Vesti
Politika

Vučić: Razgovori što pre

Predsednik Srbije Alesandar Vučić izjavio je danas da je Srbija uvek spremna za razgovore sa Prištinom, da želi da razgovara o Zajednici srpskih opština i energetici, kako bi se napravilo makar minimalno poverenje i ne bi ponavljale situacije od pre mesec dana.
Vučić: Razgovori što pre
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić (Foto FoNet Božana Pavlica)

"Srbija traži, Srbija zahteva i želi razgovore sa Prištinom na svim nivoima, želimo ih što pre, što više i što češće. Smatramo da je svaki razgovor lekovit", rekao je Vučić.

On je na konferenciji za novinare istakao da će, po povratku iz Sočija, pisati svim šefovima država i vlada, jer na želju Aljbina Kurtija o ujedinjenju Kosova i Albanije niko nije reagovao.

Kako je najavio, u pismu će pitati da li bi isto postupili da je tako nešto uradio i neko iz Srbije, ili bi on "završio na lomači".

Vučić je govorio i novim demografskim merama i naporima koje Srbija čini da poveća stopu nataliteta.

“Mi ćemo od prvog januara za svako prvorđeno dete izdvojiti 300.000 dinara, kako bismo podstakli majke i porodice na rađanje. Radimo na merama i za drugo dete, o čemu ćemo vas obavestiti u roku od 15 dana”, objasnio je Vučić.

On je istakao da Srbija ima za cilj da motiviše bračne parove, ali i da će studenti koji se ostvare kao roditelji u toku svog obrazovanja imati određene beneficije.

„Za studente donosimo meru da ukoliko devojka rodi dete u toku obrazovanja, za nju neće važiti isptini rokovi, isto će biti i za muškarce, ali uslov je da fakultete moraju da završe do 26. godine, a studije medicine do 28. godine. Time ćemo napraviti drugačije socijalno okruženje. Da studenti znaju da nisu uništili svoju poslovnu karijeru, jer su odlučlili da se ostvare kao roditelj“, kazao je Vučić.

Nakon konferencije predsednik Srbije Aleksandar Vučić odlazi u posetu predsedniku Rusije Vladimiru Putinu sa kojim će razgovarati o poziciji Srbije i zaštiti njenih interesa. Ostale vesti

Evropska spoljnopolitička služba upozorila je da nedavni porast zapaljive retorike između zvaničnika Beograda i Prištine, a "posebno izjave o ratu i sukobima na Zapadnom Balkanu", izazivaju veliku zabrinutost.

  • 14.08.2022
Priština ojačava pograničnu policiju
Kosovsko ministarstvo unutrašnjih poslova kupilo je naoružanje u vrednosti od 1.300.000 evra, oružje dugih cevi za graničnu policiju u vrednosti od 350.000 hiljada evra, kao i oklopna vozila, vodene topove i blindirane limuzine u vrednosti od 7.13 miliona evra.
  • 14.08.2022
Debata o Kosovu u Skupštini, politička nužnost u ovom trenutku
Poslednje tenzije na Kosovu i Metohiji, nastavak pregovaračkog procesa Beograda i Prištine u Briselu, skepsa da će taj susret doneti bilo kakav povoljan rezultat, nameće pitanje - gde je sada Beograd u tom pregovaračkom procesu, šta dalje, pa i potrebu da se o tome razgovara u Skupštini Srbije.
  • 14.08.2022
Ristić: Sve manje prava za Srbe, sve više državnosti Kosova
„Svakoga dana je sve manje prava za Srbe na Kosovu i Metohiji, a sve više elemenata državnosti takozvane Republike Kosovo. Mi želimo da sprečimo da se tragedija pregovora nastavi. Srbi nisu dobili ništa, a sve što je albanska strana postavila kao uslov, to je i dobila“, kaže za RTV Kim Žarko Ristić iz Narodne stranke.
  • 13.08.2022
Hil: Ne bih poredio 1999. i 2022. godinu
Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil izjavio je da u pogledu odnosa Beograda i Prištine ima više razloga za optimizam, nego za pesimizam, ali da obe strane moraju malo da obuzdaju svoju retoriku, jer teške reči ne mogu da pomognu.
  • 12.08.2022
Kurti: Kosovo spremno za međusobno priznanje sa Srbijom
Premijer Kosova Aljbin Kurti je, komentarišući očekivanja od predsojećeg sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Briselu 18. avgusta, rekao da bi tema dijaloga trebalo da bude pravno obavezujući sporazum o normalizaciji odnosa, uz uzajamno priznanje. 
  • 12.08.2022