Vesti
Politika

Vučić pred Berlin: Naša pozicija ni laka, ni jednostavna

Na predstojećem sastanku u Berlinu, biće svi oni koji su priznali Кosovo, sem BiH, istakao je predsednik Aleksandar Vučić, posle završnog obraćanja na kraju Foruma "Pojas i put" u Pekingu.
Vučić pred Berlin: Naša pozicija ni laka, ni jednostavna
Aleksandar Vučić (Foto arhiva Kim)

Predsednik Aleksandar Vučić je, odgovarajući na pitanja novinara, rekao da u Berlinu ne postoji niko ko nije priznao Кosovo, sem BiH.

"Mi ćemo tamo biti jedini koji će da se suprotstavljaju toj ideji i da se na drugačiji način bore za budućnost posmatrajući je iz drugačijeg ugla. Naša pozicija nije nimalo laka i jednostavna", rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima i Makron i Merkelova su veliki i ozbiljni ljudi, oboje izuzetno ceni i veruje da će pronaći izbalansiran pristup kako da se problemi između Beograda i Prištine, za koje smatra da ih nismo dodatno izazivali, u budućnosti reše.

Brnabić: Očekujem pritiske u Berlinu

Srpska premijerka Ana Brnabić izjavila je da očekuje da će biti pritisaka tokom sastanka u Berlinu, ali da je na Srbiji da pokaže da je stabilan, predvidiv i pouzdan partner koji je posvećen dijalogu i spreman na razgovor.

Premijerka je u intervjuu za Blic ponovila i da nema velika očekivanja od sastanka u Berlinu, jer za tako nešto nema osnova.

Istakla je i da je Beograd spreman da već sutra nastavi dijalog sa Prištinom ako Priština povuče takse na srpsku robu.

"Srbija je danas drugačija zemlja nego što je bila pre sedam godina i to naši partneri znaju. Mislim da svet ceni politiku predsednika Vučića zato što je iskrena, otvorena i hrabra, i zato što na njegovu reč može da se računa. S druge strane, svakako znaju da se s njim ne razgovara ultimatumima, već da se razgovara kao s ravnopravnim partnerom koji je otvoren za dijalog, pa i o najtežim pitanjima. Zato verujem da ćemo imati dobar dijalog u Berlinu, a da li će biti nekih konkretnih rezultata, to ne znam", kaže premijerka.Ostale vesti

Džo Bajden položio zakletvu za predsednika SAD

Polaganjem zakletve Džozef Bajden je zvanično postao 46. predsednik SAD.

  • 20.01.2021
Kurti: Nije mi poznata odluka CIK-a
Predsednik Pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti izjavio je da nije dobio obaveštenje iz Centralne izborne komisije da neće moći da se kandiduje na narednim parlamentarnim izborima na Kosovu, zakazanim za 14. februar.
  • 20.01.2021
Aljbin Kurti neće moći da se kandiduje za poslanika
Aljbinu Kurtiju neće biti dozvoljeno da se kandiduje za poslanika u Skupštini Kosova, potvrdila je Centralna izborna komisija, a piše Ljajmi.
  • 20.01.2021
Đurić na inauguraciji Bajdena
Ambasador Srbije u SAD Marko Đurić prisustvovaće sutrašnjoj inauguraciji novog predsednika SAD Džozefa Bajdena.
  • 19.01.2021
Vučić: Haradinaj je opasan čovek,
Ramuš Haradinaj je opasan čovek, a "velika Albanija" bila bi pretnja za Srbiju ali i ceo region, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić povodom izjave Haradinaja o referendumu za ujedinjenje Kosova s Albanijom, i istakao da će Srbija imati adekvatan odgovor na to.
  • 19.01.2021
Haradinaj najavljuje referendum za ujedinjenje sa Albanijom
Predsednik Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj kaže da se zalaže za referendum za ujedinjenje sa Albanijom ako Kosovo ostane na čekanju, neučlanjeno i neintegrisano u EU i druge organizacije.
  • 19.01.2021