Vesti
Politika

Vučić predao Kejti listu incidenata nad Srbima

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u razgovoru sa pomoćnicom generalnog sekretara UN za mirovne operacije Bintu Kejtom izrazio je zabrinutost zbog sve učestalijih napada Albanaca na Srbe na Kosovu i predao joj listu incidenata koji su se dogodili tokom maja ove godine.
Vučić predao Kejti listu incidenata nad Srbima
Vučić sa predstavnicima UN-a (Foto Tanjug)

To joj je priložio kao “dokaz o sistematskom i ozbiljnom nasilju nad Srbima koji žive u Pokrajini”, navodi se u saopštenju Vučićeve press službe.

Kako je saopšteno, Vučić je tom prilikom pozdravio dobru saradnju sa Ujedinjenim nacijama i istakao važnost Unmika za obezbeđivanje mira i stabilnosti i zaštite srpskog naroda na Kosovu.

"Srbija pridaje posebnu važnost Unmiku na KiM, u koju srpsko i drugo nealbansko stanovništvo ima najviše poverenja", istakao je Vučić.

Naglasio je i da Srbija pridaje veliki značaj naporima UN na planu promocije i očuvanja mira i bezbednosti u svetu i opredeljena je za aktivno učešće u sistemu kolektivne bezbednosti.
Vučić je izrazio zadovoljstvo zbog prisustva sve većeg broja pripadnika srpskih vojnih i policijskih snaga u mirovnim misijama UN.

Pozdravio je napore generalnog sekretara UN Antonija Guteresa, posebno u oblasti prevencije sukoba, uz uverenje da će koherentniji pristup i jačanje istitucionalne strukture UN obezbediti veću efikasnost u odgovoru na krizne situacije.

Pomoćnica generalnog sekretara Bintu Kejta zahvalila je na učešću srpskih bezbednosnih snaga u mirovnim operacijama UN.

Sastanku je prisustvovao i šef Unmika Zahir Tanin.

Prethodno su se sa Kejtom sastali ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.

 Ostale vesti

Borel: Priština da obustavi policijsku akciju, nasilni protesti da prestanu
Vlasti u Prištini moraju da obustave akcije specijalne policije oko opštinskih zgrada na severu Kosova, a nasilni protesti moraju da prestanu, izjavio je u Briselu visoki predstavnik Evropske unije Žozep Borel, dodajući da će EU nastaviti da razgovara s čelnicima Srbije i Kosova s ciljem da se zaoštravanje i nasilje bezuslovno odmah obustave.
  • 30.05.2023
Stano: Briselski dijalog nije mrtav
Dijalog Beograda i Prištine nije mrtav i sada još intenzivnije radimo na pronalasku rešenja u okviru dijaloga, rekao je novinarima u Briselu portparol Evropske komisije Peter Stano.
  • 30.05.2023
Vučić i Kurti otkazali put u Bratislavu
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Aljbin Kurti otkazali su učešće na forumu u Bratislavi.
  • 30.05.2023
Bivši predsednik SO Zvečan: Povlačenje specijalaca, nedolazak gradonačelnika, sloboda za uhapšene
"Još jednom bih želeo da naglasim naše jučerašnje zahteve, a to je da se svi pripadnici specijalne policije povuku iz opština sa srpskom većinom i da lažni gradonačelnici ne dolaze u zgrade opština na severu Kosova i Metohije. Moram da naglasim da mi pri tim zahtevima ostajemo i danas. Tražimo i slobodu za naše neosnovano uhapšene građane Radoša Petrovića i Dušana Obrenovića, rekao je bivši predsednik SO Zvečan Srđan Milosavljević.
  • 30.05.2023
Lajčak i Kovačevski pozvali na povratak mira i stabilnosti na Kosovu
Premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski i specijalni predstavnik EU za Zapadni Balkan Miroslav Lajčak su zajedno iz Bratislave pozvali na hitnu deeskalaciju situacije na Kosovu i povratak mira i stabilnosti.
  • 30.05.2023
Zvanični Pariz osuđuje nasilje i poziva Prištinu na smirivanje tenzija
Francuska je oštro osudila nasilje na severu Kosova, gde je povređeno oko 30 pripadnika KFOR-a, i apelovala na strane, posebno vladu Kosova, da preduzmu mere u cilju smirivanja tenzija, saopštilo je danas francusko ministarstvo spoljnih poslova.
  • 30.05.2023