Vesti
Politika

Vučić: Punopravno članstvo u EU, uz kompromis o Kosovu, način da ostvarimo cilj

"Punopravno članstvo Srbije u EU, uz kompromisno rešenje o pitanju Kosova i Metohije, način je da ostvarimo cilj i našu zemlju učinimo uređenom i uspešnom. To bi značilo da smo na dobrom, evropskom putu", rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je sinoć u Skupštini grada Beograda prisustvovao svečanosti povodom obeležavanja Dana Evrope.
Vučić: Punopravno članstvo u EU, uz kompromis o Kosovu, način da ostvarimo cilj
Aleksandar Vučić (Foto arhiva Kim)

Predsednik Srbije tom prilikom je podsetio i na važnost reformi.

„Moramo mnogo napora da uložimo u reforme. Posebno su važne reforme u oblasti vladavine prava kojima ozbiljno pristupamo“, rekao je Vučić.

Naveo je da Beogradu „nije lako“ kada čuje različite primedbe u vezi s Kosovom i kritike u vezi stanja vladavine prava, ali da se „nedavno uverio da Srbija nije imala dovoljno posvećen pristup rešavanju gorućih problema u oblasti vladavine prava“.

„EU je nesumnjivo najveći donator i investitor u Srbiji i daleko najvažniji trgovinski partner Srbije. Oko dve trećine svih poslova vezuje se za naš odnos sa zemljama EU. Da li se to nekome sviđa ili ne, potpuno je svejedno, to su činjenice“, dodao je Vučić.

Kao primer je naveo da je 2014. godine, kada je postao premijer, u firmama koje su dolazile iz EU bilo više od tri puta manje zaposlenih nego danas.

Vučić je rekao da je vizionarska ideja francuskog ministra spoljnih poslova Roberta Šumana iz 1950. godine, da bivši neprijatelji Francuska i Nemačka počnu da sarađuju, „donela istinsku pobedu novopronađenog međusobnog poverenja i vere u ideju ujedinjenja različitosti u miru“.

„Tu veru, iako to ne izgleda uvek tako, imamo i mi u Srbiji, kao i nadu da će naša konkretna dostignuća na dugom putu do članstva biti adekvatno vrednovana i da će Srbija uz vašu pomoć i kritiku postati zemlja koju ćete rado videti kao ravnopravnog člana evropske zajednice nacija“, kazao je Vučić.

Naveo je da veruje da bi i Srbija, podrškom i pomoći, ali i kritikom, doprinela da EU postane još bolje mesto za život.

„Verujem da ćemo novom snagom uspeti da promenimo odnos građana Srbije i da dobijemo veće poštovanje od predstavnika EU“, rekao je Vučić.

On je zahvalio čelnicima EU za saradnju na najvažnijim infrastrukturnim projektima, kao što je pruga Beograd – Niš – Preševo, poručivši da se da Evropa može da računa na Srbiju.

Fabrici: Čvrsto stojimo na vašem evropskom putu

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici u svom obraćanju rekao je da epidemija koronavirusa predstavlja poslednji stres koji testira jedinstvo EU.

„EU je pokazala spremnost da reaguje. Prvi put smo uspostavili jedinstven mehanizam za distribuciju medicinske opreme i vakcina. Pandemija nas nije sprečila da postignemo novi konsenzus za buduće decenije. Nije preusmerila ni naš fokus za zapadni Balkan. Mnogo je posla pred nama, ali čvrsto stojimo na vašem evropskom putu“, rekao je Fabrici.

Fabrici je podsetio da je EU je prvi trgovinski partner Srbiji, najveći investitor i izvor novih radnih mesta, partner za strateške infrastrukturne projekte, ali i partner za obrazovanje i socijalni razvoj.

„EU radi sa vama na ispunjenju vizije da postanete deo evropske porodice“, kazao je Fabrici.

„Znamo da postoje teškoće u vladavini prava, potrebno je normalizovati odnose u dijalogu s Prištinom, ali znamo da će Srbija imati sposobnosti da ispuni sve obaveze. Treba da računamo jedni na druge. Srbijo, Evropa računa na tebe“, dodao je on.Ostale vesti

Petković: Kurti za šaku glasova izaziva krizu
Priština svojim ponašanjem jasno pokazuje da ih ne interesuje Briselski sporazum, kazao je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.
  • 24.09.2021
Jovanović: Građani Parteša se osećaju zapostavljeno
Nezavisni kandidat za gradonačelnika Parteša Jugoslav Jovanović kaže da se za lokalne izbore kandidovao kako bi pomogao svojim sugrađanima.
  • 24.09.2021
Stojanović: Bez visoke politike
Kandidat za predsednika opštine Gračanica Branimir Stojanović kaže da je vreme je da lokalni političari prestanu da se bave visokom politikom i da se usresrede na lokalne probleme građana.
  • 24.09.2021
Vučić zabrinut zbog prebijanja kosovskih Srba
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izrazio je zabrinutost zbog prebijanja kosovskih Srba i rekao da ukoliko postoji Briselski sporazum, očekuje da se što pre počne sa formiranjem Zajednice srpskih opština.
  • 23.09.2021
Rakić: Situacija na severu napetija nego prethodnih dana
Ministar za zajednice i povratak Goran Rakić ocenio je danas da je situacija na severu Kosova, gde od ponedeljka traje blokada puteva i protesti Srba zbog odluke kosovske vlade o reciprocitetu sa registarskim tablicama, napetija nego prethodnih dana.
  • 23.09.2021
Stojanović: ZSO šansa za Srbe da prežive
Reagujući na privođenje srpskih mladića zbog postavljanja bilborda s porukom „Dobrodošli u Zajednicu srpskih opština“, kandidat za predsednika Opštine Gračanica Branimir Stojanović kaže da takvim postupkom kosovske vlasti žele da potpuno ugase ideju o ZSO.
  • 23.09.2021