Vesti
Politika

Vučić: Punopravno članstvo u EU, uz kompromis o Kosovu, način da ostvarimo cilj

"Punopravno članstvo Srbije u EU, uz kompromisno rešenje o pitanju Kosova i Metohije, način je da ostvarimo cilj i našu zemlju učinimo uređenom i uspešnom. To bi značilo da smo na dobrom, evropskom putu", rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je sinoć u Skupštini grada Beograda prisustvovao svečanosti povodom obeležavanja Dana Evrope.
Vučić: Punopravno članstvo u EU, uz kompromis o Kosovu, način da ostvarimo cilj
Aleksandar Vučić (Foto arhiva Kim)

Predsednik Srbije tom prilikom je podsetio i na važnost reformi.

„Moramo mnogo napora da uložimo u reforme. Posebno su važne reforme u oblasti vladavine prava kojima ozbiljno pristupamo“, rekao je Vučić.

Naveo je da Beogradu „nije lako“ kada čuje različite primedbe u vezi s Kosovom i kritike u vezi stanja vladavine prava, ali da se „nedavno uverio da Srbija nije imala dovoljno posvećen pristup rešavanju gorućih problema u oblasti vladavine prava“.

„EU je nesumnjivo najveći donator i investitor u Srbiji i daleko najvažniji trgovinski partner Srbije. Oko dve trećine svih poslova vezuje se za naš odnos sa zemljama EU. Da li se to nekome sviđa ili ne, potpuno je svejedno, to su činjenice“, dodao je Vučić.

Kao primer je naveo da je 2014. godine, kada je postao premijer, u firmama koje su dolazile iz EU bilo više od tri puta manje zaposlenih nego danas.

Vučić je rekao da je vizionarska ideja francuskog ministra spoljnih poslova Roberta Šumana iz 1950. godine, da bivši neprijatelji Francuska i Nemačka počnu da sarađuju, „donela istinsku pobedu novopronađenog međusobnog poverenja i vere u ideju ujedinjenja različitosti u miru“.

„Tu veru, iako to ne izgleda uvek tako, imamo i mi u Srbiji, kao i nadu da će naša konkretna dostignuća na dugom putu do članstva biti adekvatno vrednovana i da će Srbija uz vašu pomoć i kritiku postati zemlja koju ćete rado videti kao ravnopravnog člana evropske zajednice nacija“, kazao je Vučić.

Naveo je da veruje da bi i Srbija, podrškom i pomoći, ali i kritikom, doprinela da EU postane još bolje mesto za život.

„Verujem da ćemo novom snagom uspeti da promenimo odnos građana Srbije i da dobijemo veće poštovanje od predstavnika EU“, rekao je Vučić.

On je zahvalio čelnicima EU za saradnju na najvažnijim infrastrukturnim projektima, kao što je pruga Beograd – Niš – Preševo, poručivši da se da Evropa može da računa na Srbiju.

Fabrici: Čvrsto stojimo na vašem evropskom putu

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici u svom obraćanju rekao je da epidemija koronavirusa predstavlja poslednji stres koji testira jedinstvo EU.

„EU je pokazala spremnost da reaguje. Prvi put smo uspostavili jedinstven mehanizam za distribuciju medicinske opreme i vakcina. Pandemija nas nije sprečila da postignemo novi konsenzus za buduće decenije. Nije preusmerila ni naš fokus za zapadni Balkan. Mnogo je posla pred nama, ali čvrsto stojimo na vašem evropskom putu“, rekao je Fabrici.

Fabrici je podsetio da je EU je prvi trgovinski partner Srbiji, najveći investitor i izvor novih radnih mesta, partner za strateške infrastrukturne projekte, ali i partner za obrazovanje i socijalni razvoj.

„EU radi sa vama na ispunjenju vizije da postanete deo evropske porodice“, kazao je Fabrici.

„Znamo da postoje teškoće u vladavini prava, potrebno je normalizovati odnose u dijalogu s Prištinom, ali znamo da će Srbija imati sposobnosti da ispuni sve obaveze. Treba da računamo jedni na druge. Srbijo, Evropa računa na tebe“, dodao je on.Ostale vesti

Makron: Pozivamo Kosovo i Srbiju da postignu sporazum

Predsednik Francuske Emanuel Makron izjavio je večeras u Parizu da će njegova zemlja nastaviti podršku Kosovu i istovremeno je pozvao Kosovo i Srbiju da pronađu rešenje i postignu sporazum.

  • 23.06.2021
SAD podnele izveštaj Beogradu i Prištini o Gazivodama

Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Prištini i u Beogradu podnele su danas izveštaj Odeljenja za energetiku SAD o upravljanju vodama jezera Gazivode vladi Srbije i Kosova čime je ispunjena jedna od obaveza iz Vašingtonskog sporazuma, saopštila je američka ambasada u Prištini na svom Tviter nalogu.

  • 23.06.2021
Obradović: Kao Srbin imam obavezu da razgovaram o Kosovu

Predsednik Srpskog pokreta Dveri Boško Obradović izjavio je da "ništa ne podržava u radu predsednika države Aleksandra Vučića" i naglasio da rešenje za Kosovo mora biti u skladu sa Ustavom Srbije i Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

  • 23.06.2021
Navršava se 100 dana od kada je premijer Kosova Aljbin Kurti stupio na dužnost. Da li se pridržava onoga što je obećao u predizbornoj kampanji ili vlast menja stavove? 
  • 23.06.2021
Srbi iz Kosova Polja pozvali predsednika Vučića da ih poseti
“Ja vam govorim precizne brojke. Mi više nemamo u Kosovu Polju nikoga. Ostalo nam je da pevamo “Srpska se truba čuje”, ali nema nijednog Srbina u Kosovu Polju”, kazao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić predstavljajući izveštaj o Kosovu pred poslanicima u srpskom parlamentu. Srbi iz ovog grada mu poručuju – “Ima nas predsedniče, dođite da nas posetite”.
  • 23.06.2021
Kurti danas u Parizu sa Makronom
Aljbin Kurti će se danas sastati sa Emanuelom Makronom u Parizu, a tema o kojoj će razgovarati trebalo bi da bude dijalog Prištine i Beograda.
  • 23.06.2021