Vesti
Politika

Vučić: Priština skreće pažnju sa uspeha Srbije

Proglašenjem srpskih ličnih karata nevežećim Priština pokušava da skrene pažnju sa uspeha Srbije, rekao je premijer Aleksandar Vučić.
Vučić: Priština skreće pažnju sa uspeha Srbije
Aleksandar Vučić u Gračanici (Foto arhiva Kim)

Vučić je ocenio da su izjave iz Prištine o proglašenju srpskih ličnih karata nelegalnim samo pokušaj, politički, da se skrene pažnja sa uspeha Srbije, uključujući otvaranje pregovaračkih poglavlja.

„Šta biste vi radili da ste na mestu vladajućih partija u Prištini, kada svaki dan imate suzavac i, iako ste većina, ne smete da uđete u parlament. To su njihove unutrašnje stvari. Mi ćemo naš narod da zaštitimo“, poručio je on u izjavi televiziji Pink.

Srbija je, prema njegovim rečima, "na dobrom putu i nema mogućnosti, osim ako sami nešto ne napravimo, ako se desi neka velika nestabilnost, da sa tog puta skrene". 

“Niko nije pomenuo priznanje”

Premijer Srbije je rekao i da priznavanje Kosova na kraju pregovora sa Evropskom unijom niko do sad nije pomenuo, niti to bilo gde piše.

Premijer je, na pitanje da li će da potpiše pravno obavezujući sporazum u vezi odnosa Beograda sa Prištinom na kraju pregovoračkog procesa sa EU, kao što to pominje nemački ambasador, rekao da neko mora da mu kaže šta znači taj dokument. 

„Ako to znači priznanje, to niko nije pomenuo i to nigde ne piše. To treba jasno reći građanima. Pisalo je u nekim nacrtima, ali u ovome ga nema", rekao je on za B92.

Premijer je naveo i da će verovatno biti pokušaja političkih pritisaka oko poglavlja 35 (normalizacija odnosa Beograda i Prištine). 

"Nema sumnje da će biti pritisaka, ali naše je da na odgovoran način radimo", rekao je premijer.

Prema njegovim rečima, treba sačekati da se vidi, da ostaje da se razgovara i pregovara, a da je narod taj koji odlučuje. Ostale vesti

Đurić: Briselski sporazum omogućio godine mira
Osam godina nakon potpisivanja Briselskog sporazuma ambasador Srbije u Vašingtonu Marko Đurić ističe da je taj dokument omogućio godine mira i stabilnosti u kojima je Srbija izgradila brend države koja snažno zastupa interese srpskog naroda na Kosovu i zalaže se za postizanje pravednog kompromisnog rešenja koje neće podrazumevati gaženje svojih državnih i nacionalnih interesa.
  • 19.04.2021
Konjufca: Za pokretanje tužbe protiv Srbije za genocid potrebno je vreme

Predsednik kosovskog parlamenta Gljauk Konjufca rekao je da sastavljanje tužbe protiv Srbije za genocid na Kosovu zahteva vreme, prenosi Reporteri.

  • 17.04.2021
Kosovske NVO protiv odluke Evropa Nostre o Dečanima
Četrdeset organizacija civilnog društva reagovalo je na uključivanje manastira Dečani na listu „7 najugroženijih spomenika u Evropi“ za 2021. godinu od strane panevropske federacije nevladinih organizacija aktivnih na polju kulturnog nasleđa poznate kao Europa Nostra.
  • 17.04.2021
Lavrov i Selaković: Opasni pokušaji odustajanja od Rezolucije 1244
Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković sastao se danas u Moskvi sa svojim ruskim kolegom Sergejom Lavrovim, koji je podvukao da su pokušaji odustajanja od Rezolucije UN 1244 na Kosovu opasni, prenosi Tanjug.
  • 16.04.2021
Kosnet o razmeni teritorija: Nismo stajali iza ove ideje
Američki ambasador na Kosovu, Filip Kosnet, ideju o razmeni teritorija između Kosova i Srbije smatra prošlošću. Tvrdi da SAD nisu zainteresovane za razmenu teritorija, jasno stavljajući do znanja da ne stoje iza ove ideje.
  • 16.04.2021
Kurti zatražio od Grčke da prizna nezavisnost Kosova
Kosovski premijer Aljbin Kurti sastao se sa šefom grčke Kancelarije za vezu u Prištini Krisuolom Aliferi i zatražio da se njena zemlja "pridruži bloku zemalja koje su priznale Kosovo".
  • 15.04.2021