Vesti
Politika

Vučić posetio povređenog Rusa na VMA

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić posetio je na Vojno-medicinskoj akademiji Mihaila Krasnosčekova, ruskog pripadnika UNMIK-a koji je povređen u akciji kosovske policije na severu Kosova.
Vučić posetio povređenog Rusa na VMA
Poseta Mihaila Krasnosčekova (Foto Tanjug)

Neprimerena primena sile od strane kosovskih specijalaca bila je za očekivati, rekao je predsednik Aleksandar Vučić u kraćem razgovoru sa ruskim pripadnikom UNMIK-a.

Ruski pripadnik UNMIK-a kaže da za njega nije bilo neočekivano da su se tako brutalno ophodili kosovski policajci.

Prilikom posete Vučić je rekao da je dobio informaciju da su ga udarili kundakom, što je Rus i potvrdio.

"Ali, ste izdržali sve", rekao mu je Vučić.

Tokom razgovora primetio je da Krasnošćekov bez akcenta govori srpski, a Rus je objasnio da je već 20 godina na Balkanu i da je imao priliku da dobro nauči naš jezik.

Sad će, primetio je predsednik, na KiM više da gone one koji su im se suprotstavili toj navodnoj akciji protiv korupcije i kriminala.

"Za nas je veoma važno da se ovde osećate kao kod kuće", rekao je Vučić Krasnoščekovu.

Načelnik VMA pukovnik prof. dr Miroslav Vukosavljević preneo je novinarima da je pacijent zadobio teške telesne povrede koje su mogle da se završe teže nego što jesu.

Ukazao je da je zadobio prelom jagodične kosti, što je moglo da se proširi na deo koštanih i moždanih struktura, i oko.

"Sve smo očitili i uklonili opasnost od težih posledica", rekao je Vukosavljević.

Krasnoščekova je obišao i ruski ambasador Aleksandar Čepurin, kojem se zahvalio za brigu i pažnju i što u ovakvoj situaciji nije sam.

Ruski ambasador je ocenio da ono što se Krasnoščekovu desilo na KiM može opisati kao zverstvo i varvarstvo i dodao da će oni koji su odgovorni za njegove povrede takođe odgovarati.Ostale vesti

Borelj: Nastavak dijaloga Beograda i Prištine do kraja juna
Šef diplomatije Evropske unije, Žozep Borelj, najavio je da će se nova rudna dijaloga Beograda i Prištine održati pre kraja juna jer je nova vlast u Prištini tražila dodatno vreme da se upozna sa situacijom iz prethodnih runda dijaloga.  
  • 10.05.2021
Fabrici: Dijalog BG i PR nije preduslov za otvaranje poglavlja
Šef delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici kazao je danas da su reforme u oblasti vladavine prava urgentne za napredak Srbije na putu ka članstvu u EU, istovremeno napomenuvši da dijalog Beograda i Prištine nije preduslov za otvaranje novih poglavlja.
  • 10.05.2021
Bećaj: Kurti je nasledio balast taložen dvadesetak godina
Politički analitičar Beljulj Bećaj rekao je u emisiji “Slobodno srpski”  da je premijer Kosova Aljbin Kurti nasledio, kako je kazao, “balast taložen dvadesetak godina, koji je odraz takozvane zarobljene ili duboke države”.
  • 10.05.2021
Ministri EU o snažnijem angažovanju na Zapadnom Balkanu
Šefovi diplomatija Evropske unije danas će u Briselu održati strategijsku raspravu o snažnijem političkom angažovanja EU s partnerima na Zapadnom Balkanu.
  • 10.05.2021
Vučić: Punopravno članstvo u EU, uz kompromis o Kosovu, način da ostvarimo cilj
"Punopravno članstvo Srbije u EU, uz kompromisno rešenje o pitanju Kosova i Metohije, način je da ostvarimo cilj i našu zemlju učinimo uređenom i uspešnom. To bi značilo da smo na dobrom, evropskom putu", rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je sinoć u Skupštini grada Beograda prisustvovao svečanosti povodom obeležavanja Dana Evrope.
  • 09.05.2021
Petković: Kurtijeva najava tužbe neostvariva
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković poručio je da najava Aljbina Kurtija da će Priština protiv Beograda podneti "tužbu za genocid" još jedan pokušaj skretanja pažnje javnosti sa činjenice da Priština nema odgovore na socijalna i ekonomska očekivanja građana.
  • 07.05.2021