Vesti
Politika

Vučić: Prva kandidatura Prištine otvara prostor

Nekoliko dana nakon što Priština krene sa lobiranjima za priznanja i slanjem zahteva za prijem u međunarodne organizacije, neke druge zemlje povući će priznanje nezavisnosti Kosova, kazao je predsednik Srbije, Aleksandar Vučić.
Vučić: Prva kandidatura Prištine otvara prostor
Vučić (Foto Sputnjik)

U gostovanju na TV Prva, a nakon što je juče istekao jednogodišnji moratorijum kojim se Priština obavezala da neće tražiti učlanjenja u međunarodne organizacije, predsednik Srbije informisao je javnost o tome kakve će akcije srpski državni vrh preduzimati u budućnosti.

Prestankom važenja jednogodišnjeg moratorijuma koji je dogovoren u sklopu Vašingtonskog sporazuma u Beloj Kući, 4. septembra prošle godine, takođe se gasi i obaveza Beograda – da ne lobira protiv priznanja Kosova ili učlanjenja u međunarodne organizacije.

Uprkos tome što je obaveza prestala da važi za obe strane, Stejt department je pre dva dana ohrabrio Kosovo i Srbiju da nastave sa moratorijumom na pitanja priznavanja koja „komplikuju napredak u tehničkim oblastima“.

Predsednik kaže da Priština ima povoljnu poziciju u Savetu Evrope i da će ići na to da postane članica ovog saveta, a nakon što dobije ogromnu podršku evropskih zemalja.

Vučić predviđa da će Priština potom pokušati da se učlani u INTERPOL i UNESCO.

„U INTERPOL-u i UNESCO-u ćemo da ih pobedimo, u Savetu Evrope – vrlo teško za nas. Ali, prva njihova zvanična kandidatura će nama otvoriti prostor i onda ćemo im pokazati da možemo da ne sedimo skrštenih ruku i da možemo da se ponašamo odgovorno i da im uzvratimo. I da im pokažemo kako se štiti i poredak UN, pravni poredak u svetu i kako umemo da se borimo za svoj narod i svoju zemlju“, objasnio je predsednik.

Potom je i „preveo na srpski jezik“.

Onog dana kada krenu u to, nekoliko dana kasnije videće da će neke druge zemlje povlačiti priznanja nezavisnosti Kosova

Podcrtao je i da je zabrinut zbog situacije na Kosovu i u BiH. Uz poruku da želi da čuva mir, još jednom je govorio o kovčezima.

„Ja ne želim da bilo kojoj majci u kovčegu vraćam njeno dete. Sačuvaćemo mir, uspećemo u tome i Srbija će ići napred. Srbija je dovoljno jaka i dovoljno snažna kao odvraćajući faktor, da ne bi neko drugi pomislio da s lakoćom može da je napadne, kao što su je napadali devedesetih godina i 1999", zaključio je Vučić.Ostale vesti

Kurti: Sledeći sastanak sa Vučićem možda sledeće sedmice, zavisi od EU
Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da bi sledeći sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem mogao biti održan u drugoj sedmici decembra.
  • 05.12.2021
Šib: Naš stav prema Kosovu ostaje nepromenjen
Ambasador Nemačke u Srbiji Tomas Šib izjavio je da je potrebno da „sve što je za sada dogovoreno u okviru dijaloga u Briselu mora i da se ‘implementira’“, navodeći da „to važi kako za Zajednicu srpskih opština, tako i za pitanje energetike“.
  • 05.12.2021
Pokret vera, nada, ljubav blokirao prelaz Merdare

Oko 50 članova Pokreta vera, nada, ljubav blokiralo je danas u podne administrativni prelaz Merdare, javlja Beta.

  • 04.12.2021
Kurti i Eskobar razgovarali o dijalogu sa Srbijom
Premijer Kosova Albin Kurti saopštio je da je imao telefonski razgovor sa zamenikom pomoćnika američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Gabrijelom Eskobarom, sa kojima je razgovarano o posvećenosti Kosova principijelnom dijalogu sa Srbijom koji vodi ka pravno obavezujućem sporazumu.
  • 04.12.2021
Trajković: Plaćam cenu, ali neću odustati
Nakon što je u avgustu odbačena tužba Milana Radoičića protiv Rade Trajković za povredu ugleda i časti, juče je Drugi Osnovni sud u Beogradu odbacio i tužbu načelnika Uprave BIA za kriminal i terorizam Bojana Dimića. Trajkovićeva je tužena nakon gostovanja u "Utisku nedelje" 2019. godine, gde je govorila o ubistvu lidera Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića.
  • 03.12.2021
Mustafa: ZSO ne može da se izbegne

Formiranje Zajednice srpskih opština je obaveza Kosova koja ne može da se izbegne, kazao je za KTV bivši kosovski premijer Isa Mustafa.

  • 03.12.2021