Vesti
Politika

Vučić: Pozovi me za 60 dana

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će se u naredna dva meseca izjasniti o odnosu prema Moskvi i Briselu, objavio je američki senator Kris Marfi nakon nedavne posete regionu i razgovora sa Vučićem u Beogradu.
Vučić: Pozovi me za 60 dana
Sastanak delegacije SAD sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogradu (Foto chrismurphyct.medium.com)

Marfi je u autorskom tekstu, objavljenom na portalu Medium, prepričavajući susret s Vučićem, naveo da mu je postavio pitanje hoće li Srbija stati uz demokratske države i uvesti sankcije Rusiji ili će nastaviti da "igra na obe strane".

"Nazovi me za 60 dana... Proveri jesam li učinio ono što sam ti rekao da ću učiniti", citirao je Marfi Vučićev odgovor.

Marfi je naveo da je tokom godina "razvio odnos s moćnim predsednikom zemlje Aleksandrom Vučićem" i ukratko prepričao njihov razgovor na Andrićevom vencu 19. aprila.

"Često ručamo kada on dolazi u Vašington. Kad smo stigli u predsednički kabinet, srdačno je pozdravio našu delegaciju. Ni (Džejn) Šejhin ni (Tom) Tilis nikada nisu upoznali Vučića, pa sam naš susret započeo tipičnim, dugim nizom diplomatskih opaski o dugom prijateljstvu između naša dva naroda. Dva minuta nakon mog uvodnog monologa Vučić me prekinuo", napisao je Marfi.

"Kris, Kris, Kris… mi se predobro poznajemo. Prestani sa formalnostima. Šta želiš znati? Reći ću ti".

"OK, Aleksandre", odgovorio sam pomalo nervozno. "Želimo znati ovo - hoćete li stati uz demokratske nacije i sankcionisati Rusiju ili ćete nastaviti da igrate na obe strane", pitao je Marfi.

To ih je, kako ističe, "uvuklo u dug i iskren razgovor o istorijskoj želji Srbije da, kako kažu na Balkanu, sedi na dve stolice. Jednoj u Evropi i jednoj u Rusiji".

"Vučić je godinama vešto upravljao tom ravnotežom, ali sada ga je invazija Ukrajine naterala na tačku odluke. Evropska unija, čiji član Srbija želi da postane, više neće pustiti Vučića da sedi na obe stolice. Moraće da izabere, a Vučića smo satima gurali na nekoliko kratkoročnih koraka koje je mogao napraviti prema pravom izboru", ocenio je američki senator.

"Nazovi me za 60 dana", rekao nam je kad je sastanak prekinut. "Proveri jesam li učinio ono što sam ti rekao da ću učiniti".

"Dogovoreno", rekao sam mu, naveo je Marfi.

Troje američkih senatora je tokom četvorodnevne balkanske turneje posetilo Prišinu, Beograd i Sarajevo.

Prema saopštenju iz Vučićevog kabineta posle razgovora sa senatorima, predsednik Srbije istakao da je "unapređenje saradnje sa SAD jedan od spoljnopolitičkih prioriteta" zvaničnog Beograda.Ostale vesti

Fejzulahu: ’’Elektrosever’’ nema pravo da nudi cene koje su ispod tržišnih
Predsednik odbora Regulatorne kancelarije za energetiku, Imer Fejzulahu, rekao je da kompanija "Elektrosever" nema pravo da svojim potrošačima nudi struju po cenama koje su ispod tržišnih, te da ukoliko do toga dođe - pomenutoj firmi može biti oduzeta dozvola za rad.
  • 25.06.2022
Vučić: Situacija sve komplikovanija

Srbija nastavlja evropski put, iako mnogo toga treba uraditi do decembra, rekao je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je istakao da je Evropa u ratu sa Rusijom i da "Balkan suštinski nije bio tema" u četvrtak u Briselu.

  • 25.06.2022
Kurti: Ne možemo da priznamo Srbiju koja ne priznaje Kosovo

Premijer Kosova Aljbin Kurti je u intervjuu za američki Vašington post rekao da ne može da prizna Srbiju dok ona ne prizna Kosovo pa je stoga potrebno međusobno priznanje.

  • 25.06.2022
Abazović: Otvoreni Balkan je potreban
Premijer Crne Gore Dritan Abazović izjavio je da ima pozitivan stav prema inicijativi Otvoreni Balkan, jer je regionalna saradanja potrebna državama regiona i ubrzava proces evropskih integracija.
  • 25.06.2022
Fon Kramon: Zapadni Balkan bez dobitka
Poslanica Evropskog parlamenta iz redova Zelenih Viola fon Kramon ocenila je da su razgovori sa liderima Zapadnog Balkana u četvrtak u Briselu bili "potpunih neuspeh", a da slab rezultat može da obraduje samo ruskog predsednika Vladimira Putina.
  • 25.06.2022
„Ovo nije protest protiv plaćanja struje, već protiv tajnih dogovora“
Građanska inicijativa "Srpski opstanak" organizovala je u centru Kosovske Mitrovice protest zbog sporazuma o energetici koji je pre nekoliko dana potpisan u Briselu od strane delegacija Beograda i Prištine, navodeći da je isti sklopljen bez dozvole i saglasnosti naroda koji živi na severu Kosova.
  • 24.06.2022