • 26.05.2020
Tači neće na pregovore sa Lajčakom
Kosovski predsednik Hašim Tači izjavio je da neće da učestvuje u dijalogu Beograda i Prištine ako ga bude vodio evropski izaslanik Miroslav Lajčak, dodajući da ima potpuno poverenje u američko vođstvo.
  • 26.05.2020
Stručnjak za Balkan Bodo Veber ocenio je da okvir, koji su ministri spoljnih poslova Nemačke i Francuske izložili za obnovu pregovora o sveobuhvatnom sporazumu Beograda i Prištine, predstavlja „značajan korak napred“.
  • 26.05.2020
Od četvrtka kretanje po 16 sati
Treća faza ublažavanja mera počeće ranije nego što je bilo najavljeno, kazao je danas ministar zdravlja Kosova.
  • 25.05.2020
Tači: Kurti uzurpirao premijersku funkciju
Predsednik Kosova Hašim Tači optužio je vršioca dužnosti premijera Aljbina Kurtija da je uzurpirao tu funkciju.
  • 25.05.2020
Grenel odlazi sa mesta ambasadora u Berlinu
Specijalni izaslanik američkog predsednika za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel potvrdio je da odlazi sa mesta ambasadora SAD u Nemačkoj. On je na svom Tviteru napisao "Istina", odgovarajući tako na navode nemačke agencije Dpa da odlazi sa funkcije ambasadora.
  • 24.05.2020