Vučić: Rešenje kosovskog pitanja mora biti za većinu prihvatljivo

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u intervjuu nemačkom dnevniku Rajniše post naglasio da je Srbija za fer kompromis u rešavanju kosovskog pitanja i upozorio da bi, ukoliko se ne nađe rešenje prihvatljivo za većinu, moglo da dođe do novog talasa srpskog nacionalizma.

Podeli ovaj članak sa:
 • Aleksandar Vučić (Foto arhiva Kim)

"Rešenje mora biti za većinu prihvatljivo inače ćemo odmah doživeti novi talas srpskog nacionalizma", rekao je Vučić.

Na ocenu tog diseldorfskog lista da Beograd do danas "izbegava da prizna nezavisnost svoje bivše provincije" i na pitanje mora li se ta cena platiti ako Srbija želi u EU, Vučić je rekao da je "potpuno nezamislivo da Srbija, pri rešenju konflikta, na kraju stoji praznih ruku".

"Nama je potreban fer kompromis i to znači da bi obe strane morale da učine ustupke", rekao je Vučić i, ocenjujući da bi moglo biti da Srbi prinesu veću žrtvu, upozorio da se kompletno poniženje u tom pitanju od Srba, jednostavno, ne može zahtevati.

Naglasio je da je Kosovo za Srbe jedna ekstremno osetljiva tema i podsetio da su svi njegovi prethodnici, na jedan ili drugi način, politički na toj temi propali.

Upitan da kaže kako bi jedan kompromis rešenja kosovskog pitanja mogao da izgleda, Vučić je rekao da o tome još ne može da govori.

"Molim vas, imajte razumevanja za to da ja još nikakve detalje ne mogu da navedem. To bi moglo da slabi našu pregovaračku poziciju. Ali, budite uvereni, čim počnu ozbiljni razgovori, mi ćemo biti spremni za kompromis. Voleo bih kada bih mogao to da tvrdim i za drugu stranu", rekao je Vučić.

Na pitanje da li su njegovi sunarodnici zaista spremni na ustupke oko Kosova, Vučić je odgovorio da nisu.

"Ne, za to se moramo boriti. Danas bi oko tri četvrtine Srba želelo rađe da se konflikt zamrzne, nego da se prihvati kompromis. Ali će jednom, iznenada, taj konflikt da se odmrzne i to je jedna vremenska bomba, jedna politička hipoteka za moju zemlju i ceo region. Ne, mi moramo taj problem da rešimo i to ne tek za 100 godina. Moramo sada i ovde da stvorimo temelj za bolju budućnost", rekao je Vučić i dodao da bi on želeo da njegovi sunarodnici "prime k srcu" reči pisca Borislava Pekića – "volite zemlju svoje dece, a ne svojih predaka".

Vučić sa Merkelovom o dijalogu Beograda i Prištine

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Sofiji sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Oni su razgovarali o nastavku dijaloga sa Prištinom, ustavnim amandmanima koji se tiču pravosudnog sistema koji su poslati Venecijanskoj komisiji, situaciji u regionu i stabilizaciji prilika.

Dvoje sagovornika su naglasili da je neophodno raditi na ubrzanju svih aktivnosti na unapređenju dijaloga sa Prištinom, a predsednik Vučić zahvalio je kancelarki Merkel na njenom doprinosu i podršci liderima Zapadnog Balkana, kao i na podršci infrastrukturnim projektima i digitalnoj agendi.

Vučić i Merkelova razgovarali su i o svim značajnim globalnim pitanjima, navodi se u saopštenju Pres-službe predsednika Republike.

Ostale vesti

 • Dodik: Kosovska vojska udar na stabilnost regiona

  Dodik: Kosovska vojska udar na stabilnost regiona

  Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je usvajanje seta zakona kojima se inicira uspostavljanje vojske Kosova direktan udar na mir i stabilnost ne samo Srbije već i celog regiona, i to nikako ne može biti dobra vest, ni za Republiku Srpsku, ni za BiH.

 • Tanin posle odluke Prištine upućuje na Rezoluciju 1244

  Tanin posle odluke Prištine upućuje na Rezoluciju 1244

  Specijalni predstavnik generalnog sekretara UN i šef Unmika Zahir Tanin povodom odluke Prištine o formiranju kosovske vojske, upućuje na Rezoluciju 1244, prema kojoj Kfor ima odgovornost da obezbedi sigurn i bezbedno okruženje na Kosovu.

 • Ruski MIP oštro osuđuje formiranje kosovske Vojske

  Ruski MIP oštro osuđuje formiranje kosovske Vojske

  Rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da odluka Prištine da transformiše KBS u vojsku predstavlja korak kojim se ozbiljno krši Rezolucija 1244 i ima za cilj pogoršanje situacije na Balkanu i stvaranje rizika od obnavljanja oružanog sukoba u tom regionu.

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane