Vesti
Politika

Vučić: Pregovori s Kurtijem neuspešno okončani

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da su današnji pregovori beogradske i prištinske delegacije u Briselu neuspešno okončani, pošto premijer Kosova Aljbin Kurti nije prihvatio kompromisni predlog Evropske unije.
Vučić: Pregovori s Kurtijem neuspešno okončani
Aleksandar Vučić (Foto N1 Srbija)

„Imali smo razgovore i mislim da su oni neuspešno završeni u smislu pronalaženja jasnog puta ka normalizaciji odnosa. Svi mi imamo svoje predloge, na kraju mi smo kao Srbija prihvatili kompromisni predlog Evropske unije. Kurti nije želeo da ga prihvati i sastanak je okončan“, kazao je Vučić.

Prema predsednikovim rečima, tokom razgovora je uglavnom bilo neprijatnih situacija.

„To je logično, svi se bore za svoje. Jasno je da Kurti izbegava da formira Zajednicu srpskih opština“, dodao je Vučić.

Dodao je da Srbija ne beži od svojih obaveza, kao i da su i Srbija i EU kazale kako stvari treba da se odvijaju.

„I takav njihov predlog mi smo prihvatili, uprkos tome što on nije nimalo lak za nas, a Kurti je odbio“, rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima, predlog je podrazumevao da se prvo razgovara o ZSO i o tome ima li kredibilnog procesa u njenom formiranju ili ne.

„Ako bismo ustanovili da je kredibilan, paralelno bismo krenuli da radimo na onome što su naše obaveze. Međutim, druga strana to nije prihvatila“, ponovio je predsednik.

Objasnio je da evropski predlog podrazumeva da se ide paralelno.

„Znaju da prvo mora da ide Asocijacija ili Zajednica srpskih opština. Suština je da ne žele. Kada pitate Kurtija hoćeš li da prihvatiš formiranje ZSO, vi nikada ne dobijete pozitivan odgovor“, kazao je Vučić.

Istakao je da odbijanje da se postigne sporazum Srbiju vodi samo u veće probleme.

„Nadam se da ćemo u budućnosti pronaći neka rešenja, jer ovako ne idemo samo u ćorsokak, već u nešto što je nepoznato“, rekao je Vučić.

Na sastanku se razgovaralo i o situaciji na severu Kosova i Metohije, pokrenuta su pitanja ilegalne eksproprijacije, iseljavanja Srba iz kosovskih institucija i mesta gde rade.

„Verujem da će na tzv. beli papir Kurti morati da odgovori na ekspropijaciju, a što se tiče izbacivanja Srba – ne verujem“, kazao je Vučić.

O novim lokalnim izborima na severu Kosova, Vučić je rekao da je ukazao "da će dati sve od sebe da razgovara sa Srbima o njihovom učešću", ako albanski gradonačelnici četiri opštine sa srpskom većinom podnesu ostavke.

"Kurtiju sam rekao da je najbolji odgovor da se ide na ostavke, a ne na pokretanje peticija. U slučaju peticija, potrebno je 118 dana da bismo došli do trenutka raspisivanja izbora. To je namerno izmišljeno da bi se izbegao izborni proces. Ali, sad je bezveze da pričamo o tome, te teme sada ne postoje", naveo je Vučić.Ostale vesti

Bilčik: EU posvećena, usredsrediti se na reforme i nastavak dijaloga
Kada je reč o 2030. godini kao mogućem datumu za prijem država Zapadnog Balkana u EU, izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik je kazao da je ubeđen da je to signal da je EU spremna i posvećena narednom proširenju i da će oni koji budu spremni da se pridruže EU, moći da to učine.
  • 23.09.2023
Milanović: Kosovo je realnost i Srbija će na to morati da se privikne
Predsednik Hrvatske Zoran Milanović, koji je u radnoj poseti SAD, izjavio je da je Kosovo realnost i da će Srbija na to morati da se privikne.
  • 23.09.2023
Vučić: Svećlja isporučuje Kurtiju dnevnu dozu uhapšenih i ranjenih Srba
"Hoće da hapsi zbog odlaska na liturgiju u Gračanicu, a juri ljude zbog natpisa na majici i Kurtiju isporučuje dnevnu dozu ranjenih Srba", ovako je predsednik Srbije Aleksandar Vučić opisao Dželjalja Svećlju, kosovskog ministra unutrašnjih poslova.
  • 22.09.2023
Kurti: Dali smo tri predloga, Srbija nijedan
Premijer Kosova Aljbin Kurti je nakon sastanka sa predsednikom Švajcarske Alenom Bersetom izjavio da smatra da je Vlada Kosova u pravu kada je dijalog sa Srbijom u pitanju i dodao da je "Priština iznela tri predloga, Srbija nijedan".
  • 22.09.2023
Hovenijer: Šokiran sam eksplozijama u mnogim delovima Kosova
Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Prištini Džefri Hovenijer je izrazio šok zbog, kako je napisao, eksplozija u mnogim delovima Kosova.
  • 22.09.2023
Abazović: Formiranje vlade prepustiti nekom drugom, ne treba isključiti izbore
Crnogorski premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović izjavio je da bi formiranje nove vlade trebalo prepustiti nekom drugom ako akteri koji se trenutno time bave nisu u mogućnosti da završe taj proces, navodeći da ne treba isključiti nove izbore.
  • 22.09.2023