Vesti
Politika

Vučić: Razgovori što pre

Predsednik Srbije Alesandar Vučić izjavio je danas da je Srbija uvek spremna za razgovore sa Prištinom, da želi da razgovara o Zajednici srpskih opština i energetici, kako bi se napravilo makar minimalno poverenje i ne bi ponavljale situacije od pre mesec dana.
Vučić: Razgovori što pre
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić (Foto FoNet Božana Pavlica)

"Srbija traži, Srbija zahteva i želi razgovore sa Prištinom na svim nivoima, želimo ih što pre, što više i što češće. Smatramo da je svaki razgovor lekovit", rekao je Vučić.

On je na konferenciji za novinare istakao da će, po povratku iz Sočija, pisati svim šefovima država i vlada, jer na želju Aljbina Kurtija o ujedinjenju Kosova i Albanije niko nije reagovao.

Kako je najavio, u pismu će pitati da li bi isto postupili da je tako nešto uradio i neko iz Srbije, ili bi on "završio na lomači".

Vučić je govorio i novim demografskim merama i naporima koje Srbija čini da poveća stopu nataliteta.

“Mi ćemo od prvog januara za svako prvorđeno dete izdvojiti 300.000 dinara, kako bismo podstakli majke i porodice na rađanje. Radimo na merama i za drugo dete, o čemu ćemo vas obavestiti u roku od 15 dana”, objasnio je Vučić.

On je istakao da Srbija ima za cilj da motiviše bračne parove, ali i da će studenti koji se ostvare kao roditelji u toku svog obrazovanja imati određene beneficije.

„Za studente donosimo meru da ukoliko devojka rodi dete u toku obrazovanja, za nju neće važiti isptini rokovi, isto će biti i za muškarce, ali uslov je da fakultete moraju da završe do 26. godine, a studije medicine do 28. godine. Time ćemo napraviti drugačije socijalno okruženje. Da studenti znaju da nisu uništili svoju poslovnu karijeru, jer su odlučlili da se ostvare kao roditelj“, kazao je Vučić.

Nakon konferencije predsednik Srbije Aleksandar Vučić odlazi u posetu predsedniku Rusije Vladimiru Putinu sa kojim će razgovarati o poziciji Srbije i zaštiti njenih interesa. Ostale vesti

Odbijen zahtev kosovskih ministara da posete Preševsku dolinu
Srbija je rano jutros odbila zahtev kosovskih ministara da posete Medveđu, Bujanovac i Preševo. Ministri Ljiburn Aljiu, Hekuran Murati, Arberie Nagavci i Hajrula Čeku podneli su zahtev zu posetu 27. i 28. novembra.
  • 27.11.2021
Rama: Glasao bih
Premijer Albanije Edi Rama izjavio je nakon sastanaka sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem u Elbasanu da će glasati "za" ujedinjenje sa Kosovom, kad god bude napravljen demokratski i miran referendum.
  • 26.11.2021
Lajčak razgovarao sa predstavnicima Kfora i Euleksa
Nakon sastanka sa političkim zvaničnicima Kosova specijalni predstavnik Evropske unije Miroslav Lajčak sastao se i sa visokim zvaničnicima misije Euleksa i Kfora.
  • 26.11.2021
Lajčak u Prištini: Cilj je rezultat u dijalogu
Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio nakon sastanka sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem da radi na pripremi susreta sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, i da želi rezultat tog sastanka.
  • 26.11.2021
Mojsilović sa Kajarijem: KFOR-a da osigura bezbednost svih
Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović razgovarao je u Beogradu sa novim komandantom Kfora general-majorom Ferencom Kajarijem o bezbednosnoj situaciji na Kosovu.
  • 25.11.2021
Kurti: Uskoro naplata struje na severu
Kosovski premijer Aljbin Kurti rekao je danas da će građani koji žive u opštinama na severu Kosova vrlo brzo početi da plaćaju struju.
  • 25.11.2021