Vesti
Politika

Vučić pozvao da se glasa za Srpsku listu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić pozvao Srbe na Kosovu da iskoriste svoje pravo i da glasaju za Srpsku listu.
Vučić pozvao da se glasa za Srpsku listu
Aleksandar Vučić (Foto Tanjug)

Aleksandar Vučić je rekao da je dovoljno, kako kaže, da građani pogledaju ko šta radi protiv Srpske liste u ovoj kampanji.

"Srpska lista doživljava pravi politički teror i progon na KiM, organizovan od organa takozvane paradržave, podržan od dela međunaornde zajednice. I taj teror se sastoji u sledećem - jedino predstavnici Srpske liste ne mogu da dobiju podršku bilo koga iz centralne Srbije, bilo koga sa bilo koje strane. Albancima mogu da šalju podršku i poslanici Bundestaga i mnogi drugi. Zabranjeno je samo Srbima da podrže svoju Srpsku listu", naveo je Vučić.

Vučić je podsetio da je zabranjen spot Srpskoj listi, u kome je krivica Srpske liste u tome što je samo rečeno "Srbija zove".

"Nećete verovati po čijoj žalbi je zabranjen - po žali BIRN-a, kao i 2017. godine je taj spot zabranjen. Veliki BIRN se žalio zbog pozivanja na mržnju. A nije pozivanje na mržnju kada partija Rade Trajković i Rašića na albanskom jeziku kaže da je monstrum Srpska lista. Istovremeno kada snimaju spotove, te spotove snimaju ispred srpske crkve kojoj ne daju da bude srpska crkva, već je koriste za javni toalet", istakao je predsednik.

"Dve su moguće opcije velike manipulacije"

"Jedna od tih opcija je krađa putem pisama i tražićemo da OEBS čuva pisma i poštu, jer znamo da za te ljude niko nikada ne bi glasao. Sa druge strne, svuda gde su nevažeći listići, albanske partije u dogovoru pretvaraće ih u glasove za njima poslušne i podobne Srbe koji inače priznaju najnoviju državu Kosovo, kako to sami kažu i žele pomirenje. Kao da mi ne želimo pomirenje koji se i dalje borimo za Srbiju i svoj narod", istakao je Vučić.

To su, kaže, dve opcije - jedna putem pisama, a druga putem nevažećih listića.

"Stvarni Albanci nikada neće glasati za njih. Oni time prave alibi da bi od nevažećih listića dobili lažne glasove za sebe. Zato pozivam srpski narod na KiM da im se suprotstavi olovkom i papirom, i da izađe u većem brojem nego ikada. Da pokažemo srpsko jedinstvo i da pokažemo da Srbiju ne mogu da odvoje od Kosova i Metohije", rekao je Vučić.

Sve vreme je, dodaje, vođena kampanja protiv Srba sa severa Kosova i Srpske liste.

"Sve vreme su stranci vodili kampanju protiv Srpke liste, jer im je smetalo što se Srpska lista poziva na Beograd. Oni hoće da isključe Beograd, oni hoće samo poslušne i podobne Srbe kojima bi malo stranci kao na koncu upravljali, a malo albanski političari. To je suština", istakao je Vučić.

Navodi da oni znaju da nemaju uporište u srpskom narodu.

"Oni misle da će time da nateraju Srbiju da kada dođu neki poslušni i podobni Srbi, poput Rade Trajković, da će onda Srbija morati da prizna nezavisno Kosovo, jer će oni to od nje da traže", rekao je Vučić.

Još jednom je pozvao Srbe da izađu na izbore.

"Izađite u što je moguće većem broju, jer glasamo za svoj opstanak na KiM, za svoj opstanak na našim ognjištima, glasamo za srpske plate u školama i bolnicama, jer će nam sve to ukinuti, ukoliko se ne bude čuo glas Srpske liste. Srbija zove, a ja molim ljude da pokažu odgovornost i ozbiljnost", zaključio je Vučić.Ostale vesti

Lajčak: Dijalog vraćen na pravi put
Nakon današnjeg video-sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vućićem i kosovskim premijerom Avdulahom Hotijem, specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, kazao je da je dijalog Beograda i Prištine vraćen na pravi put.
  • 12.07.2020
Vučić: Dijalog nastavljen, određene teme za Brisel
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji putem video-linka učestvovao na trilateralnom sastanku Evropske unije, Beograda i Prištine, istakao je da je dijalog nastavljen, kao i da su dogovrene teme za sastanak u Briselu.
  • 12.07.2020
Borelj pred konferenciju: Ovde smo da probamo ponovo
Dijalog Beograda i Prištine na visokom političkom nivou nastavljen je nakon 20 meseci pauze video-konfrencijom u kojoj učestvuju predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kosovski premijer Avdulah Hoti, šef diplomatije EU Žosep Borelj i specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak.
  • 12.07.2020
Umesto za stolom, danas video konferencija

Umesto planiranog nastavka dijaloga Beograda i Prištine u Briselu, danas se održava video konferencija, pošto je kosovski premijer Avdulah Hoti otkazao dolazak.

  • 12.07.2020
Grenel: Bajden politizuje dijalog Beograda i Prištine
Specijalni izaslanik Bele kuće za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel optužio je bivšeg potpredsednika SAD Džoa Bajdena da politizuje pregovore između dve strane i time garantuje da neće biti postignut napredak po tom pitanju pre novembra, kada se održavaju predsednički izbori u SAD.
  • 11.07.2020
Posle povlačenja taksi stvorili su se nakon dužeg vremena uslovi za oživljavanje dijaloga Beograda i Prištine. U prošlosti je bilo mnogo rokova, ali je teško govoriti o dinamici i modalitetu rešenja, rekao je za RTS Dragan Đukanović iz Centra za spoljnu politiku.
  • 11.07.2020