Vesti
Politika

Vučić: Priština od 4. septembra zaustavlja primenu Vašingtonskog sporazuma

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić rekao je na Bledu da ga brine činjenica da Priština kreće u novu akciju lobiranja za priznanje, kao i za prijem u međunarodne organizacije, preneo je RTS.
Vučić: Priština od 4. septembra zaustavlja primenu Vašingtonskog sporazuma
predsednik Srbije Aleksandar Vučić na Bledskom strateškom forumu (Foto FoNet/AP)

Aleksandar Vučić je, u izjavi novinarima nakon razgovora sa izaslanikom EU Miroslavom Lajčakom i učešća na panelu posvećenom budućnosti EU na Bledu, rekao da ga brinu informacije o implementaciji Vašingtonskog sporazuma.

"Brine me činjenica, a dobili smo informacije, ne od Miroslava Lajčaka, već iz obaveštajnih izvora da Priština od 4. septembra u potpunosti zaustavlja dalju implementaciju Vašingtonskog sporazuma", rekao je Vučić.

Naveo je da Priština kreće u novu akciju lobiranja za priznanje jednostrano proglašene nezavisnosti, kao i sa zahtevima da budu prihvaćeni u međunarodnim organizacijama od Interpola do Uneska.

Vučić je poručio da će se Srbija kad god bude bila pozvana u Brisel odazvati i da će biti spremna za razgovor.

"Ne možemo da budemo deo EU dok ne rešimo odnose sa Prištinom i to je jasno svakome i ne treba da se lažemo", objasnio je Vučić.

Naglasio je da će razgovori sa Prištinom biti nastavljeni na tehničkom nivou i da očekuje da će uskoro Lajčak posetiti Beograd i Prištinu.Ostale vesti

Vučić se sastao sa Kristoferom Hilom

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da danas imao dobar, korektan i otvoren razgovor sa ambasadorom SAD u Srbiji Kristoferom Hilom. Vučić je istakao napore Srbije usmerene na očuvanje mira i stabilnosti u regionu, a američki ambasador ponovio podršku Vašingtona evropskim integracijama Srbije i zemalja regiona.

  • 23.05.2022
Bilčik: Dijalog možda ne ide napred nego nazad
Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik poručio je da ne postoji alternativa dijalogu Beograda i Prištine i rekao da ceni sve korake koje je Beograd uradio, a da je nakon kosovskih izbora "problem mnogo više" u rukama i na strani lidera u Prištini i vlade Aljbina Kurtija, te dodao da je zabrinut da dijalog "možda ne ide napred nego nazad, a to je nešto to svi želimo da sprečimo".
  • 23.05.2022
Više od sto miliona raseljenih
Broj ljudi raseljenih zbog sukoba, nasilja, progona i kršenja ljudskih prava je prvi put prešao sto miliona, zbog rata u Ukrajini i drugih sukoba, saopštio je Visoki komesarijat Ujedinjenih nacija za izbeglice (UNHCR).
  • 23.05.2022
Šolc u Srbiji 10. juna
Nemački kancelar Olaf Šolc trebalo bi da poseti Srbiju i susedstvo 10. juna. Izvori DW kažu da je cilj dobra priprema samita Berlinskog procesa.
  • 23.05.2022
Popov: Stanje nezavršenog rata
Direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov je gostujući u emisiji „Slobodno srpski“ kao da je u poslednjih 10 godina “polako, ali sigurno krenula oštrija retorika i zaoštravanje odnosa u regionu”, tačnije zemljama bivše SFRJ. Prema njegovim rečima narodi bivše Jugoslavije žive u stanju regresije.
  • 23.05.2022
Petar Petković danas i sutra na Kosovu
Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković boraviće danas i sutra na Kosovu. Predviđeno je da obiđe Orahovac, Veliku Hoču i Prizren.
  • 23.05.2022