Vesti
Politika

Vučić: Poslali 73 oklopna vozila, još 100 čeka, puca se na goloruk narod

Akcija specijalnih jedinica kosovske policije izvodi se na teritoriji celog KiM. Uhapšene 23 osobe. Ima povređenih. Puca se na nenaoružan narod, kaže Vučić.
Vučić: Poslali 73 oklopna vozila, još 100 čeka, puca se na goloruk narod
Aleksandar Vučić (Foto Blic)

Predsednik Srbije je na posebnoj sednici Narodne Skupštine posvećenoj Ksoovu, rekao da prema informacijama koje Srbija poseduje, u akciji Prištine učestvuju pripadnici specijalnih kosovskih jeinica i FIT, koji su do sada upali na teritoriju severa Kosova sa 73 vozila, uglavnom oklopna.

"Još 50 čeka kod Južne Mitrovice, a još 50 čeka u Srbici. Osam je upućeno u Zubin Potok. Do sada su privedene 23 osobe, uglavnom srpske nacionalnosti, ima i bošnjaka. Akcija je izvedena na teritoriji tri opštine, Kosovskoj Mitrovici, Leposaviću i Zubinom Potoku, dakle na teritoriji celog Kosova i Metohije", rekao je Vučić.

Među uhapšenima je najviše pripadnika snaga kosovske policije, rekao je predsednik Srbije. "Upravo je to ono o čemu smo imali saznaja pre 15 dana kada smo alarmirali međunarodnu javnost", rekao je Vučić i dodao da je trenutno i dalje veoma teško u Zubinom Potoku gde pripadnici specijalnih jedinica pucaju na nenaoružan narod.

Postoji nepotvrđena informacija da je među pretučenima i privedenima i jedan ruski državljanin Miheal Krasnoščenko, rekao je Aleksandar Vučić.

Krasnoščenko je radnik UNMIK administracije, naveo je Vučić u Skupštini Srbije. Prokomentarisao je i da su se zvaničnici KFOR-a oglasili i rekli da ne žele da se mešaju, ali da su mađarski pripadnici tih snaga pošli da intervenišu i odbrane Srbe, ali su dobili naređenja komandanata KFOR-a da se vrate na svoje položaje.

"Neće biti granice na Kopaoniku, zaštitićemo narod"

Vučić u Skupštini ukazao i na mogućnost da Priština pokuša da uspostavi albansku granicu na Kopaoniku, ali da će Srbija to onemogućiti.

Predsednik Srbije je ukazao da je Hašim Tači u ponedeljak pozvao Albaniju na ujedinjenje, a to znači, ističe, da oni žele da upostave albansku granicu prema Srbiji na Kopaoniku.

"Dakle, granica velike Albanije može i u narednih nekoliko dana da nam se pojavi na Kopaoniku, zahvaljujući i Srbima, koji su im pomagali u tome, a moj odgovor njima je - neće biti takve velike granice na Kopaoniku".

 Vučić kaže da o tome nije govorio juče u Skupštini, da mu zlonamerni ne bi prebacili da time skuplja političke poene.

"Znam da će svi ovi junaci koji su me optuživali za idaju i koji su na fašistički način pokušavali da spreče poslanike da rade svoj posao ovde. znam da će odjednom da postanu glavni mirotvorci i govoriti kako bi trebalo da zaštitimo naš narod".

Vučić je naglasio da ćemo mi da se borimo da sačuvamo mir i staibnlost, kao i da ćemo biti u potunosti spremni da u najkraćem mogućem roku zaštitimo svoj narod.

"Razumem potpuno težinu sitaucije. Želim da imate poverenja u mene kao predsednika Srbije da ćemo svaku vrstu naredjenja koju budem izdao mnogo puta promistiti, ali ono što vam garantujem to je da, ako dodje do ekslacije sukoba i ako dodje do daljih napada na spski narod i srpski živalj... sve što mogu da vam kažem - Srbija će pobediti", poručio je Vučić.

Ostale vesti

Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je sa ruskim ambasadorom u Srbiji Aleksandrom Bocan-Harčenkom o političko-bezbednosnoj situaciji na Кosovu, ali i toku dijaloga Beograda i Prištine.
  • 13.05.2021
Vučić: Jedna velika sila traži povlačenje Kfora
Imam informaciju, obaveštajnu, koja me brine, a to je da će jedna velika sila zatražiti povlačenje Kfora sa Kosova, rekao je predsednik Srbije.
  • 13.05.2021
Kurti najavljuje povećanje budžeta za KBS
Premijer Kosova Aljbin Kurti, najavio je danas da će prioritet vlade u narednim godinama biti povećanje budžeta Kosovskih bezbednosnih snaga kako bi Kosovo, kako kaže, imalo dobro obučenu vojsku.
  • 12.05.2021
Aktiv: Ne odbacujte ZSO
Formiranjem nove vlade Kosova otvara se prilika za pokretanje novih napora u unutrašnjem dijalogu i za preispitivanje prirode odnosa između Srba i kosovskih institucija, navodi se u novom istraživanju NVO Aktiv. Ova organizacija je objavila niz preporuka za predstavnike institucija u tom smislu i poziva ih da ne odbacuju ZSO.
  • 12.05.2021
Pahor sutra u Prištini
Slovenački predsednik Borut Pahor posetiće sutra Prištinu, gde će razgovarati sa predsednicom Kosova Vjosom Osmani.
  • 12.05.2021
Oštra reakcija Srbije na izjavu izraelskog ambasadora o Kosovu
Izraelski ambasador u Srbiji Jahel Vilan izjavio je da je Izrael priznao Kosovo pod pritiskom SAD, u okviru sporazuma Srbije i Kosova sa Amerikom. "Inače, nemojmo zaboraviti da je to urađeno u okviru sporazuma Srbije i Kosova sa Amerikom, a ne sa nama, sa Izraelom", kaže Vilan. Odgovara mu ministar spoljnih poslova Nikola Selaković koji kaže da su tvrdnje da je Srbija potpisala sporazum sa Kosovom u Vašingtonu netačne i da je reč o "svojevrsnom bezobrazluku".
  • 12.05.2021