Vesti
Politika

Vučić: Priština zahtevima za priznanje odrešila ruke Beogradu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da Priština od nekih zemalja traži priznanje nezavisnosti Kosova, čime krši Vašingtonski sporazum, ali je istakao da su time Beogradu odrešili ruke i ukazali na pravac kojim treba da ide.
Vučić: Priština zahtevima za priznanje odrešila ruke Beogradu
Aleksandar Vučić (Foto Kim arhiva)

"Video sam poslednje zahteve ministra odbrane u Prištini koji kaže da je tražio od Gruzije, Ukrajine, Azerbejdžana i još nekih priznanje Kosova. Dobro je da su nas obavestili o tom pitanju, hvala im na tome", rekao je Vučić u Brusu, pošto je posetio Prokuplje i Blace.

On je istakao da to predstavlja kršenje Vašingtonskog sporazuma, ali je zahvalio Prištini što je Beogradu odrešila ruke, dodajući da taj sporazum ionako važi do septembra.

"Tako da su nam ukazali pravac kojim treba da idemo i mi ćemo svoj posao da radimo", poručio je Vučić, dodajući i da razume da su Albanci nervozni, jer im stvari ne idu kako misle.

Na pitanje novinara kako vidi jedinstvene političke nastupe albanskih stranaka u srpskim sredinama pred lokalne izbore na KiM, Vučić je rekao da je njihov posao da se ujedinjavaju.

"Neka se ujedinjavaju, to je njihov posao. Mi izlazimo ujedinjeno, jer oni koji nisu ujedinjeni i nisu iza Srpske liste teško će dobiti poverenje naroda", rekao je Vučić dodajući da se poverenje dobija na osnovu zajedništva i jedinstva, a ne na osnovu rušenja, kao i da to čuva naš identitet i opstanak na KiM.

Predsednik Srbije je naveo da Beograd na svaki način pomaže Srbima na Kosovu i Metohiji i da će to još intenzivnije nastaviti da radi i ubuduće.

Vučić: Moramo se navići na pritiske

Ističe "da se moramo navići na pritiske, jer će neki raditi na razgradnji i slabljenju Srbije, a naš posao je da radimo na snažnijoj Srbiji".

"Mislim da je potpuno jasno da će pritisak dolaziti iz zemalja i delova sveta koji su priznali nezavisnost Kosova, mnogih koji žele da pod plaštom stvaranja funkcionalne BiH ukinu Republiku Srpsku. Kroz finansijsku podršku političkim akterima koji žele slabiju Srbiju", rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Vučić je rekao da u skladu s tim ide što rade mnoge društvene mreže "bustujući" one koji su za slabiju i protiv snažne Srbije, a smanjujući brojeve onih koji su za snažniju Srbiju.

"Na to morate da se naviknete, nema kuknjave. Oni neka rade svoj posao na razgradnji i slabljenju Srbije, a mi ćemo da radimo na jačanju Srbije", naglasio je predsednik.

Vučić je tako pojasnio nedavnu izjavu u Bajinoj Bašti da pred Srbijom nije lako vreme, da će se povećati pritisci oko Kosova i RS i šta će biti glavni instrumenti tih pritisaka, odakle ih najviše treba očekivati i možemo li odgovoriti na njihOstale vesti

Pahor: Prevazići nesporazume i nastaviti dijalog
"Dijalog nije jednostavan i može se doći do kraja ukoliko postoji politička volja dveju strana", poručio je u Prištini slovenački predsednik Borut Pahor.
  • 29.11.2021
Pahor stigao u Prištinu
U Predsedništvu Kosova počeo je sastanka predsednice Vjose Osmani i predsednika Slovenije Boruta Paroha. 
  • 29.11.2021
Vučić: Srbija ne treba da prizna Kosovo
"Srbija ne treba da prizna samoproglašenu nezavisnost Kosova, već treba da se bori koliko je moguće politički i da čuva mir, da zemlja ide napred, da bi mogla jasno da kaže sve što danas može da kaže", izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.
  • 29.11.2021
Diplomatske misije u Prištini upozorile na oprez zbog mogućih napada

Diplomatske misije u Prištini upozorile su svoje osoblje da izbegavaju gužve i velike tržne centre jer, prema njihovim saznanjima, postoji rizik od mogućeg napada do 30. novembra.

  • 28.11.2021
Odbijen zahtev kosovskih ministara da posete Preševsku dolinu
Srbija je rano jutros odbila zahtev kosovskih ministara da posete Medveđu, Bujanovac i Preševo. Ministri Ljiburn Aljiu, Hekuran Murati, Arberie Nagavci i Hajrula Čeku podneli su zahtev zu posetu 27. i 28. novembra.
  • 27.11.2021
Rama: Glasao bih
Premijer Albanije Edi Rama izjavio je nakon sastanaka sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem u Elbasanu da će glasati "za" ujedinjenje sa Kosovom, kad god bude napravljen demokratski i miran referendum.
  • 26.11.2021