Vesti
Politika

Vučić pred Berlin: Naša pozicija ni laka, ni jednostavna

Na predstojećem sastanku u Berlinu, biće svi oni koji su priznali Кosovo, sem BiH, istakao je predsednik Aleksandar Vučić, posle završnog obraćanja na kraju Foruma "Pojas i put" u Pekingu.
Vučić pred Berlin: Naša pozicija ni laka, ni jednostavna
Aleksandar Vučić (Foto arhiva Kim)

Predsednik Aleksandar Vučić je, odgovarajući na pitanja novinara, rekao da u Berlinu ne postoji niko ko nije priznao Кosovo, sem BiH.

"Mi ćemo tamo biti jedini koji će da se suprotstavljaju toj ideji i da se na drugačiji način bore za budućnost posmatrajući je iz drugačijeg ugla. Naša pozicija nije nimalo laka i jednostavna", rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima i Makron i Merkelova su veliki i ozbiljni ljudi, oboje izuzetno ceni i veruje da će pronaći izbalansiran pristup kako da se problemi između Beograda i Prištine, za koje smatra da ih nismo dodatno izazivali, u budućnosti reše.

Brnabić: Očekujem pritiske u Berlinu

Srpska premijerka Ana Brnabić izjavila je da očekuje da će biti pritisaka tokom sastanka u Berlinu, ali da je na Srbiji da pokaže da je stabilan, predvidiv i pouzdan partner koji je posvećen dijalogu i spreman na razgovor.

Premijerka je u intervjuu za Blic ponovila i da nema velika očekivanja od sastanka u Berlinu, jer za tako nešto nema osnova.

Istakla je i da je Beograd spreman da već sutra nastavi dijalog sa Prištinom ako Priština povuče takse na srpsku robu.

"Srbija je danas drugačija zemlja nego što je bila pre sedam godina i to naši partneri znaju. Mislim da svet ceni politiku predsednika Vučića zato što je iskrena, otvorena i hrabra, i zato što na njegovu reč može da se računa. S druge strane, svakako znaju da se s njim ne razgovara ultimatumima, već da se razgovara kao s ravnopravnim partnerom koji je otvoren za dijalog, pa i o najtežim pitanjima. Zato verujem da ćemo imati dobar dijalog u Berlinu, a da li će biti nekih konkretnih rezultata, to ne znam", kaže premijerka.Ostale vesti

Danas sednica Skupštine Kosova za izbor nove vlade

Sednica kosovskog parlameta na kojoj će se glasati o novoj Vladi Kosova, zakazana je za danas u 11 časova. Medijima nije dozvoljeno prisustvo, pa će skupštinska dešavanja pratiti preko kanala Radio televizije Kosova.

  • 03.06.2020
Hoti saopštio imena ministara iz redova DSK
Kandidat za novog premijera Kosova Avdulah Hoti predstavio je listu imena koje je za svoje ministre u novoj kosovskoj vladi predložio Demokratski savez Kosova (DSK), javila je Koha.
  • 02.06.2020
Grenel podneo ostavku na mesto ambasadora SAD u Berlinu
Američki ambasador u Nemačkoj Ričard Grenel podneo je ostavku na tu funkciju, saopštila je danas ambasada SAD u Berlinu, prenosi Beta.
  • 02.06.2020
Lajčak dobio podršku svih članica EU za nastavak dijaloga
Specijalni izaslanik Evropske unije Miroslav Lajčak dobio je podršku svih 27 članica Evropske unije za nastavak dijalog između Beograda i Prištine.
  • 02.06.2020
Sutra izjašnjavanje poslanika o novoj vladi
Za sutra u 11:00 časova zakazana je sednica Skupštine o izglasavanju nove vlade, odlučeno je na današnjem sastanku Predsedništva.
  • 02.06.2020
Ulazak na Kosovo omogućen svima, uz medicinske procedure
Iz Kosovske policije demantovali su vesti koje su juče objavili pojedini mediji sa severa Kosova da građanima sa prebivalištem u Srbiji nije dozvoljen ulazak na Kosovo, već samo licima koji imaju kosovska dokumenta ili dokumenta Policijskih uprava gradova na Kosovu koje su smeštene u centralnoj Srbiji.
  • 02.06.2020