Vesti
Politika

Vučić: Predsednik svih i za sve

Prioriteti mog drugog mandata su mir, stabilnost, nezavisnost u odlučivanju, sloboda, sigurnost, zdravlje, Evropa, rad, rad i rad, poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u obraćanju po polaganju zakletve pred Skupštinom Srbije i stupanju na dužnost u drugom mandatu.
Vučić: Predsednik svih i za sve
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić počeo je drugi, petogodišnji mandat na toj funkciji, nakon što je položio zakletvu na posebnoj sednici Skupštine Srbije (Foto FoNet/Milica Vučković)

Ne postoji veća čast ni obaveza, niti veći ponos od toga da vodiš svoju zemlju, niti lepše dužnosti da je sa ponosom predstavljaš, a sve to sam dobio od građana na izborima, rekao je Vučić u prvom obraćanju po polaganju zakletve.

"Želim da budem predsednik svih i za sve, prvi po obavezama, poslednji po privilegijama, da ne tražim ništa za sebe ali da tražim sve za Srbiju", naglasio je Vučić.

"Srbija jeste i biće ono što od nje napravimo", poručio je Vučić i ocenio da se "svet dramatično menja na dnevnom nivou pred našim očima" i da je napad na Ukrajinu prekretnica u međunarodnim odnosima.

Počeo drugi mandat

Aleksandar Vučić počeo je danas drugi, petogodišnji mandat na funkciji predsednika Republike Srbije, nakon što je na posebnoj sednici Skupštine Srbije položio zakletvu.

Pre polaganja zakletve, predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić pročitao je izveštaj Republičke izborne komisije prema kojem je Vučić u prvom krugu predsedničkih izbora 3. aprila osvojio 58,59 odsto glasova birača ili 2.224.914 glasova.

Vučić je zakletvu položio na Ustavu Srbije i na Miroslavljevom jevanđelju.

"Zaklinjem se da ću sve svoje snage posvetiti očuvanju suverenosti i celine teritorije Republike Srbije, uključujući i Kosovo i Metohiju kao njen sastavni deo, kao i ostvarivanju ljudskih i manjinskih prava i sloboda, poštovanju i odbrani Ustava i zakona, očuvanju mira i blagostanja svih građana Republike Srbije i da ću savesno i odgovorno ispunjavati sve svoje dužnosti", pročitao je Vučić tekst zakletve i dodao: "Tako mi Bog pomogao.

Vučić je potom potpisao tekst zakletve i prekrstio se.

Prvi mandat Vučić je počeo polaganjem zakletve 31. maja 2017. godine, na Ustavu Srbije i Miroslavljevom jevanđelju.

Tada je isto za predsednika Republike izabran u prvom krugu izbora 2. aprila sa osvojenih oko 56 odsto glasova, odnosno podrškom više od dva miliona birača.

Nakon polaganja zakletve intonirana je himna Srbije "Bože pravde".

Polaganju zakletve prisustvuju bivši predsednici Srbije i Jugoslavije, Tomislav Nikolić, Milan Milutinović i Zoran Lilić, član Predsedništva BiH Milorad Dodik, predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović, premijerka Srbije Ana Brnabić i članovi Vlade.

U Domu Narodne skupštine su i predstavnici tradicionalnih crkava i verskih zajednica, predsednica Ustavnog suda Snežana Marković, predsednica Vrhovnog kasacionog suda Jasmina Vasović, guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković, predstavnici diplomatskog kora, kao i članovi porodice Aleksandra Vučića.

Podsetimo, na polaganje zakletve Aleksandra Vučića krenuli su i Srbi iz različitih delova Kosova kako bi mu pružili podršku. Nešto posle 3 sata noćas su krenuli autobusi iz Kosovske Mitrovice i Leposavića, a kako nezvanično saznajemo u Beograd su otputovali i pojedini gradonačelnici opština sa srpskom većinom na Kosovu. Ostale vesti

Vučić razgovarao sa Lajčakom o situaciji na Kosovu
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji se nalazi u Njujorku na 78. zasedanju Generalne skupštine UN, razgovarao je na marginama tog zasedanja sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.
  • 21.09.2023
Vučić o svom govoru u UN: Male zemlje srećne što je neko smeo da kaže

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da su mu se posle govora na zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija javili iz malih zemalja, srećni što je neko smeo da kaže isto što i oni misle.

  • 21.09.2023
Osmani od Bajdena dobila snažne garancije za nastavak podrške Kosovu

Predsednica Kosova Vjosa Osmani, koja boravi u Njujorku gde se održava 78. zasedanje Skupštine Ujedinjenih nacija, učestvovala je na zvaničnom prijemu u organizaciji predsednika SAD Džoa Bajdena gde je dobila "snažne garancije za kontinuiranu američku podršku Kosovu", saopštilo je Predsedništvo.

  • 21.09.2023
Vučić na Generalnoj skupštini UN: Gaženje Povelje UN u slučaju Srbije preteča problema sa kojima je svet danas suočen
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić govori na 78. zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija. Poručuje da je gaženje Povelje UN u slučaju Srbije preteča problema sa kojima je svet danas suočen. Mir je postao zabranjena reč, a jedina vrednost koja je ostala velikim silama su principi, ali lažni, rekao je Vučić ističući da je na delu primena dvostrukih aršina. 
  • 21.09.2023
Trajković osudila hapšenja Srba
KFOR nije odgovorio na ondašnji napad na severu, jer je svestan da eskalacija vodi u destabilizaciju. Hapšenja Srba na Kosovu jasna su i svesna eskalacija, poručila je danas savetnica ministra za zajednice i povratak u kosovskoj vladi, Rada Trajković. 
  • 21.09.2023
Nastavak diplomatske misije Ivice Dačića na marginama GS UN
Šef srpske diplomatije Ivica Dačić sastao se na marginama trećeg dana zasedanja Generalne skupštine (GS) Ujedinjenih nacija sa ministrima spoljnih poslova Ekvatorijalne Gvineje, Mongolije, Paname, Azerbejdžana, Somalije, Istočnog Timora i Grčke, kao i sa izvršnim direktorom UN Kancelarije za projektne usluge (UNOPS).
  • 21.09.2023