Vesti
Politika

Vučić: "Sa Amerikancima znamo na čemu smo"

Gostujući u emisiji "Upitnik“,emitovanoj sinoć na prvom programu RTS-a, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je, između ostalog istakao, da SAD nikada nisu menjale svoj stav o Kosovu i dodao da se sa njima može otvoreno razgovarati.
Vučić:
Vučić (Foto Kim arhiva)

Predsednik Srbije se osvrnuo i na razgovore sa izaslanikom SAD za Zapadni Balkan Metjuom Palmerom, i naveo da je pred američkim diplomatom rekao da su zapadne zemlje pogazile međunarodno pravo.

SAD nikada nisu menjale svoj stav o Kosovu, primetio je predsednik, ali je istakao da se sa njima može otvoreno razgovarati.

"Sa njima znamo na čemu smo", napomenuo je Vučić.

Ocenio je i da specijalni izaslanik američkog predsednika za Kosovo Ričard Grenel ima fantastičnu energiju i ideju da se podigne ekonomija čitavog Balkana, koja bi mogla da bude osnova za neke buduće ozbiljnije razgovore i dogovore.

Zato mu je, kako kaže, važno da se razgovara i sa Ramom i sa Zaevom, da bi se pravili bolji odnosi u regionu.

Što se tiče mogućnosti da bude organizovana međunarodna konferencija za KiM, predsednik ukazuje da je to moguće samo ako se prethodno postigne rešenje.

Ponovio je da će se razgovori nastaviti kada Priština ukine takse, a da kampanja za povlačenje priznanja može da prestane samo ako prestane kampanja Prištine za priznanje samoproglašene nezavisnosti.Ostale vesti

Engel: SAD doprinele krizi u Prištini
Američki kongresmen i jedan od najuticajnijih albanskih lobista u Vašingtonu Eliot Engel saglasan je da postoji više razloga zbog kojih Priština treba da ukine takse na srpske i proizvode iz BiH, ali smatra da su SAD ekonomskim sankcijama zbog neukidanje te mere doprinele političkoj krizi na Kosovu.
  • 28.03.2020
Promenjena odluka Vlade: Zabrana kretanja od 17 do 6h
Vlada Kosova izmenila je prethodno donetu odluku o zabrani kretanja, pa je od noćas stupila na snagu nova zabrana kretanja za građane i privatne automobile od 17 do 6 časova ujutru.
  • 28.03.2020
Specijalni izaslanik američkog predsednika za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel kaže da pitanje razmene teritorija nikada nije pomenuto u njegovom prisustvu i dodao da za njega lično to nije dobra opcija, prenosi Gazeta ekspres.
  • 28.03.2020
Lajčak specijalni predstavnik EU za Zapadni Balkan
Miroslav Lajčak je potvrđen za specijalnog predstavnika Evropske unije za dijalog između Srbije i Kosova te Zapadni Balkan.
  • 27.03.2020
Dogovor!?: Kovidno vreme i političko nevreme
Predsednik Kosova Hašim Tači je uveren da će se padom Kurtijeve vlade ubrzati proces postizanja trajnog rešenja za Kosovo, složili se u emisiji „Dogovor!?“ novinarka Violeta Oroši i politikolog Aljbinot Maljoku sa kojima je, umesto u studiju, autorka Zorica Vorgučić razgovarala putem Skajpa.
  • 27.03.2020
Američka administracija opredeljena je da sarađuje sa bilo kojom vladom Kosova koja bude formirana kroz ustavni proces, navodi se u zajedničkom saopštenju za medije specijalnog izaslanika Ričarda Grenela, ambasadora Filipa Kosneta i specijalnog predstavnika za Zapadni Balkan Metjua Palmera.
  • 26.03.2020